Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος

18/08/2019
από

Την αποχαιρετιστήρια λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων έκανε σήμερα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος ανακοίνωσε και την παραίτησή του.

Από το “Με καθοδήγησε η Παναγιά – Δεν παραιτούμαι” τελικά, παραιτείται.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόθεσή του να παραιτηθεί είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο, κράτησε το δικαίωμα να το δημοσιοποιήσει, όταν εκείνος ήθελε.

Στο τέλος της σημερινής λειτουργίας του είπε:

«Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία, διότι χθες υπέγραψα, και αύριο καταθέτω στη Σύνοδο την παραίτηση μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου, με τη χάρη του θεού, από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Κι από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι. Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί, καθώς λέει η Γραφή, αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος. Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει» .

Κλείνοντας ζήτησε και “συγγνώμη” για τα σφάλματα που έχει κάνει: «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγγνώμη» .

 

Να θυμίσουμε…

Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, είχε γράψει στο προσωπικό του blog ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι «αποβράσματα της κοινωνίας» και ενθάρρυνε τους πιστούς να «τους φτύνουν» . Στο δικαστήριο, φάνηκε ανυπότακτος λέγοντας: «Αν είχα ένα όπλο και μου το επέτρεπε ο νόμος, θα το χρησιμοποιούσα για να τελειώνουμε με αυτούς» .

Η ποινή για τον Μητροπολίτη ήταν επτά μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους (αντιρατσιστικός νόμος), από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου τον Ιανουάριο του 2018.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μητροπολίτη αποτελεί ιστορική στιγμή για την LGBTQI+ κοινότητα, αλλά και για την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Στις 15 Μαρτίου του 2018, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και κατάχρηση θρησκευτικού αξιώματος.

Ένοχος ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος




Δες και αυτό!