Ο ηθοποιός Mario Lopez ισχυρίζεται ότι οι γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους να ζουν στο επιθυμητό φύλο τους, έτσι όπως αυτοπροσδιορίζονται τα ίδια, αποτελούν επικίνδυνο παράδειγμα.

Ο Lopez, που είναι και πατέρας τριών παιδιών, μοιράστηκε τη γνώμη του σε συνέντευξη στο σόου της 30χρονης συντηρητικής δημοσιογράφου Candace Owens. Στη διάρκεια της 40λεπτης συνέντευξης, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην “περίεργη τάση” του Χόλιγουντ, που διασημότητες, όπως η Charlize Theron λαμβάνουν υπόψιν τις νύξεις των παιδιών τους, σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό τους.

Τον Απρίλιο η Theron είχε πει για το 7χρονο παιδί της, Jackson, ότι δεν αυτοπροσδιορίζεται ως αγόρι: “Ναι, κι εγώ νόμιζα ότι ήταν αγόρι” δήλωσε στο Daily Mail, “μέχρι που με κοίταξε, όταν ήταν τριών ετών, και που είπε: ‘Δεν είμαι αγόρι’.” 

Η Owens ξεκίνησε από το πουθενά, λοιπόν, έναν διάλογο με τον Lopez σχετικά με το θέμα αναφέροντας:

“Πολλές παράξενες τάσεις εμφανίζονται στο Χόλιγουντ και μία από τις πιο παράξενες, για μένα, είναι αυτή η νέα μόδα, όπου διασημότητες κάνουν coming out — και γνωρίζω ότι η Charlize Theron έκανε το ίδιο μερικές εβδομάδες πριν — λένε ότι το παιδί μπορεί να διαλέξει το φύλο του. Κι αυτό είναι παράξενο για μένα.” 

Μάλιστα, είπε ότι από την εμπειρία της ως νταντά, έμαθε ότι πολύ συχνά τα παιδιά δεν εννοούν αυτό που λένε: “Προσπαθώ να καταλάβω αυτή τη νέα νοοτροπία του Χόλιγουντ, που ο κόσμος πιστεύει ότι τα παιδιά τους έχουν πνευματική ισχύ.” 

“Κι εγώ το ίδιο προσπαθώ να καταλάβω” απάντησε ο Lopez:

“Κι εγώ τα έχω χάσει. Κοίτα, ποτέ δε θα πω σε κάποιο άτομο πώς θα μεγαλώσει τα παιδιά του, προφανώς, και πιστεύω ότι αν κάνεις ότι κάνεις από αγάπη, σίγουρα δε μπορείς να κάνεις λάθος, αλλά την ίδια στιγμή, Θεέ μου, αν είσαι τριών ετών και λες ότι αισθάνεσαι κάπως, ή πιστεύεις ότι είσαι αγόρι ή κορίτσι ή οτιδήποτε … Αυτό είναι ανησυχητικό και Θεέ μου, σκέφτομαι τις επιπτώσεις αυτού στο μέλλον. Όταν είσαι παιδί δεν ξέρεις τίποτα σχετικά με τη σεξουαλικότητα ακόμη. Είσαι μόνο ένα παιδί.” 

Στη συνέχεια η Owens είπε ότι οι γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο το κάνουν από ναρκισσισμό, με τον Lopez να απαντά: “Πιστεύω ότι οι γονείς χρειάζεται να αφήνουν τα παιδιά τους να είναι παιδιά, αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να είσαι εσύ ο ενήλικας στην όλη κατάσταση.” 

Η συνέντευξη σχολιάστηκε από το twitter αρνητικά, ενώ η δρ. κοινωνικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Kentucky, Christia Brown είπε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη αναπαράγει μία εσφαλμένη αντίληψη για την έκφραση του φύλου. Θυμίζουμε ότι η δρ. Brown έχει γράψει το “Parenting Beyond Pink & Blue” :

“Κάποια παιδιά εξερευνούν μία μη στερεοτυπική μορφή έκφρασης φύλου, ενώ άλλα, απλά θέλουν μία ευελιξία στην έκφραση του φύλου τους” , τόνισε η δρ. Brown στο Yahoo Lifestyle.
“Το επικίνδυνο” γι’ αυτά τα παιδιά, λέει η Brown, ότι “είναι να περιμένουμε να φαίνονται και να ενεργούν με τρόπο που δεν τον αισθάνονται φυσικό. Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι η προστασία από ρητορική, όπως αυτή που εκφράστηκε στη συνέντευξη της Owens και να τα βοηθήσουμε να αισθανθούν ενδυναμωμένα.

Στη συνέχεια, ο Lopez αποκάλεσε κινήσεις, όπως το #BelieveWomen για την υποστήριξη των επιζώντων σεξουαλικής επίθεσης “επικίνδυνες” επειδή μερικές φορές, λέει, οι γυναίκες λένε ψέματα:

“Θεέ μου, σου απαγορεύουν να έχεις έναν γιο που να κυκλοφορεί εκεί έξω, αφού ένα κορίτσι μπορεί να νιώσει κάπως για κάτι – ότι δεν το σεβάστηκαν, πληγωμένο, οτιδήποτε, και μπορεί να θέλει να εκδικηθεί και απλά αποφασίζει να πει μία ιστορία, που μπορεί να μην είναι καν αλήθεια, και να βλάψει ένα άτομο.”

Και τελείωσε τη ρητορική του λέγοντας ότι το να λαμβάνουμε τις γυναίκες ακριβώς υπόψιν μας σε ότι λένε, είναι “εξαιρετικά επικίνδυνο.”