Oι ομοφοβικές επιθέσεις που έγιναν στη χώρα μας το 2019

27/12/2019

Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πάρα πολλούς λόγους. Ένας απ΄αυτούς ήταν και η αύξηση των ομοφοβικών επίθεσεων που σημειώθηκαν στη χώρα μας.

Τα γκέι άτομα στην Ελλάδα φέτος ήρθαν αντιμέτωπα με προπυλακισμούς, αστυνομική βία, εμπρησμούς, βίαιες επιθέσεις ακομη και σε περιοχές που θεωρούνταν ασφαλείς. Περιστατικά που -αν και μεμονωμένα- δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το μέλλον και την ασφάλεια μας.

Πριν όμως σας θυμίσουμε τα περιστατικά αυτά, αξίζει να κάνουμε δύο σημαντικές επισημάνσεις. Η μία σχετίζεται με το θάρρος των θυμάτων να καταγγείλουν ανοιχτά τις επιθέσεις που θα διαβάσετε παρακάτω και η άλλη με τον ακριβή αριθμό των ομοφοβικών/τρανσφοβικών επιθέσεων που παρεμένει άγνωστος, αφού αρκετές απ΄αυτές τις επιθέσεις εξακολουθούν να μην καταγγέλλονται.

Εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint της Αθήνας

Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά κίνητρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.

Oμοφοβική επίθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Θύμα ομοφοβικής επιθέσης έπεσε ένα νεαρό άτομο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούλιο. Ο Πάνος βρισκόταν στην οδό Ιασωνίδου όταν ένας άγνωστος άνδρας του επιτέθηκε. Όπως περιγράφει το ίδιο το θύμα μέσα από τον Facebook: Μόλις δέχτηκα σωματική ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (οδός Ιασωνίδου). Ο δράστης (ηλικίας κάπου στα 25), αδύνατος σχετικά, κοντό μαλλί ξυρισμένο, μου επιτέθηκε σωματικά και λεκτικά και στη συνέχεια προσπάθησε να μου αποσπάσει το κινητό χωρίς επιτυχία.

Τουρίστες στη Μύκονο θύματα άγριας ομοφοβικής επίθεσης

Βίαιη επίθεση από οχτώ αγνώστους σημειώθηκε στη Μύκονο το βράδυ της 26ης Ιουλίου. Ο Théo και ο Denis απ’ τη Λωζάνη μοιράστηκαν την ιστορία τους στο Instagram, έτσι ώστε η τραυματική τους εμπειρία να γίνει γνωστή. Το ζευγάρι βρισκόταν σε διακοπές στην Μύκονο. Το βράδυ της Κυριακής επέστρεφε στις 2 π.μ. απ’ το JackieO, το γνωστό gay bar του νησιού. Ξαφνικά οχτώ ξένοι- ορμούν πάνω τους για να τους επιτεθούν. Στο έδαφος, ο Théo και ο Denis γρονθοκοπήθηκαν. Κατέληξαν με: μία σπασμένη μύτη, δύο δάχτυλα με εξάρθρωση, πολλά κοψίματα και μώλωπες. Σε σχόλιο κάτω απ’ τις φωτογραφίες που πήραν από το νοσοκομείο, μπορεί κανείς να διαβάσει: «Φροντίζουμε τον εαυτό μας και συνερχόμαστε απ’ το σοκ».

Βίαιη ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας από άνδρες των ΜΑΤ

https://youtu.be/O_Soj8RyaRM

Θύμα βίαης oμοφοβικής επίθεσης από άνδρες των ΜΑΤ έπεσε το βράδυ της 29ης Αυγούστου ο Νίκος Σοφιανός, ένας από τους ιδιοκτήτες του περιοδικού μας. Ο ίδιος περπατούσε με τον σύντροφό του, Δημήτρη, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν ένας αστυνομικός άρχισε να κάνει ομοφοβικά σχόλια, κοροϊδεύοντάς τους. “Εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά. Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου. Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο συντροφός μου και δεν έπεσα.”

Καταγγελία για βιασμό νεαρού ατόμου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ένα κείμενο που καταγγέλλει τον βιασμό ενός νεαρού ατόμου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (η ανακοίνωση της συνέλευσης του Εμπρός), ανέβηκε τον περασμένο Μάρτιο στο adespotosblog. Σύμφωνα με την καταγγελία, το θύμα ήταν ένα amab (assigned male at birth) άτομο, 21 ετών, από την Ισπανία που βρίσκονταν στην Ελλάδα για Εράσμους. “Το άτομο που βιάστηκε είναι amab (assigned male at birth), 21 ετών, Ισπανός σπουδαστής, και βρίσκονταν στην Ελλάδα για Εράσμους. Τον βρήκε συντρόφισσα περίπου στις 4:30-5:00 τα ξημερώματα έξω από το θέατρο. Έκλαιγε πεσμένος στο έδαφος ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που δεν έδινε καμία σημασία.”

Καταγγελία για ομοφοβική επίθεση στο ΑΠΘ

Την καταγγελία μιας ομοφοβικής επίθεσης που έλαβε χώρα στο Αριστοτελείο Πανεπιστημίου τον περασμένο Οκτώβριο δημοσίευσε, η ομάδα κατά του σεξισμού και της πατριαρχίας “Fight Back Club”. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το κείμενο αυτό γράφτηκε από αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος. “Την Παρασκευή 11/10/2019 συνέβη το εξής συμβάν στον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο πάρτι που έγινε στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής. Στο πάρτι αυτό βρισκόταν μια παρέα φοιτητών, μέσα στην οποία υπήρχαν μέλη της Queer κοινότητας. Χόρευαν στα σκαλιά μπροστά από το κτίριο της Φιλοσοφικής. Κάποια στιγμή ήρθε ένας 30χρονος άντρας κι έκατσε σε ένα σκαλάκι λίγο πιο πέρα από την εν λόγω παρέα. Ο άντρας αυτός καθόταν ακίνητος καρφώνοντας με τα μάτια του ένα 19χρονο αγόρι της παρέας που χόρευε (στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι το αγόρι χόρευε απλώς, δεν έκανε τίποτα άλλο). Ο 30χρονος άντρας πλησίασε το 19χρονο αγόρι με σκοπό να βλάψει την σωματική του ακεραιότητα, τον χτυπούσε με κλωτσιές και μπουνιές κυρίως στο κεφάλι. Τον χτύπησε έως ότου να πέσει κάτω. Ευτυχώς, “το 19χρονο αγόρι έπεσε στα σκαλιά χωρίς όμως να τραυματίσει σοβαρά το κεφάλι του. 

Καταγγελία για ομοφοβική επίθεση από πορτιέρη νυχτερινού μαγαζιού

Την ομοφοβική επίθεση, που δέχθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα από έναν πορτιέρη νυχτερινού κέντρου, κατήγγειλε ένα νεαρό άτομο (Η.), που έτυχε να περάσει έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί. “Πλησίασε προς το μέρος μου με επιθετικότητα και για να μου δείξει πόσο άνδρας είναι, με απείλησε ότι θα βγάλει το όπλο του. Εγώ απομακρύνθηκα και ο διαπληκτισμός σταμάτησε εκεί”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!