Αγωγή εναντίον της Ιρλανδικής κυβέρνησης για την απαγόρευση αιμοδοσίας σε gay ανδρές

27/05/2019
από

Ένας gay άνδρας από την Ιρλανδία έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησής του, με σκοπό την άρση της απαγόρευσης των gay ανδρών να δώσουν αίμα.


Ο 27χρονος Tomás Heneghan ισχυρίστηκε ότι οι ισχύοντες κανονισμοί της ιρλανδικής υπηρεσίας μετάγγισης αίματος (IBTS), που απαιτούν οι gay άνδρες να απέχουν από το σεξ δώδεκα μήνες πριν τη δωρεά, αποτελεί παράνομη διάκριση σε βάρος gay ατόμων. Ο ίδιος έκανε αγωγή, όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να δωρίσει αίμα τον περασμένο Απρίλιο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Heneghan προσπάθησε να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για την απαγόρευση σχετικά με την αιμοδοσία στην Ιρλανδία. Το 2013, οι αρχές τον απομάκρυναν από τη διαδικασία αιμοδοσίας, επειδή ήταν gay, παρόλο που δεν είχε κάνει ποτέ σεξ με άνδρα. “Αυτό δε θα συνέβαινε αν ήμουν straight” , είχε πει τότε. “Είμαι πληγωμένος και θυμωμένος.” Ο Heneghan αργότερα κατέθεσε αγωγή, η οποία ανάγκασε το IBTS να μεταρρυθμίσει τις πολιτικές τους, κι έτσι θεσπίστηκε η περίοδος των 12 μηνών αποχής.

Σήμερα, ο Heneghan δηλώνει ότι αυτό είναι μεν κάτι, αλλά δεν αρκεί. Ελπίζει ότι η παρούσα αγωγή ενώπιον των δικαστηρίων θα μειώσει την περίοδο αποχής σε μόλις τρεις μήνες. Οι απαγορεύσεις σχετικά με την αιμοδοσία για τους gay άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν κατάλοιπο από την εποχή της κρίσης του AIDS, παρά τις τεράστιες προόδους στον τομέα της τεχνολογίας τεστ και ανίχνευσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να ακολουθεί μία παρόμοια οδηγία δωδεκάμηνης περιόδου αποχής από το σεξ για τους gay άντρες, που δίνουν αίμα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για μεταρρύθμιση.




Δες και αυτό!