Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Βήματα για την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών

21/04/2020
από

Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διαβούλευση, για την αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων από την κυβέρνηση και το κράτος.

Ωστόσο, η χώρα χωρίζεται σε δύο αυτοδιοικούμενες οντότητες και μόνο η Ομοσπονδία εξετάζει την κίνηση αυτή. Η πιο συντηρητική Δημοκρατία Σρπσκα, δε θα προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις.

Η Ομοσπονδία συμφώνησε να πραγματοποιήσει τη διαβούλευση μετά από αιτήματα ομόφυλων ζευγαριών, που είχαν παντρευτεί ή συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, καμία περιοχή δεν αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Ομοσπονδία διόρισε μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει αυτά τα αιτήματα. Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Sead Lisak, δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα. Η ομάδα θα συναντηθεί με ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες/στές για να συζητήσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια πριν από τη σύνταξη νομοθεσίας.

Εάν προχωρήσει με την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα είναι ηγέτιδα μεταξύ των βαλκανικών κρατών. Κοντινές χώρες, όπως η Σερβία και η Κροατία έχουν ακόμη συνταγματικές απαγορεύσεις για τον ομόφυλο γάμο.

Πέρυσι, η πρωτεύουσα της χώρας, το Σεράγεβο, πραγματοποίησε επιτέλους το πρώτο της Pride. Ωστόσο, η εκδήλωση φυλασσόταν από την αστυνομία και μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% του κόσμου ήταν ενάντια στο Pride. Η δε Samra Cosovic-Hajdarevic, αναπληρώτρια του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης χαρακτήρισε το Pride μια «τρομερή» ιδέα που στοχεύει στην «καταστροφή του κράτους και του λαού» . Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να «απομονωθούν και να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα παιδιά και την κοινωνία μας» .

Το πρώτο Pride στο Σεράγεβο: «Ο φόβος μας δίνει ενέργεια» 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!