Το πρώτο Pride της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης φέτος στο Σεράγεβο

02/04/2019
από
Bosnian activists and family members of LGBTI population hold signs reading "I Have Nothing To Be Ashamed For" and "Violence Is Forbidden" during a protest in Sarajevo, on May 13, 2017. Pro-LGBTI activists decided to protest after their legally submited aplication for organisation of an LGBTI pride march was denied by city authorities. / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC (Photo credit should read ELVIS BARUKCIC/AFP/Getty Images)

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα πραγματοποιήσει την πρώτη εκδήλωση Pride στην πρωτεύουσα του Σεράγεβο φέτος, προσκαλώντας τα μέλη της LGBT+ κοινότητας από όλη τη χώρα.


Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην πόλη, ένας από τους διοργανωτές, ο Branko Culibrk δήλωσε: “Η Βοσνία θα πραγματοποιήσει τελικά το πρώτο Pride στις 8 Σεπτεμβρίου στο Σεράγεβο. Το μήνυμα του Pride τάσσεται εναντίον των ανισοτήτων και κατά της παραβίασης των δικαιωμάτων των LGBTIQ ατόμων.”

Μια άλλη διοργανωτής, η Dajana Bakic, δήλωσε: “Πορείες υπερηφάνειας θα γίνουν σε όλη τη χώρα παντού. Το κλίμα έχει αλλάξει γενικά και αναμένουμε ότι πολλοί πολίτες θα συμμετέχουν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε εμάς” .

Μέχρι το 1998, η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη και παρόλο που ψηφίστηκαν νόμοι κατά των διακρίσεων, που περιελάμβαναν τα δικαιώματα των LGBT+ ατόμων το 2016, η χώρα δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Photo credit: ELVIS BARUKCIC/AFP/Getty Images

Πολλές προηγούμενες απόπειρες φιλοξενίας εκδηλώσεων Pride στήριξης των δικαιωμάτων των LGBT+ ατόμων κατέληξαν στη βία. Το 2008, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ στο Σεράγεβο κατέληξε στο να ρίχνονται πέτρες στα παρευρισκόμενα άτομα, ενώ το 2014 κουκουλοφόροι μπήκαν στον κινηματογράφο Art Kriterion, που είναι ένας χώρος φιλικός προς τις LGBT κοινότητες και επιτέθηκαν στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός queer κινηματογραφικού φεστιβάλ. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και το 2016, όταν αρκετοί άνδρες μπήκαν στον κινηματογράφο και φώναζαν αντι-LGBT συνθήματα.


Μια έρευνα του 2017 που πραγματοποίησε το Ανοικτό Κέντρο του Σεράγεβο διαπιστώθηκε ότι η ασφάλεια αποτελεί τεράστια ανησυχία για τους LGBT+ ανθρώπους.

Περίπου το 69% των LGBT ατόμων δεν αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, όταν παρευρίσκονται σε δημόσιες εκδηλώσεις ή σε δημόσιους χώρους, ενώ το 32% των gay και το 17% των λεσβιών δηλώνουν ότι βιώνουν βία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Κι άλλες γειτονικές χώρες των Βαλκανίων έχουν αρχίσει να διοργανώνουν εκδηλώσεις υπερηφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, που κατά πλειοψηφία είναι Μουσουλμάνοι. Πέρυσι, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη δεύτερη παρέλαση υπερηφάνειας στην Πρίστινα. Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj σχολίασε στο Facebook:

“Το Σύνταγμα μας εγγυάται την ατομική ελευθερία για όλα τα άτομα. Η εβδομάδα του Pride και το Pride θα έχουν πάντα τη θεσμική υποστήριξη, για να αισθάνονται όλα τα άτομα ελεύθερα και ασφαλή να εκφράσουν τον προσανατολισμό τους.” 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!