Το προνόμιο των λευκών cis straight Youtubers

27/06/2020

Ένα απλό γρήγορο search στο Youtube σχετικά με ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα είναι αρκετό πλέον για να βρει κάποιο άτομο ελληνικά βίντεο υποστηρικτικά προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Cis straight youtubers μιλάνε κατά πόσο “είναι οκ να είσαι γκέι” , πως “έχουν φίλους γκέι” , “πως θα κατέβουν στο “γκέι pride” και το κατά “πόσο πρέπει να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά” .

Πλέον τα ίδια βίντεο μπορείς να τα παρατηρήσεις για το κίνημα Βlack Lives Matter. Επώνυμοι λευκοί youtubers ανοίγουν την κάμερά τους και προσπαθούν να μας εξηγήσουν μέσα από την δική τους οπτική, το λευκό προνόμιο και το θέμα του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Ξέρετε κάτι, μπορώ να το καταλάβω. Μπορώ να καταλάβω τους λόγους που το κάνετε πέρα από τα views. Ξέρω ότι θέλετε να πάρετε θέση και θέλετε και οι ίδιοι να ξεκινήσετε την συζήτηση για πιο σοβαρά ζητήματα πέρα από τα unboxing, ή ότι άλλο κάνετε στο κανάλι σας. Καταλαβαίνω ότι είστε άνθρωποι με πολιτική θέση και απόψεις και θέλετε μέσα από αυτήν την πλατφόρμα που έχετε, καμία φορά να εκφράζετε την αγανάκτησή σας ή τις σκέψεις σας για πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας. Το καταλαβαίνω.

Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι ναι μεν τα βίντεο αυτά γίνονται με καλή πρόθεση, αλλά ίσως τα κάνετε με λάθος τρόπο;

Τι εννοώ με αυτό θα μου πείτε. Θα σας πω τη δικιά μου οπτική σαν queer άτομο το πως βιώνω και το πως βλέπω τα πράγματα γύρω μου.

Μεγαλώνοντας και γενικά ζώντας σαν ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Ελλάδα έχω βιώσει αρκετές φορές ότι σαν ΛΟΑΤΚΙ άτομο δεν έχω βήμα στον δημόσιο διάλογο σε θέματα που με αφορούν. Από συζητήσεις στη Βουλή, μέχρι μεσημεριανές εκπομπές, η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε θέματα που αφορούν την ίδια την κοινότητα και τα δικαιώματα της κοινότητας, η παρουσία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι μηδενική έως απειροελάχιστη.

Πάντα, σε ζητήσεις που αφορούν μειονότητες θα παρατηρήσετε ότι τα μόνα άτομα που δε βρίσκονται σε αυτόν τον διάλογο είναι τα άτομα που τα αφορά αυτό το ζήτημα. Πολιτικοί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, γιατροί, παρουσιαστές, celebrities και πολλοί άλλοι, πάντα έχουν το βήμα να μιλήσουν για ζητήματα που αφορούν μειονότητες, μα ποτέ μα ποτέ κανένας τους δεν σκέφτεται να βάλει στο βήμα και στον διάλογο τα άτομα για τα οποία γίνεται λόγος.

Και ξέρετε κάτι, το Ελληνικό Youtube δε διαφέρει από αυτό.

Εκτιμώ την προσπάθεια σας για να υποστηρίξετε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά με το να ανεβάσετε ένα βίντεο, που να μιλάτε για την άποψη σας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, ή για ζητήματα οποιασδήποτε άλλης μειονότητας, αποτελείτε, χωρίς να έχετε την συνείδηση ότι το κάνετε, μέρος του ευρύτερου προβλήματος. Του να μιλούν άτομα σε θέση προνομίου για άλλα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, χωρίς την παρουσία αυτών των ατόμων.

Καταλαβαίνω ότι θέλετε να εκφραστείτε και θέλετε να μιλήσετε για πιο σοβαρά ζητήματα στο κανάλι σας, αλλά προσπαθήστε να ενδυναμώσετε τις φωνές των ατόμων που βρίσκονται σε λιγότερο προνομιούχα θέση και που ήδη υπάρχουν εκεί έξω, και όχι να τις καλύψετε με τις δικές σας φωνές. Μοιραστείτε περιεχόμενο που ήδη υπάρχει εκεί έξω μέσα από τις δικές σας πλατφόρμες, ή φέρτε στον διάλογο τα άτομα, τα οποία αφορά το ζήτημα, το οποίο θέλετε σχολιάσατε.

Ακόμα και η ίδια η διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου βίντεο είναι προβληματική. Πολλά άτομα από εσάς προκειμένου να δημιουργήσετε ένα τέτοιο περιεχόμενο, αναζητάτε βίντεο, λήμματα ή συζητήσεις. Πολλά από τα πράγματα που εισάγετε στο δικό σας βίντεο έχουν προέλθει από βίντεο, από ζητήσεις ή από βιώματα ατόμων, που ανήκουν σε μειονότητες. Παρόλα αυτά ασυνείδητα – θέλω να πιστεύω- αγνοείτε το γεγονός ότι μπορείτε να ενδυναμώσετε αυτές τις φωνές βάζοντας αυτά τα άτομα στο διάλογο, ή αναπαράγοντας το περιεχόμενο αυτών των ατόμων μέσα από τις δικές σας πλατφόρμες. Θεωρείτε ότι η δικιά σας αφήγηση αυτών των ιστοριών είναι αρκετή για να μεταφέρετε το μήνυμά σας στο κοινό σας, αγνοώντας ότι έτσι συμβάλετε και εσείς στην ακούσια φίμωση των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Ένας σωστός διάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις φωνές και κυρίως τις δικές μας. Ένας σωστός διάλογος θα πρέπει να ενδυναμώνει τη φωνή μιας μειονότητας και ένα άτομο σε μια προνομοιούχα θέση, με μια πλατφόρμα στη διάθεση του, θα πρέπει να δίνει χώρο να ακουστούν αυτές οι φωνές και όχι να αναπαράγει τα βιώματα των άλλων ατόμων. Καμιά φορά οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές. Καμιά φορά είναι πιο σημαντικό το να προσφέρεις το βήμα σου σε ένα άτομο που ανήκει σε μια μειονότητα, από το να μιλήσεις εκ μέρους του. Γίνε ο σωστός σύμμαχός που δηλώνεις ότι είσαι.




Δες και αυτό!