12 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις όταν επισκεφτείς τις Βρυξέλλες

27/11/2019
από

Οι Βρυξέλλες είναι η μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσημες γλώσσες της πόλης των Βρυξελλών είναι τα γαλλικά και φλαμανδικά. Η πόλη των Βρυξελλών φημίζεται για τις σοκολάτες της, αλλά και ως πατρίδα των κόμιξ. Εμείς σας παρουσιάζουμε 12 αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις όταν την επισκεφτείς.

Το κέντρο των Βρυξελλών

Το κέντρο των Βρυξελλών χωρίζεται σε δύο περιοχές. Η κάτω πόλη κατοικείτο από εργάτες και μετανάστες και περιλαμβάνει την παλιά πόλη του 17ου αιώνα, τη Μεγάλη πλατεία, καθώς και την κοσμοπολίτικη Πλατεία Μπροουκέρ και την ιστορική εργατική συνοικία Μαρόλ. Η Άνω πόλη είναι μια κομψή συνοικία η οποία περικυκλώνει το πάρκο Μπρίξελ. Την περιοχή διασχίζει η Λεωφόρος Royale που καταλήγει στο Βασιλικό Παλάτι του 18ου αιώνα, όπου στεγάζονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης της πόλης. Οι Βρυξέλλες είναι η δίγλωσση πρωτεύουσα του Βελγίου. Αυτό σημαίνει ότι και τα γαλλικά αλλά και τα ολλανδικά είναι επίσημες γλώσσες της πόλης. Επιπλέον είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη όπου πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί ζουν μαζί και όπου διάφορες γλώσσες μπορούν να ακούγονται σε κάθε δρόμο. Η ίδια ποικιλομορφία και διαφορά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ που μπορείτε να βρείτε στις Βρυξέλλες.

Η Μεγάλη Πλατεία

Η καρδιά των Βρυξελλών και το μέρος για να αρχίσετε να γνωρίζετε την πόλη είναι το Grand Place (Grote Markt). Αυτή η ιστορική εμπορική συνοικία με τις μεγαλοπρεπείς συντεχνίες και το εντυπωσιακής γοτθικής ομορφιάς Δημαρχείο, έχει ευρέως θεωρηθεί ως μία από τις πιο όμορφες συνοικίες στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Πλατεία είναι σημείο αναφοράς για όσους επισκέπτονται τις Βρυξέλλες. Αρκετούς αιώνες μετά τη δημιουργία της, η πολύβουη πλακόστρωτη πλατεία συγκεντρώνει τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της βελγικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα με ένα εκπληκτικό συγκρότημα φλαμανδικών αναγεννησιακών κτιρίων.

Βασιλικό Παλάτι

Το Βασιλικό παλάτι είναι το σημαντικότερο από αυτά που βρίσκονται γύρω από το πάρκο Μπρίξελ. Εδώ διαμένει ο Βέλγος μονάρχης. Το 1820 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανέγερση του σύγχρονου παλατιού στο μέρος όπου βρισκόταν το παλάτι Κουντενπέρ. Τον 20ο αιώνα έγιναν αλλαγές στο εσωτερικό του παλατιού και αναστηλώθηκαν παλαιότερα τμήματα του. Από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο μπορείτε να περιηγηθείτε στις πολυτελείς αίθουσές του. Αξίζει να δείτε την αίθουσα του θρόνου, τη σάλα με τους καθρέφτες.

Μανεκέν Πις

Αυτό το αγαλματίδιο, ύψους 30 εκατοστών, παριστάνει ένα αγοράκι που κατουράει σε μία λιμνούλα. Το μανεκέν Πις είναι για τις Βρυξέλλες ό,τι η Φοντάνα ντι Τρέβι για τη Ρώμη ή τα λιοντάρια της πλατείας Τραφάλγκαρ για το Λονδίνο. Αυτό το αυθεντικό μπρούντζινο άγαλμα του Ζερόμ Ντικενουά του πρεσβύτερου τοποθετήθηκε το 1619 σχολιάζοντας με χιούμορ την έλλειψη πόσιμου νερού στην περιοχή. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε αυτό το διάσημο αγαλματίδιο. Το μυστήριο λοιπόν που το περιβάλλει, συμβάλλει στη γοητεία του. Σύμφωνα με όσα λέγονται, το 12ο αιώνα ο γιος ενός Δούκα πιάστηκε επί το έργω δίπλα σε ένα δέντρο στο πεδίο της μάχης και απαθανατίστηκε ως σύμβολο της γενναιότητας του βελγικού έθνους.

Η Αψίδα του θριάμβου (Arc de Triomphe)

Ένα από τα πολύ σημαντικά αξιοθέατα φυσικά, είναι η αψίδα του θριάμβου. Αυτή η αψίδα χτίστηκε με σκοπό να απεικονίσει το λαμπρό παρελθόν των Βρυξελλών. Επίσης λειτούργησε ως η νέα πύλη εισόδου στο κέντρο, για ανθρώπους που έμπαιναν από την ανατολική πλευρά των Βρυξελλών, δια μέσου του νεόχτιστου δρόμου Tervurenlaan / Avenue de Tervueren. Η αψίδα αυτή βασίστηκε στην Αψίδα του Θριάμβου του Παρισιού. Δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως για τους εορτασμούς της 50ης Επετείου αλλά τελείωσε το 1905. Βρίσκεται στο πάρκο Σενκαντενέρ μαζί με δύο εκθεσιακούς χώρους που μετατράπηκαν σε μουσεία, το Βασιλικό Μουσείο ιστορίας και τέχνης και το στρατιωτικό μουσείο.

https://avmag.gr/64685/30-fotografies-apo-to-pride-stis-vrixelles/

Βασιλικό μουσείο Καλών Τεχνών

Το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι γνωστά με την ονομασία Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών. Το μουσείο Αρχαιοτήτων είναι το μεγαλύτερο και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα που σχεδίασε ο Αλφόνς Μπαλά μεταξύ 1874 και 1880. Η συλλογή χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Στην αρχή περιλάμβανε μερικά από τα έργα που άφησε στο διάβα του ο γαλλικός επαναστατικός στρατός, ο οποίος έκλεψε πολλούς θησαυρούς από τις Βρυξέλλες για να τους μεταφέρει στο Παρίσι. Η μικρή συλλογή αρχικά εκτέθηκε στο παλάτι του Καρόλου της Λωραίνης. Στη συνέχεια, αυξήθηκε από δωρεές και αγορές έργων. Το σημερινό μουσείο άνοιξε το 1887. Το Μουσείο Αρχαιοτήτων φημίζεται για την πλουσιότερη και καλύτερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης στον κόσμο. Ανάμεσα στα άλλα θα θαυμάσετε έργα του Ρούμπενς και του Βαν Ντάικ. Έργα που μπορείτε να βρείτε εδώ είναι “Η κοίμηση της Θεοτόκου” του Ρούμπενς και “Ο Ευαγγελισμός του τεχνίτη” του Φλεμάιγ. Το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάστηκε το 1984. Η αρχιτεκτονική του εντυπωσιάζει. Οκτώ από τα επίπεδα του εν λόγω κτηρίου είναι υπόγεια. Το φως του ήλιου, όμως, που μπαίνει από το φεγγίτη που είναι προσανατολισμένος στην Πλατεία του Μουσείου, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα έργα τέχνης. Τα τρία υπόγεια επίπεδα φιλοξενούν εποχικές εκθέσεις. Όπως και στο μουσείο Αρχαιοτήτων, η συλλογή είναι πολύ πλούσια και τα εκθέματα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Υπάρχουν έργα γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα. Πιο δημοφιλή, πάντως, είναι τα έργα των Βέλγων σουρεαλιστών. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη “Γυναίκα με Γαλάζιο φόρεμα” του Ρικ Βάουτερ και την “Περιοχή του Arnheim” του Ρενέ Μαγκρίτ.

Μουσείο φυσικών επιστημών

Το μουσείο του Βασιλικού ινστιτούτου φυσικών επιστημών του Βελγίου, δίνει μία φανταστική γενική επισκόπηση της φυσικής ζωής στο Βέλγιο και οπουδήποτε, τώρα και κατά τη διάρκεια των αιώνων. Μερικές από τις κύριες αίθουσες έχουν αναδομηθεί για να εξωραΐσουν και να βελτιώσουν την παρουσίαση της συλλογής. Ο σημαντικότερος πόλος έλξης του μουσείου είναι η μεγαλοπρεπής συλλογή με σκελετούς ιγκουάνα, ηλικίας 250 εκατομμυρίων ετών. Οι σκελετοί αυτών των δεινοσαύρων, βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στο μικρό χωριό Bernissart στα νότια του Βελγίου. Οι υπέροχοι αναδομημένοι σκελετοί προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Επίσης διαθέτει διαδραστικά και εκπαιδευτικά εκθέματα, που καλύπτουν κάθε πτυχή της φυσικής ιστορίας. Είναι ένα υπέροχο μουσείο για επίσκεψη με παιδιά.

Βασιλικά μουσεία Ιστορίας και Τέχνης

Γνωστό ως Μουσείο Σενκαντενέρ, το εξαιρετικό αυτό μουσείο βρίσκεται εδώ από τις αρχές του 1900. Η ιστορία όμως της συλλογής του, χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Τα τμήματα των αρχαίων πολιτισμών περιλαμβάνουν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, την Περσία και την ‘Άπω Ανατολή. Υπάρχουν εκθέματα από το Βυζάντιο, το Ισλάμ, την Κίνα και την Ινδική χερσόνησο, καθώς και από τους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Αμερικής. Υπάρχουν, επίσης, πλήθος διακοσμητικά αντικείμενα όπως γυαλικά, ασημικά, πορσελάνες και μία εξαιρετική συλλογή από δαντέλες και ταπισερί. Τα θρησκευτικά γλυπτά και τα βιτρό εκτίθενται κάτω από τις θολωτές οροφές, γύρω από μία αυλή και από τα περιστύλια των ναών.

 Βελγικό κέντρο κινούμενων σχεδίων

Το μουσείο κινουμένων σχεδίων και κόμιξ αποτίνει φόρο τιμής στο πάθος των Βέλγων για τα κόμιξ – ή αλλιώς bandes dessinees – και στους πολλούς Βέλγους και ξένους καλλιτέχνες του είδους. Η συλλογή που κατανέμεται σε τρία επίπεδα, στεγάζεται σε ένα αρ νουβό κτήριο του Ορτά. Σε μία από τις αίθουσες του μπορείτε να περιηγηθείτε στον κόσμο του Τεντέν και των Στρούμφ, οι δημιουργοί των οποίων ήταν Βέλγοι. Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις με έργα διάσημων καλλιτεχνών κόμιξ και επίσης, στεγάζει περίπου 6,000 αυθεντικά κλισέ, τα οποία εκτίθενται εκ περιτροπής, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο φωτογραφιών και χειροτεχνημάτων.

Πλατεία Πετί Σαμπλόν

Οι όμορφοι κήποι σχεδιάστηκαν το 1890. Στα κιγκλιδώματα που τους περικλείουν υπάρχουν 48 μπρούντζινα αγαλματίδια του Πολ Χανκάρ. Το κάθε ένα από αυτά συμβολίζει και μια διαφορετική μεσαιωνική συντεχνία της πόλης. Στο πίσω μέρος των κήπων υπάρχει ένα σιντριβάνι το οποίο φτιάχτηκε για να τιμηθούν οι δούκες Εγμόνδος και Χορν.

Βασιλική Σακρέ-Κερ

Το Κεκελμπεργκ είναι ένα μικρό και δημοφιλές προάστιο των Βρυξελλών. Από τα αξιοθέατα του ξεχωρίζει η Βασιλική του Σακρέ-Κερ. Η εκδρομή αξίζει για όσους ενδιαφέρονται για ένα από τα καλύτερα δείγματα του αρ-ντεκό. Ο τεράστιος πρασινοχάλκινος τρούλος, που υψώνεται 90 μέτρα πάνω από το έδαφος, είναι χωρίς καμία αμφιβολία το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του ναού. Αν δεν καταφέρετε να επισκεφτείτε το ναό, μπορείτε να θαυμάσετε τον τρούλο του από διάφορα σημεία στην πόλη. Είναι σίγουρο ότι η θέα θα σας μείνει αξέχαστη.

Το Ατόμιουμ

Το Ατόμιουμ χτίστηκε για την παγκόσμια Έκθεση του 1958 και είναι το σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών όπως ο πύργος του Άιφελ του Παρισιού ή το Κολοσσαίο της Ρώμης. Στα τέλη του 1950, καθώς η υφήλιος εισερχόταν στην εποχή των διαστημικών ταξιδιών, το σχέδιο του Αντρέ Ουότερκιν αποτελούσε τον τέλειο αντικατοπτρισμό της νέας εποχής. Το σιδερένιο άτομό του είναι μεγεθυμένο 165 δισεκατομμύρια φορές. Καθεμία από τις εννέα σφαίρες που το αποτελούν είναι ένα μουσείο με διάμετρο 18 μέτρα. Όλες οι σφαίρες συνδέονται με ανελκυστήρες.


Έxtra Tip: Μια ιδανική πρόταση για τη διαμονή σου στην πόλη των Βρυξελλών είναι το LGBT+ friendly Hotel Le Châtelain. Αυτό το πολυτελές 5αστερο ξενοδοχείο στο κέντρο με βασικό χαρακτηριστικό το κλασικό στυλ συνδυάζει τη χαλαρή ατμόσφαιρα με το πολυτελές περιβάλλον. 




Δες και αυτό!