Μια νέα ημέρα ξημέρωσε σήμερα για την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, χωρίς όμως να μας διευκρινίζουν αν αυτή η ημέρα είναι καλή ή κακή. Και ενώ αναμένουμε την ανακοίνωση των ατόμων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, εμείς ρίχνουμε μια ματιά στα κόμματα που θα μας εκπροσωπούν πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στις θέσεις τους απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, έξι κόμματα μπαίνουν στη Βουλή: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Απ΄αυτά, τα πρώτα 4 έχουν ήδη κληθεί να ψηφίσουν (υπέρ ή κατά) ΛΟΑΤΚΙ νομοσχέδια (σύμφωνο, ταυτότητα φύλου, αναδοχή κλπ).
Στα πλαίσια των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η Colour Youth έτρεξε την καμπάνια «Ενημερώσου και Ψήφισε», στέλνοντας επιστολή σε 6 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία Κίνημα Αλλαγής ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας & ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) για να δηλώσουν εάν στηρίζουν, απορρίπτουν ή δεν έχουν θέση για 13 διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Απ΄αυτά, τα 4 (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής & ΜέΡΑ25) κατάφεραν να μπουν στη βουλή. Δυστυχώς όμως μόνο το ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ανταποκριθεί.
Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό που κανένα άλλο κόμμα δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει. Παρόλ΄αυτά, κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν αναφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ διακαιώματα μέσα από τις επίσημες σελίδες τους ενώ κάποια δεν ασχολούνται καθόλου.
Μαθηματικά ξέρετε κάντε τους υπολογισμούς σας.
Νέα Δημοκρατία – 158 έδρες
Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό που ένα ευρωπαϊκό κόμμα εξουσίας δεν ασχολείται με τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις της τα τελευταία χρόνια, δεν στηρίζει τον πολιτικό γάμο και την γονεϊκότητα σε ομόφυλα ζευγάρια ούτε την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου στο Άρθρο 5 του Συντάγματος. Επιπλέον οι βουλευτές της έχουν υπάρξει συχνά εκφραστές ομοφοβικού και τρανσφοβικού λόγου.
ΣΥΡΙΖΑ – 86 έδρες
Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, “ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά διαστήματα τοποθετηθεί για το σύνολο των ζητημάτων που μας θέσατε. Και η απάντησή μας είναι ΝΑΙ. Γι αυτό πολλές φορές έχουμε πει ό,τι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γύρω από τα ζητήματα αυτά δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή, καθώς υπάρχουν συνεδριακές αποφάσεις και αποφάσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως σε όλα τα ζητήματα- ερωτήματα που μας θέσατε η απάντησή μας είναι απολύτως θετική.
Κίνημα Αλλαγής – 22 έδρες
Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του τα τελευταία χρόνια, το ΚΙΝΑΛ δεν υποστηρίζει την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στο Άρθρο 5 του Συντάγματος. Παρόλ΄αυτά, στο site του όμως κάνει ειδική αναφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, σημειώνοντας: “ότι η υιοθέτηση της αρχής του σεβασμού της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής ταυτότητας του ατόμου, είναι μεν αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά δεν αρκεί. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπερβαίνει τον στενό πυρήνα της αυτοδιάθεσης των ατόμων, και εισχωρεί στην κατοχύρωση της πλήρους και ουσιαστικής ισοτιμίας. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων σε ζητήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην ίδια κατεύθυνση επιδιώκει την πλήρη κατοχύρωση ισότιμων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε θέματα νομιμοποίησης σχέσεων, τεκνοθεσίας, τεχνητής αναπαραγωγής και περίθαλψης”.
Οι θέσεις του για τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις υπάρχουν εδώ.
ΚΚΕ – 15 έδρες
Αν και καμία σχετική αναφορά δεν γίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του κόμματος στην ψήφιση των νομοσχεδίων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου, θα λέγαμε ότι το ΚΚΕ είναι κατά βάση αρνητικό. Συχνά μάλιστα δικαιολογεί τον αρνητισμό του αυτόν χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι τα “ατομικά δικαιώματα τείνουν να καταργούν τα κοινωνικά”.
ΜέΡΑ25 – 9 έδρες
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα το κόμματος, “το ΜέΡΑ25 θα αναγνωρίσει το δικαίωμα πολιτικού γάμου ανεξαρτήτως φύλου των δύο συντρόφων, με πλήρη δικαιώματα όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών και βελτίωση των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και της αλλαγής των κρατικών εγγράφων των τρανς ατόμων με βάση το κοινωνικό τους φύλο”.
Ο πίνακας με τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για κάθε μια από τις 13 διεκδικήσεις της κοινότητας / πηγή: colouryouth.gr
Υ.Γ.: Η Ελληνική Λύση δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους