Ρεκόρ πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

22/08/2019
από
Αμαζόνιος, 2019
Αμαζόνιος, 2019

Ρεκόρ πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE).

Η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ σε σχέση με το 2018, καταγράφεται αριθμητική αύξηση ως και 84%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο Ιανουάριος 2019 – Αύγουστος 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 74.000, με περισσότερες από 9.500 δασικές πυρκαγιές.

Ο καπνός από τις φωτιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, (2.700 χιλιόμετρα μακριά), προκαλώντας μάλιστα και μπλακ-άουτ στην πόλη. Απέραντες εκτάσεις καίγονται στις πολιτείες Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, στη Βολιβία και την Παραγουάη. Οι φωτιές έχουν προκαλέσει ένα πελώριο σύννεφο τέφρας, που κάλυψε τον ουρανό του Σάο Πάολο.

Την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγορεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται» .

Σάο Πάολο: Το ηχηρό μήνυμα του Pride στον ομοφοβικό Bolsonaro

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση» , δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του» .

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, ο Μπολσονάρου απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο του έτους οι αγρότες βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα χωράφια. «Με αποκαλούσαν λοχαγό αλυσοπρίονο. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που βάζει φωτιά στον Αμαζόνιο» , σχολίασε.

Πρώτη κίνηση του ακροδεξιού Βραζιλιάνου Προέδρου: Αποκλεισμός της LGBT κοινότητας

Ο περιβαλλοντολόγος Κάρλος Νόμπρε εξήγησε, ότι οι αγρότες που επιθυμούν να καθαρίσουν περιοχές προκειμένου να τις μετατρέψουν σε βοσκοτόπια, περιμένουν την περίοδο της ξηρασίας για να βάλουν φωτιές. Απέδωσε μάλιστα τη μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών της φετινής χρονιάς στην παράνομη αποψίλωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βραζιλία δεν ήταν ασυνήθιστα ξηρές.

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δε χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές» , επεσήμανε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Εξάλλου ο Μπολσονάρου επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είχαν παραμείνει σε αυτή. Αλλά, πρόσθεσε, ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο, η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων, που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση, υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!