Τέλος στις σχολικές ενδυμασίες με βάση το φύλο στο Μεξικό

05/06/2019
από
People take part in the annual Gay Pride Parade in Mexico City, on June 23, 2018. (Photo by Ulises Ruiz / AFP) (Photo credit should read ULISES RUIZ/AFP/Getty Images)

Η δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε ότι τα παιδιά στα κρατικά σχολεία δε θα χρειάζεται πλέον να φορούν ενδυμασίες με βάση το φύλο τους.

Η Σέινμπαουμ ανακοίνωσε μία πολιτική για τις σχολικές ενδυμασίες ουδέτερη ως προς το φύλο, ενώ μιλούσε σε τοπικό σχολείο στην πρωτεύουσα του Μεξικού τη Δευτέρα (3 Ιουνίου):

“Η εποχή που τα κορίτσια έπρεπε να φορούν φούστα και τα αγόρια έπρεπε να φορούν παντελόνια έχει μείνει πια πίσω, νομίζω ότι έχει πλέον περάσει στην ιστορία. Τα αγόρια μπορούν να φορούν φούστες αν θέλουν και τα κορίτσια μπορούν να φορούν παντελόνια αν θέλουν.”

Το υπουργείο Παιδείας του Μεξικού συνιστά τα παιδιά στα κρατικά σχολεία να φορούν σχολικές ενδυμασίες, αν και δεν απαιτείται, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν: «Όπως ακριβώς η φούστα είναι το βασικό ένδυμα της καθημερινής σχολικής ενδυμασίας ενός κοριτσιού, έτσι είναι τα παντελόνια για τα αγόρια» .

Photo: ULISES RUIZ/AFP/Getty Images

Η αριστερή δήμαρχος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο και είναι η δεύτερη γυναίκα που κυβερνά την πόλη του Μεξικού και η πρώτη που εκλέγεται. Στην προεκλογικής της εκστρατεία τόνισε τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των μελών της LGBT+ κοινότητας.

Στη συνέντευξη τύπου είχε πει: “Είναι ένα πολύ απλό πράγμα, αλλά δημιουργεί μια κατάσταση ισότητας, για ισότητα.” 

Η πολιτική αυτή «θα βοηθήσει πολύ για τα τρανς παιδιά» , δήλωσε στο Reuters η μεξικανική τρανς ακτιβίστρια Diana Sanchez Barrios.

“Για τα τρανς αγόρια, επιβάλλουν ό,τι πιο αρρενωπό πάνω σου… και σε επηρεάζουν ψυχολογικά, κι αυτό γίνεται πρόβλημα. Σε αναγκάζουν να χρησιμοποιήσεις μια ενδυμασία με την οποία δεν ταυτίζεσαι” , ανέφερε.

Το Μεξικό είναι κατά κύριο λόγο καθολική χώρα και τα μέλη της LGBT+ κοινότητας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία και διακρίσεις.




Δες και αυτό!