Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας: Σπάνιες Φωτογραφίες

26/04/2020
από

Σήμερα, στην Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας, τιμούμε τις λεσβίες, που καθημερινά αγωνίζονται για ελευθερία και ίσα δικαιώματα. Η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, με στόχο να γιορτάζεται η λεσβιακή κουλτούρα και ανάδειξη της ποικιλομορφίας.

Η Pagan στ’ αριστερά κι η Kady στο σπίτι στο Monticello, N.Y., το 1978. Από τη συλλογή: “Eye to Eye: Portraits of Lesbians.” Credit: JEB (Joan E. Biren)

Με αφορμή την ημέρα φιλοξενούμε τις σπάνιες φωτογραφίες λεσβιών, της φωτογράφου Joan E. Biren, τότε που ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν αυθεντικές εικόνες λεσβιών και να επιδιωχθεί η οικοδόμηση ενός κινήματος.

Από αριστερά η Sally Tatnall, η Phyllis Balcerzak κι η Jamie Hecker στο Hag House Collective στο Cleveland Heights, Ohio, το 1986. Από τη συλλογή: “Making a Way: Lesbians Out Front.” Credit: JEB (Joan E. Biren)

Η Joan E. Biren (LEB) αιχμαλώτιζε με τον φακό της λεσβίες στο σπίτι, με τις συντρόφους τους, μητέρες. Σήμερα είναι δημοφιλής, για την προσφορά της στην παιδαγωγική, πρακτική και πολιτική εναλλακτική ιστορία της φωτογραφίας. Με άλλα λόγια, μας έδειξε έναν άλλον τρόπο να κοιτάμε.

Από αριστερά η Randy κι η Tara, το 1979. Από την έκθεση “Queerly Visible” . Credit: JEB (Joan E. Biren)
Από αριστερά η Frances Clayton κι η Audre Lorde στο Staten Island, το 1981. Από το “Making a Way: Lesbians Out Front.” Credit: JEB (Joan E. Biren)

Η JEB εμπνεύστηκε από δύο φίλες της, που ήταν και μέντορες της: “Τις παρακολουθούσα και διάβασα αυτά που έγραφαν και τα έχω μετουσιώσει εικαστικά, έπρεπε να τα μοιραστώ όσο το δυνατόν ευρύτερα. Η Barbara Deming με δίδασκε να μένω και να ακούω. Η Audre Lorde μου έμαθε να είμαι ενεργή και να μιλάω.” 

Λεσβίες μαμάδες στα γενέθλια της Lainey στην Washington, D.C., το 1986. Από το “Making a Way: Lesbians Out Front.” Credit: JEB (Joan E. Biren)
Από αριστερά η Mary Wildeman, η K.D. Dickenson κι η Boo Dawson στο Stevensville, Mont., το 1987. Από το “Making a Way: Lesbians Out Front.” Credit:JEB (Joan E. Biren)
Η Leslie Burgess στο Bass Creek Canyon, Mont., το 1987. Από το “Making a Way: Lesbians Out Front.” Credit: JEB (Joan E. Biren)
Αγρυπνία στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον και επίδειξη του μνημείου Quilt του AIDS, το 1988. Από την έκθεση “Queerly Visible” . Credit JEB (Joan E. Biren)

Η τέχνη της φωτογραφίας της JEB ήταν εγγενώς συνεργατική και απέρριπτε όρους, όπως “capture,” “shoot” και “subject” :

“Αν έκανα μια φωτογράφηση μιας γυναίκας που ήταν γυμνή, θα ρωτούσα αν ήθελε να βγάλω κι εγώ τα ρούχα μου”. Οι γυναίκες συνήθως λένε ναι σε αυτό! Ήταν ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να σπάσουμε την ιεραρχία, για να κάνουμε μια ισότιμη ανταλλαγή” .

Από αριστερή η Darquita κι η μητέρα της Denyeta, στην Alexandria, Va., το 1979. Από το “Eye to Eye: Portraits of Lesbians.”Credit: JEB (Joan E. Biren)
Από αριστερά η Lori Brunette κι η Valerie Mullin στο Wrenchwomen, ένα συνεργείο μόνο για γυναίκες στην in Washington, D.C., το 1978. Από το “Eye to Eye: Portraits of Lesbians.” Credit: JEB (Joan E. Biren)

Οι λεσβιακοί και φεμινιστικοί χώροι δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν για τις εικόνες της, αλλά η JEB τις ήθελε στα χέρια των γυναικών, στα σπίτια και στα βιβλιοπωλεία. Έτσι, τις έδινε σε εφημερίδες και ημερολόγια, σε αφίσες και καρτ-ποστάλ: “Η ορατότητα ήταν πάντα πιο σημαντική για μένα από την οικονομική σταθερότητα” .

Λεσβίες στην πορεία των γυναικών στην Washington το 1986. Από το “Making a Way: Lesbians Out Front.” CreditJEB (Joan E. Biren)

Η JEB μας υπενθυμίζει ότι “ο αγώνας για τη διαφύλαξη της ζωής και των ελευθεριών μας είναι συνεχιζόμενος. Απαιτεί επαγρύπνηση.” Οι φωτογραφίες, για την JEB, είναι ζωτικής σημασίας σ’ αυτό: “Είναι η απόδειξη της γενναίας ιστορίας μας και μπορούμε να εμπνεύσουμε το πνεύμα της αγάπης και της αντίστασης που χρειαζόμαστε σήμερα.”

Κλείνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα με μία φράση της φωτογράφου που ταιριάζει απόλυτα με το μήνυμα της σημερινής ημέρας:

“Αν η σιωπή είναι ίση με το θάνατο, η αορατότητα ισοδυναμεί επίσης με το θάνατο.” 

Πηγή New York Times

 




Δες και αυτό!