Το πρώτο κέντρο υγείας αποκλειστικά από LGBT+ άτομα για LGBT+ άτομα στην Ινδία

23/04/2019
από

Η Ινδία άνοιξε το πρώτο Κέντρο Υγείας, που λειτουργεί εξ ολοκλήρου από και για LGBT+ ανθρώπους.

Το Κέντρο βρίσκεται στη Βομβάη, απασχολεί LGBT+ ρεσεψιονίστ, φαρμακοποιούς και συμβούλους υγείας και παρέχει την πιο ασφαλή εμπειρία στους ασθενείς. Ο Vivek Anand, διευθύνων σύμβουλος του Humsafar Trust, μίλησε για τη σημασία του Κέντρου στην The Guardian:

“Με τα χρόνια, το 30-40% των ατόμων που εξετάστηκαν στον ιό του HIV στην κλινική μας και ήταν θετικά στον ιό εξαφανίστηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους [ARV] στα κρατικά νοσοκομεία. Οι μισοί από αυτούς δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Περισσότερο από τις διακρίσεις, ο αυτο-στιγματισμός κρατά την κοινότητα μακριά από την πρόσβαση στη θεραπεία” .

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι θετικοί στον ιό του HIV στην Ινδία, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων περιορίζουν την πρόσβασή τους σε θεραπεία και σε υπηρεσίες.

“Έχουμε γνωρίσει εποχές, που τα τρανς άτομα δε μπορούσαν να περάσουν τις πόρτες των δημόσιων κέντρων υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία. Η ασφάλεια δεν τα αφήνει να περάσουν μέσα” , είπε ο Anand.

Μια έκθεση του 2016 σχετικά με την υγεία των τρανς ατόμων της Ινδίας διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των τρανς ατόμων δεν είχαν πρόσβαση στη θεραπεία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ ταυτότητα, μόνο το 59% είχε προβεί σε εξέταση για τον ιό του HIV.

Στην The Guardian μίλησε κι ο Sharma, που αυτοπροσδιορίζεται ως αμφιφυλόφιλος, ενώ περίμενε στο Κέντρο Υγείας, μετά από μεταφορά του από κρατικό νοσοκομείο:

“Σε οποιαδήποτε άλλη αίθουσα αναμονής κλινικής της πόλης, δε θα ήμουν τόσο χαλαρός. Ο κόσμος εκεί θα με χαρακτήριζε αμέσως ως ομοφυλόφιλο και θα μου έδινε να καταλάβω ότι δεν είμαι ανεπιθυμητός” .

Το Κέντρο Υγείας έχει οκτώ δωμάτια με την πλειοψηφία των ανθρώπων που εξυπηρετεί να ανήκει στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, σύμφωνα με τον Anand. “Η περίθαλψη είναι δωρεάν και οι εθελοντικές δωρεές εκτιμώνται πολύ” , πρόσθεσε.




Δες και αυτό!