Σάο Πάολο: Το ηχηρό μήνυμα του Pride στον ομοφοβικό Bolsonaro

25/06/2019
από

Έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που περίπου 2.000 άτομα αποφάσισαν να παρελάσουν περήφανα στους δρόμους του Σάο Πάολο.

Από το 2006 όμως η παρέλαση έχει μπει στο ρεκόρ γκίνες, ως το μεγαλύτερο pride του κόσμου. Έναν τίτλο που εξακολουθεί να διεκδικεί η πόλη αυτή της Βραζιλίας, παρά τις προσπάθειες του ομοφοβικού προέδρου της χώρας, Jair Bolsonaro.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται πως συμμετείχαν στην ετήσια πορεία, Όμως φέτος, πολλοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν εκεί επειδή αισθάνονται ότι οι ελευθερίες τους απειλούνται όλο και περισσότερο.

“Ήρθα για να παλέψω ενάντια στην ομοφοβία και την έλλειψη σεβασμού”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 31χρονη Monique Barber, που δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από αγνώστους λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία.

“Έχουμε έναν ομοφοβικό πολιτικό και βλέπουμε τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα πίσω. Σκεφτείτε μόνο ότι δέχθηκα επίθεση ενώ βρισκόμουν στο Pride”.

Ο Bolsonaro ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του χρόνου και έκτοτε οι επιθέσεις στα LGBT+ άτομα έχουν διπλασιαστεί. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναγνωρίσει “ως λάθος” την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας από το Ανώτατα δικαστήριο.

Η 19χρονη Marina Fernandes, δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος στο Pride και το κάνει για να υποστηρίξει τα LGBT δικαιώματα, παρόλο που η ίδια προσδιορίζεται ως straight.

“Ήρθα γιατί πιστεύω στον σεβασμό των άλλων. Δεν χρειάζεται να είναι ομοφυλόφιλος γι΄αυτό”, δήλωσε.

Το φετινό θέμα ήταν η επέτειος για τα 50 Χρόνια από το Stonewall, που σηματοδότησε το σύγχρονο κίνημα των LGBT δικαιωμάτων.




Δες και αυτό!