Όψεις της πανδημίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528

22/04/2020
από

Μιλήσαμε με την ομάδα των ψυχολόγων της ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, όπου μας μετέφεραν τις προκλήσεις, που έφερε η πανδημία από πλευράς περιστατικών.

Η Πανελλήνια ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή, αυτήν την περίοδο της πανδημίας λόγω του κορονοϊού, λαμβάνει κλήσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής σε επίπεδο ασφάλειας, προσβασιμότητας, αλλά και δυσκολίας λόγω των αποκλεισμών. Όπως, μας μεταφέρει η ομάδα των ψυχολόγων που εργάζεται στη Γραμμή, οι αλλαγές στην κοινωνική ζωή λόγω της πανδημίας, έχουν προσθέσει μία επιπλέον πίεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι οι ομάδες κι οι συναντήσεις έχουν σταματήσει, ή έχουν περιοριστεί σημαντικά, τα ραντεβού με επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας σε δημόσιους φορείς έχουν ανασταλεί. Αυτό μπορεί να φέρει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που παρακολουθούνται σε δημόσια πλαίσια, ή να καθυστερήσει τις διαδικασίες της ιατρικής φυλομετάβασης τρανς ατόμων (πχ. καθυστέρηση λήψης ορμονών). Οι δε μετακινήσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολες (που μπορεί δυνάμει να είναι κακοποιητική ως εμπειρία) για non-binary και τρανς άτομα, όταν τα νομικά έγγραφά τους δεν αναγράφουν το πραγματικό τους φύλο.

Η αίσθηση της μοναχικότητας βιώνεται εντονότερα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Η διαχείριση του coming out γίνεται με επιπλέον προσοχή στο κομμάτι της ασφάλειας και της οργάνωσης. Τονίζουν ότι βοηθάει πολύ η σκέψη ότι βιώνουμε την πανδημία ως μία παρένθεση που έχει ανοίξει και σύντομα θα κλείσει, ωστόσο, η ανησυχία τους για την κακοποίηση με την παραμονή στο σπίτι, είναι έντονη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ 🏳️‍🌈 (@11528_diplasou) στις

Σημειώνουν, ότι λαμβάνουν συχνά αιτήματα για τη διαχείριση των κακοποιητικών σχολίων και των απειλών που ακούν μέσα στο σπίτι. Στις κλήσεις, που προέρχονται κυρίως από την επαρχία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κάνουν λόγο για ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση, για απειλές σωματικής κακοποίησης, ή διωγμού από το σπίτι. Ο χωρικός περιορισμός έχει εντείνει τα ενδοοικογενειακά κακοποιητικά περιβάλλοντα, με τις εντάσεις να κορυφώνονται και να είναι δυσκολότερες, ως προς τη διαχείρισή τους, ειδικά εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Ακόμα, σημαντική είναι η δυσκολία που βιώνουν ζευγάρια, που λόγω της πανδημίας έχουν χωριστεί και δε μένουν μαζί ούτε μπορούν να βρεθούν με άλλον τρόπο. Αυτή η απομάκρυνση εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβαρύνει τον τρόπο που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα την καραντίνα.

Ως ειδικές/οί ψυχικής υγείας σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ψυχολόγοι της ομάδας της Γραμμής, αναζητούν έγκυρη ενημέρωση και ασφαλείς τρόπους διαχείρισης των ζητημάτων, με προσοχή και εγκυρότητα, λόγω της επιπλέον πρακτικής αντίστασης (πέρα από την ψυχική) λόγω των απαγορεύσεων.

Πέρα από το ότι είναι αλήθεια ότι ζούμε μία παρένθεση που θα περάσει, ένα αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, που κάλεσε για να πάρει στήριξη και είπε ότι τώρα που ο αποκλεισμός και οι απαγορεύσεις είναι για όλα τα άτομα, καθολικά για όλους τους πολίτες: “Επιτέλους, ένιωσα ότι αυτό που νιώθω εγώ πάντα, κάθε μέρα, το νιώθει σήμερα κι ο φίλος μου και μπορεί να με καταλάβει” .

Μακάρι, αυτό το κοινό μοίρασμα της εμπειρίας, να μαλακώσει την κατανόηση μεταξύ μας!

Η Γραμμή εν μέσω πανδημίας είναι εδώ! Δεν είστε μόνα, μόνες, μόνοι! Η Γραμμή είναι #diplasou !

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ 🏳️‍🌈 (@11528_diplasou) στις

Για ό,τι σε απασχολεί κάλεσε στη Γραμμή 11528!

Το 11528 λειτουργεί Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη: 13:00-17:00 μέσω τηλεφώνου, καθώς και με ηχητικές κλήσεις μέσω του Skype.

Για το κουμπί-Skype, με κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα:
https://11528.gr/grammi/

#Staysafe
#diplasou 🌈

Ομάδα ψυχολόγων ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμής
Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ,
Μαριλίνα Αβάνη
Γιώργος Κασφίκης
Γεωργία Κορρέ


Οδηγός αυτοφροντίδας

https://avmag.gr/120363/loatki-atoma-kai-karantina-enas-odigos-aytofrontidas/?fbclid=IwAR3XPNF3KagFuuPNk_u9HIesP0O5ylyefW-dAAHecQqbfwbRIuLump_mHcA




Δες και αυτό!