Οι βασικοί παράγοντες για να δουλέψει μια ανοιχτή σχέση.

Τι είναι η ανοιχτή σχέση;

Η ανοιχτή σχέση ή αλλιώς μη-μονογαμική, είναι μια μορφή σχέσης η οποία κατόπιν συναίνεσης, δεν περιστρέφεται γύρω από την σεξουαλική αποκλειστικότητα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Τα ζευγάρια σε ανοιχτές σχέσεις μπορούν να έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους ανθρώπους, χωρίς όμως να επιδιώκουν μια περαιτέρω συσχέτιση. Η ανοιχτή σχέση είναι διαφορετική από την πολυσυντροφική σχέση, όπου ένας άνθρωπος μπορεί να νιώθει αγάπη για περισσότερους από έναν συντρόφους.

Πλεονεκτήματα της ανοικτής σχέσης

Η ανοιχτή σχέση μπορεί να προσφέρει σε ένα ζευγάρι σεξουαλική ποικιλομορφία. Επίσης, ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά όταν ένας εκ των δυο συντρόφων δεν καλύπτεται σεξουαλικά από τον άλλο πχ. σεξουαλικές προτιμήσεις, ρόλοι κτλ. Ορισμένες φορές, αποτελεί μια λύση όταν ένα ζευγάρι βιώνει ασυμφωνία σεξουαλικής επιθυμίας (χαμηλή vs υψηλή σεξουαλική επιθυμία). Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως σε κάποια ζευγάρια, το άνοιγμα της σχέσης μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία μεταξύ τους.

Μειονεκτήματα ανοικτής σχέσης

Αυτό το είδος σχέσης δεν ενδείκνυται για τα ζευγάρια που η δέσμευση εμπεριέχει την σεξουαλική αποκλειστικότητα. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν την αγάπη από το σεξ, ως αποτέλεσμα, συναντούν δυσκολίες σε μια ανοιχτή σχέση. Ακόμα είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δεν λειτουργεί ως λύση για μια προβληματική σεξουαλική ζωή ή άλλα ερωτικά και πρακτικά θέματα που προκύπτουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Επομένως, είναι σύνηθες να έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα όπως ζήλια, κτητικότητα και ανασφάλεια.

Αντιμετώπιση της ζήλιας, της κτητικότητας και της ανασφάλειας μέσω της επικοινωνίας

Είναι κομβικής σημασίας, το ζευγάρι να θέσει σαφή όρια και βασικούς κανόνες για το τι είναι εντάξει και τι δεν είναι. Η επικοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας για το άνοιγμα μιας ερωτικής σχέσης. Θα χρειαστεί μια εκ των προτέρων ειλικρινή συζήτηση για κάποια ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Αρκετές φορές αυτά τα ζητήματα μπορεί να κάνουν το ζευγάρι να αισθανθεί άβολα και να προσπαθήσει να τα βάλει κάτω από το χαλί. Μια τέτοια αντιμετώπιση είναι βέβαιο πως δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Όσο πιο ειλικρινές είναι ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να λειτουργήσει η μετάβαση προς την ανοιχτή σχέση. Πρέπει να υπάρχει επίγνωση και σεβασμός των συναισθημάτων του συντρόφου και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν πέρα και πάνω από κάθε άλλη ενδεχόμενη σεξουαλική σύνδεση. Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα που συχνά διέπει τις ερωτικές σχέσεις, είναι θεμιτό να γίνεται τακτική επανεξέταση και αξιολόγηση στους βασικούς κανόνες που το ίδιο το ζευγάρι έχει θέσει. Κάποιος κανόνας που δούλεψε στο παρελθόν δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει να δουλεύει στο παρόν ή στο μέλλον.

Διαπραγμάτευση προς τη μετάβαση στην ανοιχτή σχέση

Είναι σημαντικό όταν ένα ζευγάρι επιλέξει να μεταβεί σε μια ανοιχτή σχέση, να διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια κάποια ζητήματα που λογικά θα προκύψουν όπως: Ο τρόπος της διαφύλαξης του ασφαλούς σεξ. Ο καθορισμός των ατόμων με τα οποία μπορεί να υπάρξει σεξουαλική επαφή ή όχι. Τι είδους σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται ή όχι. Σε ποιους χώρους μπορεί να πραγματοποιηθεί η σεξουαλική επαφή π.χ. το σπίτι, το ξενοδοχείο ή κάπου αλλού. Υπάρχει η δυνατότητα για τακτικούς σεξουαλικούς παρτενέρ; Μέχρι πόσες φορές μπορεί να υπάρξει επαφή με το ίδιο άτομο; Μπορεί να υπάρξει επαφή με φίλους ή ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος; Μπορεί να υπάρξει χρόνος με τους σεξουαλικούς παρτενέρ, πέραν της σεξουαλικής πράξης; Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και μοίρασμα των σεξουαλικών εμπειριών ή το ζευγάρι επιλέγει την απόκρυψη των συγκεκριμένων εμπειριών;

Ορισμένες φορές, ένα ζευγάρι ενδέχεται να αναπτύξει ανταγωνισμό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι σαν το δεξί πόδι να ανταγωνίζεται το αριστερό και αντίστροφα. Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να μην καταφέρνει να προχωρήσει. Το σημαντικότερο όλων, είναι το ζευγάρι να μάθει να ανταποκρίνεται και όχι να αντιδρά, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει φροντίδα και ενσυναίσθηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μια υγιή και λειτουργική ανοιχτή σχέση.

Γιώργος Κασφίκης
Ειδικός Ψυχικής Υγείας,
Επιστημονικός Συνεργάτης του Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία χωρίς Στίγμα

orlandolgbt.gr/team/giorgos-kasfikis/