Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

11/06/2019

Οχτώ άτομα δίνουν τη δική τους απάντηση και μας εμπιστεύονται τον λόγο για τον οποίο αισθάνονται περήφανα!

Γιώργος Μακρής (αυτοπροσδιορίζομαι ως ελεύθερος άνθρωπος! Μπορεί μέσα σε μια μέρα, μέσα σε έναν περίπατο να ερωτευτώ 100 φορές, 100 διαφορετικούς ανθρώπους)

Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Να ζω, όπως ζει ο κάθε άνθρωπος, Ξυπνάω, πίνω καφέ με τον σύντροφο μου, σχεδιάζουμε την μέρα μας και ονειρευόμαστε το μέλλον μας. Το περιβάλλον που χτίστηκε γύρω μου, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν με έκανε ποτέ να νιώσω διαφορετικός. Αλλά εδώ που τα λέμε, «διαφορετικός από ποιον»; Από ένα κοινωνικό σύνολο που στον μεσαίωνα έκαιγε τις κοκκινομάλλες ή από μια σύγχρονη εποχή που θεωρεί τους ανθρώπους από άλλους λαούς κατώτερους; Ναι, από αυτούς, είμαι διαφορετικός.

Για τι άλλο είσαι περήφανος;

Για το ότι κατάφερα να μείνω όρθιος όλα αυτά χρόνια. Για το ότι κάνω την δουλειά που αγαπώ. Για το ότι έμαθα να λέω συγνώμη. Για το ότι ξεκίνησα κιθάρα. Α και για το ότι προσπαθώ να βελτιώσω την ψυχική μου ισορροπία.

Duvon Evans (αυτοπροσδιορίζομαι ως gay άνδρας)

Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Για εμένα το να νιώθω άνετα ως gay άνδρας σημαίνει να είμαι ο εαυτός μου. Το να ζω, λοιπόν, περήφανα ως LGBT στην Ελλάδα σημαίνει ακριβώς αυτό, Να ζω ως ο πραγματικός μου εαυτός και αυτό είναι ιδιαίτερα λυτρωτικό. Δε σημαίνει φυσικά ότι η gay ταυτότητα αποτελεί το κέντρο της ύπαρξης ή του κόσμου μου. Απλά ένα όμορφο κομμάτι του.

Για τι άλλο είσαι περήφανος;

Για πολλά πράγματα. Κυρίως όμως είμαι περήφανος κάθε μέρα για τα όσα έχω περάσει στη ζωή μου. Για την υποστήριξη που έχω λάβει από τους ανθρώπους. Είμαι περήφανος που είμαι σε θέση να εκφράζω τον εαυτό μου χωρίς περιορισμούς και χωρίς να κοιτάω πίσω. Χωρίς να με απασχολεί τι σκέφτονται ή τι λένε οι άλλοι. Έχω μια γεμάτη ζωή και αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω πολύ χαρούμενο και περήφανο.

Παναγιώτα Ρήγα (είμαι απλά μια γυναίκα που ερωτεύεται γυναίκες)

Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Σημαίνει να σε θαυμάζουν για την υπερηφάνεια σου και για το θάρρος σου να την υποστηρίξεις. Σημαίνει να σου λένε ότι είσαι αυτό που είσαι γιατί θες να προκαλείς. Κυρίως όμως σημαίνει να ζεις νιώθοντας μιας ολοκλήρωση ζώντας ελεύθερα ως ο εαυτός σου.

Για τι άλλο νιώθεις περήφανη;

Που έχω νικήσει -κατά πολύ- τις κρίσεις πανικού και παρόλο που είμαι εξαιρετικά αγχώδες άτομο και αρκετά τρομαγμένο, υπάρχει αρκετό τσαγανό μέσα μου για να είμαι η Παναγιώτα που θέλω να είμαι.

Κωνσταντίνος Νικολαΐδης – Kappa Nee (είμαι δεκτικός σε όλα αρκεί το άτομο που θα συναναστραφώ να μην έχει περιορισμούς και κολλήματα με τη δική του σεξουαλικότητα)

Τι σηµαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Στην πολύ αμφιλεγόμενη περίοδο που ζούμε παγκόσμια, για μένα το σημαντικό είναι να μη σε νοιάζει η ζωή του άλλου. Εννοώ η προσωπική του. Live and let live. Όποιες πολιτικές, θρησκείες ή στάσεις ζωής επηρεάζουν αρνητικά το πώς θα ζήσει κάποιος άλλος, για μένα είναι κατακριτέες. Η βασική αρχή του να είμαστε ελεύθεροι να εκφραζόμαστε είναι η βασική αρχή για να νιώσεις ‘περήφανος’.

Για τι άλλο είσαι περήφανος;

Περήφανος είμαι που είμαι ανεξάρτητος από μικρή ηλικία, κάνω τη ζωή μου και τη δουλειά μου ελεύθερα και με την άνεση επιλογής σε ό,τι με συμφέρει οικονομικά χωρίς να επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας ή διαβίωσής μου αντίστοιχα.

Γιώργης Μπενίας – Figkott (αυτοπροσδιορίζομαι ως Gender Queer άτομο, που δεν αντιλαμβάνεται το φύλο με βάση το δίπολο άντρας – γυναίκα)

Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Σημαίνει να μπορείς μέσα σε τόσες αντίξοες συνθήκες και σε μία τόσο πατριαρχική κοινωνία, να είσαι ο εαυτός σου, να εκφράζεσαι ελεύθερα, να μην αφήνεις το μίσος άλλων ανθρώπων να σε τρώει και να κάνεις embrace πτυχές του εαυτού σου, που άλλοι με κόπο προσπαθούν να περιορίσουν.

Για τι άλλο είσαι περήφανος;

Για το πόσο σκληρά δουλεύω για να πετύχω όσα επιθυμώ, για το πως έχω εκμεταλλευτεί χρόνια μίσους προς αυτοβελτίωση μου, για όλα τα όμορφα και άσχημα βιώματα μου.

Αναστάσιος Σαμουηλίδης (cis gay ή όπως έλεγε η Ντένη Μαρκορά, «Αδερφή, προϊσταμένη, πουστάρα»)

Τι σηµαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Ζεις σε μια κοινωνία, όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι απίστευτα οπισθοδρομική και όπου πρέπει να παλεύεις λυσσαλέα για τα αυτονόητα. Και παρόλο που κάποιοι από μας έχουμε κατορθώσει να περιβαλλόμαστε από μια φούσκα ασφάλειας και αποδοχής, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα πολλά άτομα πληρώνουν την περηφάνια και το θάρρος τους με τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα, ή ακόμα και με τη ζωή τους. Δεν είναι, ωστόσο, όλα μαύρα. Σιγά σιγά και με αργά και επώδυνα βήματα, υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο.

Για τι άλλο νιώθεις περήφανος;

Για τελείως εγωιστικά πράγματα. Για το ότι είμαι πολύ καλός στη δουλειά μου, για τον σύζυγο μου, για τους φίλους μου. Για το ότι δεν μου χαρίστηκε ποτέ κάτι και γιατί ότι έχω κερδίσει στη ζωή μου το απέκτησα με σκληρή δουλειά.

Λευτέρης Κωνσταντίνου – elaris (αυτοπροσδιορίζομαι ως cis gay άντρας, αν και μου φαίνεται πολύ βαρύγδουπο να το λέω) 

Τι σηµαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Ότι μερικά άτομα θα είναι κουλ με αυτό, μερικά θα πετάξουν κάτι του στυλ «Αλήθεια; Δε σου φαίνεται» και τέλος μερικά άτομα θα σε μισήσουν.

Για τι άλλο νιώθεις περήφανος;

Που εργάζομαι ως καλλιτέχνης και βγάζω χρήματα, έστω και λίγα και δε χρειάζεται για την ώρα να συμβιβαστώ με μια πιο συμβατική δουλειά που δε θα με κάνει χαρούμενο. Για το ότι δε χρειάζεται να ζυγίζομαι γιατί έχω αγαπήσει το σώμα μου. Για την οικογένεια και τα φιλαράκια μου που είναι περήφανα για μένα.

Μάριος Μιλτιάδου (σε σχέση με τη σεξουαλικότητά μου ως gay, σε σχέση με την προσωπικότητα, την αισθητική και την συμπεριφορά μου είμαι κάπου μεταξύ του ανδρικού και γυναικείου φύλου έτσι, όπως ορίζονται σήμερα από την κοινωνία μας – ανδρόγυνο δηλαδή)

Τι σημαίνει να ζεις περήφανα ως ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Νιώθω πως δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Δεν ξυπνάω δηλαδή το πρωί και τρώω το γκέι πρόγευμα μου, πληρώνω τους γκέι λογαριασμούς μου και πάω στην γκέι δουλειά μου. Ζω ελεύθερος κι αυτό ίσως συμβαίνει γιατί τα βρήκα με τον εαυτό και αποδέχτηκα από πολύ νωρίς την αυθεντική μου φύση. Βέβαια αυτή είναι μόνο η δική μου αλήθεια. Ξέρω και έχω δει πως αντιμετωπίζει η κοινωνία μας άτομα της κοινότητάς μας που επέλεξαν η εικόνα τους δείχνει τη σεξουαλικότητά τους. Από το να μπορέσουν να βρουν δουλειά μέχρι να υιοθετήσουν ένα παιδί. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη σαν κοινωνία.

Για τι άλλο είσαι περήφανος;

Είμαι περήφανος για το που κατάφερα να φτάσω με τον χορό μου και που κατάφερε να φτάσει το House Of Drama και αυτά τα παιδιά μαζί. Έπρεπε κάποτε να κάνω μια επιλογή. Ή θα χορεύω την αλήθεια μου ή όχι. Επέλεξα το πρώτο και έτσι κατάφερα να χτίσω κάστρα με τις πέτρες που μου έριχναν άλλοι. Ανακάλυψα πως όταν παίρνεις άτομα που ανήκουν σε «ομάδες», «μειονότητες» (αν και δεν μ’αρέσει καθόλου αυτός ο όρος) και τους βάλεις στο κέντρο της ιστορίας σου σαν το θέμα, αντί σαν το αντικείμενο, τότε μπορείς να αλλάζεις τον κόσμο. Είναι τιμή μου που η ομάδα μου και η δουλειά μου ανήκει και έχει τόση αποδοχή από την κοινότητά μας και χαίρομαι που ίσως είναι ένα παράδειγμα σε παιδιά που περνάνε δύσκολα για το ότι δεν είναι μόνοι τους.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!