Στην Πολωνία η ομοφοβία σε κάνει κυβέρνηση

09/08/2019

Οι εκλογές του Οκτωβρίου, θα βρουν την Πολωνία να παλεύει όχι για την οικονομία ή τη διαφθορά στην πολιτική, αλλά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η ομοφυλοφιλία έχει αναδειχθεί πλέον στο πιο καυτό εκλογικό ζήτημα, με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος (PiS), Jaroslaw Kaczynski, να καταδικάσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τον αρχιεπίσκοπο να τα αναγνωρίζει ανοιχτά ως απειλή για την κοινωνία της Πολωνίας.

Από την άλλη, η αριστερή αντιπολίτευση βλέπει τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα ως ευκαιρία να χτυπήσει το PiS και τη στενή συνεργασία που διατηρεί με την καθολική εκκλησία.

“Για το PiS, η ομοφοβία είναι ένα πολιτικό καύσιμο και επιτρέπει στο κόμμα να επιβεβαιώσει την πολιτική ταυτότητά του και την προσήλωσή του στις παραδοσιακές αξίες ενάντια στο κύμα του Δυτικού κόσμου”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Stanislaw Mocek στην AFP.

“Αλλά και η άλλη πλευρά βρήκε εκεί ένα πολιτικό όπλο, με τη μορφή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”.

Η Πολωνία παραμένει αυστηρά καθολική και οι συντηρητικοί κύκλοι αγωνίζονται κατά της διαφορετικότητας και γενικά του οτιδήποτε θεωρούν ότι απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Τον Μάιο, μια γυναίκα έφτιαξε αφίσες της Παναγίας με rainbow φωτοστέφανο και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Joachim Brudzinski είχε δηλώσει τότε: “Όλες αυτές οι ανοησίες για την ελευθερία και την ανοχή δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλει τις πεποιθήσεις του πιστού.”

Τον Ιούλιο η δικαιοσύνη έπρεπε να επέμβει για να σταματήσει η διανομή ομοφοβικών αυτοκόλλητων “this is an LGBT-free zone”, από το περιοδικό Gazeta Polska.

Τα αυτοκόλλητα αυτά ταυτίζονταν με την πολιτική του PiS που υποστηρίζει τις “free of LGBT” ιδεολογίες.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, οι ακροδεξιοί κατέστρεψαν βίαια tην πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας στην ανατολική πόλη Bialystok.

Το περιστατικό προκάλεσε πλήθοος διαμαρτυριών με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki να καταδικάζει μεν τη βία αλλά όχι την ομοφοβία που την υποκινεί.

Η “rainbow μάστιγα”

Πριν λίγες μέρες, το ομοφοβικό παραλήρημα του αρχιεπίσκοπου Marek Jedraszewski έριξε λάδι στη φωτιά.

“Η κόκκινη πανούκλα δεν υπάρχει πια στη γη μας”, δήλωσε ο κληρικός, αναφερόμενος στον κομμουνισμό. “Αλλά έχει εμφανιστεί μια νέα πανούκλα, που θέλει να καταλάβει τις ψυχές, τις καρδιές και τα πνεύματά μας. Μια πληγή που δεν είναι κόκκινη αλλά rainbow”.

Το ξέσπασμα ήταν άμεσο: οι Πολωνοί πήγαν στους δρόμους στη Βαρσοβία και στη Κρακοβία, κρατώντας σημαίες ουράνιου τόξου και φωνάζοντας “ντροπή!”.

Από την άλλη κάποιοι πιστοί απευθύνθηκαν στον συντηρητικό καθολικό σταθμό Radio Maryja, κάνοντας έκκληση για υπεράσπιση του Jedraszewski από το Βατικανό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!