Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας όρισε ως έγκλημα την ομοφοβία και την τρανσφοβία

14/06/2019
από

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε την Πέμπτη, (13/06/19) ότι η ομοφοβία κι η τρανσφοβία θα τιμωρούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρις ότου το Κογκρέσο δημιουργήσει έναν ειδικό νόμο για το θέμα.

Οκτώ από τους έντεκα δικαστές ψήφισαν, ώστε να αντιμετωπίζεται η ομοφοβία κι η τρανσφοβία με τον ίδιο τρόπο, όπως κι ο ρατσισμός σύμφωνα με το δίκαιο της Βραζιλίας, καθιστώντας την εγκληματική πράξη.

Έτσι, όποιος κάνει διακρίσεις, ή προσβάλλει κάποιο άτομο στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού του, ή της ταυτότητας φύλου του θα υπόκεινται στις ίδιες κυρώσεις, όπως έχουν καθοριστεί για το έγκλημα του ρατσισμού, δηλαδή με τρία χρόνια και πρόστιμο.

“Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου είναι ουσιαστικής σημασίας για τους ανθρώπους, για την αυτοδιάθεση να αποφασίσουν τη ζωή τους και να αναζητήσουν την ευτυχία” , δήλωσε ο δικαστής Gilmar Mendes.

Όταν είχαν πρωτοξεκινήσει οι συζητήσεις για το θέμα, ήδη από τον Μάιο, ο βραζιλιάνος ομοφυλόφιλος πολιτικός David Miranda έγραψε στο twitter: «Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε τόσους πολλούς από εμάς που κακοποιούμαστε και πεθαίνουμε καθημερινά» 

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, καθώς κατέστη σαφές ότι οι περισσότεροι δικαστές θα αποφανθούν υπέρ της ποινικοποίησης της ομοφοβίας, ο Μπολσόναρο επέκρινε έντονα το δικαστήριο. Κατηγορούσε τους δικαστές και δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να διοριστεί ένας Ευαγγελιστής Χριστιανός στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ευαγγελιστές και άλλοι κοινωνικά συντηρητικοί Βραζιλιάνοι βοήθησαν τον Μπολσόναρο να κερδίσει την εκλογή του περασμένου έτους, καθώς υποσχέθηκε να ανατρέψει τα χρόνια των φιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Μπολσονάρο, καθολικός που βαφτίστηκε από έναν ευαγγελιστή πάστορα σε ταξίδι του στο Ισραήλ πριν από τρία χρόνια, έχει μακρά ιστορία από ομοφοβικές, ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις.

Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο εξελέγη Πρόεδρος της Βραζιλίας




Δες και αυτό!