Πόσο καλό είναι το Pokemon Mystery Dungeon Rescue Team DX;

12/03/2020

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που βγήκαν τα Pokemon Mystery Dungeon Blue και Red Rescue Team και η Nintendo αποφάσισε να μας φέρει λίγη από την μαγεία των παιδικών μας χρόνων ξαναφέρνοντας τους τίτλους στην επιφάνεια, με το remake τους στο Nintendo Switch. Αν και η Nintendo μας έχει βομβαρδίσει με remakes και port τίτλων, ειδικά αυτών από το Wii U, εξεπλάγην ευχάριστα με την ανακοίνωση αυτού του τίτλου.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είμαι πολύ φαν των Pokemon spin off games, παρόλα αυτά, είχα περάσει αρκετή ώρα παίζοντας με αυτούς τους τίτλους, όταν ήμουν μικρός, οπότε ανυπομονούσα να πιάσω αυτό το παιχνίδι στα χέρια μου. Είναι, όμως, το Pokemon Mystery Dungeon Red and Blue Rescue Team DX αρκετό, για να μας πείσει να το βάλουμε στη συλλογή μας;

Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα διασκεδαστικό κουιζάκι με σκοπό να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά σου και να σε ταιριάξει με ένα από τα 16 διαθέσιμα Pokemon, που υπάρχουν για να είναι ο βασικός σου χαρακτήρας. Προσπάθησα να είμαι ψύχραιμος, όταν το Pokemon που μου έτυχε ήταν το Chikorita και έκλεισα την κονσόλα, για να ξανακάνω το κουιζάκι.

Πιστέψτε με, το Chikorita είναι μια χαρά Pokemon, απλά δεν είναι αυτό με το οποίο ήθελα να ξεκινήσω το παιχνίδι μου. Αφού τελείωσα το κουίζ για δεύτερη φορά και μου έτυχε το Psyduck αποφάσισα να τα παρατήσω και να δεχτώ την μοίρα μου, γιατί θα μου έπαιρνε αρκετές ώρες και προσπάθειες για να πετύχω κάποιο από τα Pokemon μου ήθελα. Ευτυχώς, ήμουν τυχερός, και μετά από λίγο με ρώτησε αν ήθελα αυτή να είναι η τελική μου επιλογή, ένιωσα λίγο χαζός, που έκανα το κουίζ δεύτερη φορά και επέλεξα ένα από τα Pokemon που ήθελα.

Θα μου πείτε, γιατί τόση φασαρία για το αρχικό Pokemon. Πέρα από το ότι ήθελα κάποιο από τα αγαπημένα μου starter, στο remake του τίτλου υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις Mega Evolve τα Pokemon σου. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι θα επιστρέψει αυτό το Mechanic, καθώς ήταν ένα από αυτά που κόπηκαν στα Pokemon Sword και Shield. Οπότε, διάλεξα τον Charmander και ένα Totodile για παρτενέρ και ξεκίνησα την περιπέτειά μου στον κόσμο των Pokemon.

Αν και το gameplay είναι σχετικά απλό και επαναλαμβανόμενο, να εξερευνάς δηλαδή τυχαία παραγόμενα dungeons, να πολεμάς Pokemon και να μαζεύεις αντικείμενα, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αρκετά ευχάριστο. Τουλάχιστον εμένα μου άρεσε. Όπως και στα αρχικά παιχνίδια, έτσι και εδώ, απολάμβανα αρκετά το gameplay, σε βαθμό που έκανα πολλά side missions και προχωρώντας αργά την κύρια ιστορία, αλλά εκεί πιστεύω κρύβεται η μαγεία. Μου άρεσε να εξερευνώ τα πάντα, να μεγαλώνω την ομάδα μου και να ανεβάζω το level των Pokemon μου.

Μαζί με την προσθήκη των Mega Evolutions τα βελτιωμένα γραφικά με αυτό το υπέροχο sketch book στυλ, το παιχνίδι προσφέρει και άλλα νέα χαρακτηριστικά που βοηθάνε στην αυτοματοποίηση του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα το autosave. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προστέθηκε και εξεπλάγην για την λειτουργία του είναι η λειτουργία αυτόματης πλοήγησης με το πάτημα του L πλήκτρου. Μου γλίτωνε αρκετό χρόνο, όταν απλά ήθελα να τελειώσω μια αποστολή στα γρήγορα και δεν περίμενα να είναι τόσο εύχρηστο.

Και ας περάσουμε τώρα στα μελανά σημεία του τίτλου. Καλά εντάξει δεν είναι τόσο ότι είναι όντως μελανά, αλλά είναι περισσότερο όλα εκείνα που θα ήθελα να δω πιο πολύ σε αυτόν τον τίτλο. Τι εννοώ με αυτό; Η αλήθεια ότι περίμενα μεγαλύτερη ποικιλία στα Pokemon από τις πιο πρόσφατες γενεές. Η πλειοψηφία τους είναι από τις τρεις πρώτες γενιές, άντε και μερικά prevolutions και evolutions από την 4η γενιά, ωστόσο δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν λίγα Pokemon παραπάνω. Το ίδιο έγινε και με τα shiny Pokemon, ενώ σε αυτόν τον τίτλο για πρώτη φορά εισάγονται shiny Pokemon ο αριθμός τους περιορίζεται μόνο σε 27 και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Κάτι ακόμα που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το γιατί δεν υπάρχει two player mode σε αυτό το παιχνίδι. Ξεκινάς με δύο Pokemon, έτσι και αλλιώς, και εξερευνάς τα dungeon, οπότε ποιος ο λόγος που δεν ασχολήθηκαν για να το προγραμματίσουν; Ως προς τα παραπάνω, μου έδωσαν την αίσθηση, ότι δεν ασχολήθηκαν αρκετά, ώστε να βάλουν περισσότερα features, για να βελτιώσουν τον τίτλο, κάτι που ήταν αρκετά αποκαρδιωτικό.

Ένα μικρό πραγματάκι μου με ενόχλησε, όπως έπαιζα, ήταν το πόσο αφύσικα φαίνονταν να περπατούν τα Pokemon κατά την διάρκεια εξερεύνησης, ειδικά όταν πήγαιναν γρήγορα. Παρόλα αυτά δεν ήταν κάτι τόσο τραγικό ή ικανό να σου αποσπάσει την προσοχή. Ήταν στον ίδιο βαθμό, που ο Link στο Link’s Awakening γύριζε πλευρά γύρω-γύρω, χωρίς να υπάρχει κάποιο transition στο animation. Το παρατηρούσες στην αρχή, αλλά όσο έπαιζες δεν το συνειδητοποιούσες.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας, οφείλω να ομολογήσω ότι το Pokemon Mystery Dungeon Rescue Team DX, όπως και ο αρχικός τίτλος, ή θα το λατρέψεις, ή δε θα σου αρέσει καθόλου. Αν δεν σε πειράζει αυτή η επαναληψιμότητα του να εξερευνείς συνεχόμενα dungeon και είσαι φαν των Pokemon, πιστεύω ότι αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία.

Ναι, δεν είναι τέλειο και θα μπορούσε να έχει αρκετές βελτιώσεις, σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι, παρόλα αυτά, με κράτησε για αρκετές ώρες, και το διασκέδασα με την ψυχή μου. Αν ακόμα αμφιταλαντεύεσαι και δεν μπορείς να αποφασίσεις, αν θέλεις να κάνεις αυτόν τον τίτλο δικό σου, μπορείς να μπεις στο e-shop και να κατεβάσεις το demo που υπάρχει. Ίσως αυτό σε πείσει καλύτερα για να το βάλεις στη συλλογή σου.

Βαθμολογία: 7.8/10




Δες και αυτό!