Η νέα απαγόρευση των σπουδών ταυτότητας φύλου πέρασε από το κοινοβούλιο και έφτασε στο γραφείο του προέδρου της Ρουμανίας.

Η Ρουμανία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις μελέτες και σπουδές γύρω από την ταυτότητα φύλου παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο, που προσαρμόζει τον Εθνικό Εκπαιδευτικό Νόμο, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, έφτασε στο γραφείο του Προέδρου Klaus Werner Iohannis.

Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από την κατοικία του προέδρου, στο Βουκουρέστι, ζητώντας του να μην το υπογράψει, ενώ αρκετές/οί ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι δε θα υπακούσουν στον νέο νόμο.

Εάν ο Πρόεδρος Iohannis το υπογράψει, θα απαγορευτεί σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να «διαδίδονται θεωρίες και απόψεις για την ταυτότητα του φύλου, σύμφωνα με τις οποίες το κοινωνικό φύλο είναι μια ξεχωριστή έννοια από το βιολογικό φύλο» .

Ωστόσο, η Εθνική Συμμαχία Φοιτητικών Οργανώσεων στη Ρουμανία και το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών έχει υποβάλει αίτηση για να παροτρύνει τον Iohannis να απορρίψει το νόμο. Λένε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα «στείλει την εκπαίδευση στη Ρουμανία πίσω στον Μεσαίωνα και ότι είναι μια κατάφωρη παρέμβαση στην εκπαίδευση και την ελεύθερη έκφραση.» 

Διαδήλωσαν άτομα, που φορούσαν μάσκε,ς και κρατούσαν τη σημαία της τρανς υπερηφάνειας, βαμμένα στα χρώματα της τρανς σημαίας, ενώ μερικά φορούσαν μάσκες με ένα “x” κολλημένο στο πλάι. Τα πανό έγραφαν συνθήματα, όπως «Αυτή είναι μια επίθεση στην αυτονομία των Πανεπιστημίων» και «Ανοιχτά μυαλά όχι κλειστές πόρτες» .

Ζήτησαν από τον Iohannis, ο οποίος είχε προηγουμένως υποστηρίξει την ισότητα, να αρνηθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο και να το επιστρέψει στο κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί έχουν καταδικάσει τη νομοθεσία. Το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου δήλωσε: «Το κείμενο του νόμου δεν έχει επιστημονική βάση και είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα παρέμβασης στην εκπαίδευση και την ελεύθερη έκφραση» .

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai δήλωσε ότι εκπλήσσεται “από το να μπορεί μια ακαδημαϊκή θεωρία να απαγορευτεί με νόμο” . Προειδοποίησαν ότι αυτό θα δημιουργήσει «ανεπιθύμητο προηγούμενο για την ακαδημαϊκή και επιστημονική δραστηριότητα» .
Πράγματι, ο Vlad Alexandrescu, γερουσιαστής και καθηγητής πανεπιστημίου, δήλωσε ότι ο νόμος είναι «αστυνόμευση σκέψης» .

Ο Gelu Duminica, ο οποίος διδάσκει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, είναι ένας από τους καθηγητές, που λένε ότι δε θα υπακούσουν στο νόμοε: «δε θα έκανα το καθήκον μου πια. Ο ρόλος μου είναι να καθοδηγήσω το σύνολο των φοιτητριών/τών μου να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου στην κοινωνία. Και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί.» 

Ο νόμος παραβιάζει το σύνταγμα της Ρουμανίας

Ο νόμος μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσει μια συνταγματική πρόκληση. Το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου έχει ήδη αμφισβητήσει τη συνταγματικότητά του. Εν τω μεταξύ, ο Vlad Viski, πρόεδρος της ΛΟΑΤ+ οργάνωσης MozaiQ, δήλωσε: «Πιστεύουμε, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της τρανς κοινότητας της Ρουμανίας. Συνολικά, περίπου 12 άρθρα του συντάγματος παραβιάζονται εάν περάσει αυτός ο νόμος.» 

Οι υπερασπιστές προειδοποιούν, επίσης, ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας κοινωνικά συντηρητικής Ρουμανίας μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις μελέτες γύρω από το φύλο το 2018. Και φέτος ψήφισε νόμο που απαγορεύει σε τρανς άτομα, να αλλάξουν νομικά την ταυτότητα φύλου τους στα έγγραφά τους.

Η Ρουμανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001.