O Schwimmer αναγνωρίζει το προνόμιό του ως λευκός στρέιτ άνδρας

27/01/2020
από
O Schwimmer αναγνωρίζει το προνόμιό του ως λευκός στρέιτ άνδρας
O Schwimmer αναγνωρίζει το προνόμιό του ως λευκός στρέιτ άνδραO Schwimmer αναγνωρίζει το προνόμιό του ως λευκός στρέιτ άνδρας

Ο ηθοποιός David Schwimmer, που αγαπήσαμε ως Ross Geller στην κωμική σειρά “Τα Φιλαράκια” , δήλωσε ότι «είναι πολύ συνειδητοποιημένος» για το «προνόμιό του ως cis, στρέιτ, λευκός άντρας.

Σε συνέντευξή του στην The Guardian, δήλωσε ότι πάντα ενδιαφέρεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και μοιράστηκε ότι αυτό το εμπνεύστηκε από τη μητέρα του.

“Η μαμά μου ήταν μία πολύ δυναμική, πρωτοποριακή φεμινίστρια ακτιβίστρια δικηγόρος [και περιστασιακά ηθοποιός]” , δήλωσε ο Schwimmer.

“Έτσι, οι πρώτες μου μνήμες στο θέατρο, αφορούν σε φεμινιστικές παραγωγές, που ήταν η μαμά μου μέσα, και από πικετοφορίες που συμμετείχαν οι γονείς μου και αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των γυναικών και τα γκέι δικαιώματα” .

“Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα. Γνωρίζω πολύ καλά το προνόμιο μου ως στρέιτ λευκό άνδρα, του οποίου οι γονείς ήταν σε θέση να πληρώσουν για μια ιδιωτική εκπαίδευση για μένα. Πάντα ένιωθα την αίσθηση ευθύνης να ανταποδίδω και να αναδεικνύω τα πράγματα αν βλέπω κατάχρηση εξουσίας» .

Για τις επικρίσεις που έχει δεχτεί η δημοφιλής σειρά “Τα Φιλαράκια” , στην οποία συμμετείχε για δέκα χρόνια, που έχει κατηγορηθεί για ομοφοβία και για τρανσφοβία είπε:

“Δε με νοιάζει. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι η σειρά ήταν πρωτοποριακή στην εποχή της, ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τόσο άνετα το σεξ, την προφύλαξη στο σεξ, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τις σχέσεις. Αρχικά, η σύζυγος του χαρακτήρα μου, τον άφησε για μια γυναίκα, και υπήρξε ένας ομόφυλος γάμος, της πρώην μου και της συζύγου μου, την οποία παρακολούθησα» .

Ο Schwimmer παρότρυνε στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν την σειρά “στο πλαίσιο” της εποχής της.

“Είμαι ο πρώτος που λέει ότι ίσως κάτι ήταν ακατάλληλο, ή χωρίς ευαισθησία, αλλά αισθάνομαι ότι το βαρόμετρό μου ήταν αρκετά καλό εκείνη την εποχή. Ήμουν ήδη πραγματικά συντονισμένος με τα κοινωνικά ζητήματα και τα ζητήματα ισότητας” .

“Τα Φιλαράκια” λατρεύτηκαν από το κοινό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν κατηγορηθεί για την απεικόνιση των μειονοτικών ομάδων.

Για παράδειγμα η γονέας, Helena Handbasket, του Chandler Bing στη σειρά, που ενσάρκωνε η Kathleen Turner, ήταν μία τρανς γυναίκα, αλλά επανειλημμένα αναφέρεται με τρανσφοβικό τρόπο, ως “ο μπαμπάς του Chandler” . Αρχικά, ήταν ασαφές στη σειρά το αν ο χαρακτήρας ήταν μία τρανς γυναίκα ή μία drag queen, ωστόσο, ο δημιουργός της σειράς, πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι ήταν, τελικά, μία τρανς γυναίκα.




Δες και αυτό!