Η χρήση αντωνυμιών ουδέτερων ως προς το φύλο (gender-neutral) κάνει τους ανθρώπους πιο θετικούς απέναντι στις γυναίκες και τους LGBT+ ανθρώπους και λιγότερο μεροληπτικούς υπέρ των ανδρών, λένε οι επιστήμονες.
Πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της χρησιμοποίησης αντωνυμιών ουδέτερων ως προς το φύλο (gender-neutral) στις αντιλήψεις των γυναικών και των LGBT+ ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι “το άτομο που χρησιμοποιεί αντωνυμίες ουδέτερες ως προς το φύλο (gender-neutral) μειώνει τη διανοητική περίοπτη θέση των ανδρών” που στερεοτυπικά έχει διαμορφωθεί στο μυαλό του.
“Αυτή η μετατόπιση συνδέεται με τους ανθρώπους που εκφράζουν λιγότερη μεροληψία υπέρ των παραδοσιακών ρόλων και κατηγοριών φύλου, και εκδηλώνεται με πιο θετικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες και τα LGBT άτομα” , αναφέρει η έρευνα “Language influences mass opinion toward gender and LGBT equality” των Margit Tavits και Efrén O. Pérez, στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) των ΗΠΑ, που αποτελεί το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της National Academy of Sciences (NAS) των ΗΠΑ.
Ο Efrén Pérez, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, δήλωσε στη The Guardian:
“Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν κοινωνίες που γενικά συμφωνούμε ότι είναι πιο συμπεριληπτικές ως προς τις γυναίκες και τα LGBT άτομα, και υπάρχουν αρκετές. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε μπορεί να έχουν σημασία, ώστε να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του ιδανικού” .
Οι ουδέτερες αντωνυμίες ως προς το φύλο (gender-neutral) μειώνουν τα στερεότυπα φύλου.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε την εμφάνιση μιας κινούμενης ανθρώπινης μορφής, που βγάζει βόλτα ένα σκυλί και στη συνέχεια υπήρχαν ερωτήσεις για τι συμβαίνει στην εικόνα – με μία ομάδα ερωτήσεων, όπου χρησιμοποιήθηκαν μόνο ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες, μια ομάδα ερωτήσεων, όπου χρησιμοποιήθηκαν αντωνυμίες μόνο στο θηλυκό, και μία ομάδα μόνο στο αρσενικό.
Στη συνέχεια, τα άτομα που συμμετείχαν κλήθηκαν να γράψουν μία ιστορία για ένα πρόσωπο που κατεβαίνει στην πολιτική, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις τους για τις γυναίκες και τους LGBT+ ανθρώπους. Σύμφωνα με την έρευνα, η χρησιμοποίηση ουδέτερων αντωνυμιών με βάση το φύλο (gender-neutral) στην αρχή της διαδικασίας, έδειξε ότι τα άτομα που συμμετείχαν ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ονόματα που δεν ήταν ανδρικά στη σύντομη ιστορία τους και να έχουν pro-women και pro-LGBT+ απόψεις.
Η Sabine Sczesny, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης που δε συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στη The Guardian ότι η έρευνα έδειξε περαιτέρω ότι η γλώσσα που περιβάλλει το φύλο θα μπορούσε να μειώσει τις μεροληψίες γύρω από τα φύλα και να «συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων, των LGBT και της ανεκτικότητας.”
Η Laura Russell, διευθύντρια έρευνας, πολιτικής και εκστρατειών στο Stonewall, δήλωσε: “Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την περιγραφή ή την αναφορά στην ταυτότητα κάποιου ατόμου. Αυτή η μελέτη προσθέτει τα στοιχεία εκείνα, που δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιούμε γλώσσα που συμπεριλαμβάνει ενεργά τις γυναίκες και τους LGBT ανθρώπους, αυτό κάνει πραγματική διαφορά στη μείωση των στερεοτύπων φύλου. Η χρήση γλώσσας ουδέτερης από πλευράς φύλου είναι ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο όλα τα άτομα γίνονται αποδεκτά χωρίς εξαίρεση.”