Το πρωκτικό και το στοματικό σεξ αποποινικοποίησε η Μποτσουάνα

11/06/2019

Το ανώτατο δικαστήριο στην Μποτσουάνα ανακοίνωσε την -ιστορική- απόφασή του να καταργήσει τους νόμους που ποινικοποιούν το πρωκτικό και το στοματικό σεξ.

“Οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος ενός μέλους της κοινωνίας μας αποτελεί διάκριση που βαραίνει όλους μας“, δήλωσαν οι δικαστές που ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αλλαγής του τμήματος 164 του ποινικού κώδικα της Μποτσουάνα, το οποίο τιμωρεί το πρωκτικό και το στοματικό σεξ με επτά χρόνια φυλάκιση.

Η κατάργηση αυτών των νόμων αποποινικοποιεί στην ουσία και την ομοφυλοφιλία.

Ο δικαστής Lebaru, διαβάζοντας την απόφαση, σχολίασε: “Ένα δημοκρατικό έθνος είναι αυτό που αγκαλιάζει την ανοχή, τη διαφορετικότητα και το ανοιχτό πνεύμα … η κοινωνική ένταξη είναι κεντρική για να τερματιστεί η φτώχεια και να ευνοηθεί η κοινή ευημερία”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον” να ποινικοποιείται η ομοφυλόφιλη σεξουαλική συμπεριφορά.

“Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βλάπτεται όταν οι μειονότητες περιθωριοποιούνται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δίκη ενάντια στον ποινικό κώδικα της χώρας έγινε από έναν gay άνδρα, ο οποίος είναι γνωστός μόνο από τα αρχικά LM.

Οι ομοφοβικοί νόμοι της Μποτσουάνα υιοθετήθηκαν το 1965 και διατηρήθηκαν λόγω του βρετανικού αποικιακού παρελθόντος της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα αλλάξει τη ζωή για την LGBT κοινότητα της Μποτσουάνα, ιδιαίτερα επειδή θα επιτρέψει στα μέλη της να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χωρίς στίγμα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας σε μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ΗΙV παγκοσμίως.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!