Φυσικά και η Τσετσενία συνεχίζει ανενόχλητη τους gay διωγμούς

09/05/2019

Η αστυνομία στην Τσετσενία πραγματοποίησε έναν ακόμη γύρο παράνομων κρατήσεων, ξυλοδαρμών και ταπείνωσης ατόμων με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

Αυτό σημειώνει και η πρόσφατη μελέτη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Watch). Οι παραβιάσεις συμβαίνουν μέσα σε μια σφαίρα απόλυτης ατιμωρησίας, παρά την παγκόσμια κατακραυγή (σ.σ. από το 2017) και τις εκκλήσεις αρκετών οργανισμών.

Το Παρατηρητήριο πήρε συνέντευξη από τέσσερις άνδρες που κρατήθηκαν από 3 έως 20 ημέρες (από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019) σε συγκρότημα στο Γκρόζνι.

Κανείς δεν κάνει τίποτα

Για την οργάνωση, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται κυρίως γιατί οι ρωσικές αρχές αρνούνται να διεξάγουν μια αποτελεσματική έρευνα στην αυτόνομη περιοχή της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού για την Ευρώπη και την Ασία, Rachel Denber, “καμία οργανωμένη έρευνα δεν έχει γίνει από το 2017, που οι διωγμοί αυτοί είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αστυνομία συνεχίζει συλλαμβάνει και να βασανίζει δεκάδες με την υποψία της ομοφυλοφιλίας. Η ατιμωρησία αυτή συμβάλλει στη συνέχιση αυτών των διωγμών”.

Η ρουτίνα βασανισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι άνδρες στην οργάνωση, οι αστυνομικοί τους κλωτσούσαν, τους χτυπούσαν με ραβδιά και σωλήνες από πολυπροπυλένιο ενώ 3 από τους 4 βασανίστηκαν με ηλεκτροσόκ. Ένας απ΄αυτούς βιάστηκε με ένα μεταλλικό ραβδί.

Δήλωσαν επίσης, ότι η αστυνομία τους ανέκρινε με βασανιστήρια, ζητώντας τους να αναγνωρίσουν άλλους ομοφυλόφιλους στους κοινωνικούς κύκλους τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ζήτησαν και φωτογραφίες.

Ένας απ΄αυτούς υποστήριξε ότι οι αρχές τον παρέδωσαν στην οικογένειά του, αποκαλύπτοντας τον σεξουαλικό του προσανατολισμό του και ενθαρρύνοντας την να τον σκοτώσουν. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, η αστυνομία απαίτησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την απελευθέρωση των ανδρών.

Και οι τέσσερις δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί αρνούνταν να τους δώσουν τροφή ενώ είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο νερό. Τρεις δήλωσαν ότι η αστυνομία του ξύρισε το κεφάλι και σε κάποιες περιπτώσεις τους ανάγκασε να ξυρίσουν το κεφάλι κάποιου άλλου.

Οι αστυνομικοί επίσης τους ταπείνωσαν, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες της ζωής τους, χρησιμοποιώντας ομοφοβικές εκφράσεις, εκθέτοντάς τους σε άλλους κρατούμενους. Επιπλέον, αρκετές φορές τους ανάγκαζαν να καθαρίζουν την τουαλέτα και να πλύνουν τα δάπεδα και τις πόρτες, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι ως ομοφυλόφιλοι να κάνουν τις «γυναικείες δουλειές».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!