Πώς να Φλερτάρετε στην Εποχή του #MeToo

Είναι πολλοί οι μισογύνηδες που καταστροφολογούν πως δήθεν ο φεμινισμός θα σημάνει το τέλος του φλερτ και του έρωτα και θα μας μετατρέψει σε μια ανέραστη κοινωνία όπου δε θα μπορούν να πουν ούτε “γεια”. Αυτό βέβαια οφείλεται στην αδυναμία τους να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική παρενόχληση, την ανθρώπινη επικοινωνία και την αντικειμενοποίηση. Ταυτόχρονα οι προβλέψεις αυτές αποτελούν έναν έμμεσο ψυχολογικό εκβιασμό: “Αν αρχίσετε και βάζετε όρια τότε κι εμείς θα σταματήσουμε οποιοδήποτε ερωτικό πάρε-δώσε μαζί σας”. Πολλές γυναίκες που δεν καταλαβαίνουν το διακύβευμα της συζήτησης για τη σεξουαλική παρενόχληση τσιμπάνε το δόλωμα και σπεύδουν να καταφερθούν ενάντια στο #metoo από φόβο ότι θα ξεμείνουν από σεξ και άντρες γενικότερα.

Επειδή είναι όμως πολλοί οι άντρες που με ειλικρίνεια με ρωτάνε πώς να προσεγγίσουν μία γυναίκα χωρίς το φόβο να κατηγορηθούν για παραβιαστική ή αντικειμενοποιητική συμπεριφορά, ακολουθεί ένας μίνι οδηγός με τα πράγματα που θα πρέπει να έχει ένας άντρας στο μυαλό του πριν προσεγγίσει ερωτικά μία γυναίκα -χωρίς φυσικά η ενδεδειγμένη συμπεριφορά να περιορίζεται μόνο σε αυτά. Η λέξη-κλειδί σε κάθε βήμα είναι η Αμοιβαιότητα και η Συναίνεση. Να πώς εφαρμόζονται χοντρικά αυτά σε κάθε στάδιο:

  • Κάθε προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνθήκες αμοιβαιότητας, να ψάχνεις δηλαδή τα σημάδια ότι η κοπέλα που προσεγγίζεις είναι στην ψυχική διάθεση να ανταποδώσει το φλερτ. Αν φοράει ακουστικά ή διαβάζει βιβλίο, αν είναι απορροφημένη σε μία κουβέντα με την φίλη της ή φαίνεται βιαστική και αγχωμένη, δεν είναι η στιγμή να την πλησιάσεις. Μια καλή τακτική είναι να δεις αν επιδιώκει κι αυτή οπτική επαφή μαζί σου -χωρίς να δείχνει ενοχλημένη ή αηδιασμένη από το επίμονο βλέμμα σου.
  • Σε δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να αναρωτηθείς αν εκείνη μπορεί άνετα να εκφράσει την απόρριψή της, αν δεν φοβάται δηλαδή είτε επειδή είσαι σε θέση εξουσίας ή κύρους απέναντί της είτε επειδή νιώθει ευάλωτη ή οι κοινωνικές συνθήκες της γνωριμίας σας είναι τέτοιες που δε θέλει να σε προσβάλλει. Αν είναι υφισταμένη σου, μαθήτρια σου, αν είναι εν ώρα εργασίας ή κινείστε στον ίδιο χώρο όπου εσύ έχεις πολύ μεγαλύτερο πολιτισμικό κεφάλαιο από αυτήν και μπορείς να επηρεάσεις την ανέλιξή της η κίνησή σου όχι μόνο θα την φέρει σε αμηχανία αλλά θα την πανικοβάλει κάνοντάς της να υπολογίσει τι έχει να χάσει αν σου πει όχι. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και αν είστε (ισότιμοι) συνάδελφοι καθώς μια ενδεχόμενη απόρριψη θα κάνει τα πράγματα πολύ awkward σε έναν χώρο όπου δεν μπορεί εύκολα να σε αποφύγει και που μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές της επιδόσεις.
  • Σε επόμενο επίπεδο θα πρέπει σε κάθε στάδιο του φλερτ να είσαι διατεθειμένος να διαβάσεις με ειλικρίνεια τα σημάδια και να μην επιμείνεις αν δεις ότι δεν ψήνεται ή δεν τσουλάει αβίαστα η φάση. Αν δεν απαντάει σε 2-3 συνεχόμενα μηνύματά σου μην στείλεις άλλο. Αν χαμογελάει και απαντάει μονολεκτικά ή η στάση του σώματός της είναι σφιγμένη δεν ενδιαφέρεται. Αν βρίσκει δικαιολογία ή διστάζει όταν της ζητάς το κινητό ή το facebook της μην επιμείνεις μέχρι να την φέρεις σε αρκετά δύσκολη θέση για να σου το δώσει. Μην χρησιμοποιήσεις χειριστικές τακτικές για να την κάνεις να σου απαντήσει όταν σε αγνοεί-πχ ότι την σκέφτηκες βλέποντας το τάδε- ούτε προκαλώντας τον οίκτο της -σου έτυχε κάτι δυσάρεστο και χρειάζεσαι την βοήθειά της. Οι γυναίκες είναι κοινωνικοποιημένες έτσι ώστε να νιώθουν υποχρέωση να ανταταποκριθούν σε κάποιον που τις έχει ανάγκη και γενικά δε θέλουν να νιώθουν ότι είναι ψυχρές και αγενείς και δυστυχώς πολλοί άντρες πατάνε πάνω σε αυτό για να αποσπάσουν μια απάντηση, συχνά χωρίς να το κάνουν συνειδητά.
  • Τέταρτον, κάθε προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να λαμβάνει υπόψη της ότι ΟΛΕΣ οι γυναίκες ζουν υπό ένα καθεστώς φόβου. Μην προσεγγίζεις γυναίκες που περπατάνε στις 2 το βράδυ ή σε μια ερημική παραλία. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τις βάλεις σε συναγερμό -άλλωστε αν ήθελαν παρέα θα πήγαιναν σε ερημική παραλία; Η πιθανότητα να τις τρομάξεις και να τις κάνεις να αισθανθούν απειλή δε θα έπρεπε να είναι για σένα λιγότερη σημαντική από την (πολύ μειωμένη) πιθανότητα να βγάλεις γκόμενα.
  • Είναι απαραίτητο να χωνέψεις ότι η συναίνεση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτραβηχτεί και οι συνθήκες αμοιβαιότητες μπορούν να πάψουν να ισχύουν. Μπορεί όντως να σε κοιτούσε επειδή σε έβρισκε ελκυστικό αλλά τελικά να μην είχε διάθεση να μιλήσετε. Μπορεί να είχε όρεξη να φλερτάρετε στο κλαμπ ή στη στάση του λεωφορείου αλλά όχι να σου δώσει το τηλέφωνό της για γνωριστείτε. Μπορεί να ήθελε μια ευκαιρία να γνωριστείτε διαδικτυακά αλλά όχι να βγείτε. Μπορεί να δέχτηκε να βγείτε αλλά να μην ήθελε να κάνετε σεξ. Μπορεί να κάνατε σεξ αλλά να μην ήθελε να το επαναλάβετε. Μπορεί να ήθελε να το επαναλάβετε αλλά δε θα πρέπει να το πάρεις ως δεδομένο. Κάθε άρνησή της οφείλεις να την αποδεχτείς, χωρίς να γίνεις επιθετικός, εκδικητικός ή passive aggressive με μούτρα και status στο facebook για τις γυναίκες που δεν ξέρουν τι θέλουν γιατί έτσι συμβάλεις στο κλίμα αυτό που κάνει τις γυναίκες να φοβούνται, να πιέζονται και να ντρέπονται να πουν ξεκάθαρα όχι.
  • Και τέλος, σε περίπτωση αμφιβολίας για τα παραπάνω, μην κάνεις την κίνηση. Τόσο απλό. Μπορείς σε ορισμένες περιπτώσεις απλά να ρωτήσεις αλλά όχι όταν η ίδια η ερώτηση μπορεί να είναι παραβιαστική και ενοχλητική. Για παράδειγμα δεν έχει νόημα να ρωτήσεις την μαθήτριά σου “πώς θα ένιωθες αν σου ζητούσα να βγούμε” ούτε να ρωτήσεις “μήπως ενοχλώ” όταν κάποια έχει να σου απαντήσει στο messenger από το περασμένο καλοκαίρι.

Θα χάσεις πραγματικές και φανταστικές ευκαιρίες για σεξ ακολουθώντας όλους αυτούς τους κανόνες; Πιθανώς. Μπορεί η γραμματέας σου να είναι τρελά ερωτευμένη μαζί σου και να ντρέπεται να στο εξομολογηθεί, ποιος ξέρει. Για κάθε γραμματέα όμως που είναι ερωτευμένη με τον διευθυντή της και περιμένει αυτός να κάνει την κίνηση υπάρχουν 500 που παρενοχλούνται σεξουαλικά και είτε αλλάζουν δουλειά είτε αναγκάζονται να κάνουν τις χαζές όταν ο προϊστάμενος τους πετάει υπονοούμενα ή απλώνει τα χέρια του. Η χαμένη σου ευκαιρία λοιπόν είναι το μικρό τίμημα που καλείσαι να πληρώσεις προς την επίτευξη του στόχου που είναι η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και φιλικού κόσμου για τις γυναίκες όπου αυτές δεν θα νιώθουν συνεχώς πολιορκημένες και υπό καθεστώς διαρκούς απειλής.

Ο τρόπος που προσεγγίζονται οι γυναίκες έως τώρα αφαιρεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόλαυσης τους από το φλερτ κάνοντας πολλές να είναι σε συνεχή άμυνα, ταυτίζοντας το φλερτ με μια πηγή άγχους αφού ποτέ δεν ξέρουν αν το όχι τους θα γίνει αποδεκτό και δυσκολεύονται να θέσουν τα όριά τους. O κόσμος φαντάζει συχνά πολύ κλειστοφοβικός όταν ψάχνεις συνεχώς τρόπο να δραπετεύσεις από ανεπιθύμητες προσεγγίσεις και πιεστικά πεσίματα. Δίνοντας χώρο στις γυναίκες χωρίς να τους αφαιρείται το agency θα έχουμε μάλλον περισσότερο φλερτ, παρά λιγότερο. Σε έναν ιδανικό φεμινιστικό κόσμο η γραμματέας που σε γουστάρει θα την πέσει σε σένα, οπότε υπομονή.




Δες και αυτό!