Ο Νέος “IRA” ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της Lyra McKee

23/04/2019

Μια 57χρονη γυναίκα συνέλαβε εχθές η αστυνομία ως ύποπτη για τη δολοφονία της λεσβίας δημοσιογράφου, Lyra McKee.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η γυναίκα συνελήφθη, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εν τω μεταξύ, η ομάδα New IRA ανέλαβε τη δολοφονία της McKee.

Η 29χρονη βραβευμένη ρεπόρτερ στεκόταν κοντά σε αστυνομικούς όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι αργά το βράδυ της Πέμπτης, περί τις 23:00 τοπική ώρα [02:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] στο Κρέγκαν, προάστιο της πόλης που οι Ιρλανδοί εθνικιστές αποκαλούν Ντέρι και οι ενωτικοί Λοντοντέρι.

Η λεσβία δημοσιογράφος Lyra McKee πυροβολήθηκε θανάσιμα σε διαδήλωση στη Β. Ιρλανδία

Τα επεισόδια και ο θάνατος της McKee σημειώθηκαν την παραμονή του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι οπαδοί της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τιμούν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Σε μια ανακοίνωση της στη The Irish News, η αυτοαποκαλούμενη New IRA σημείωσε: “Το βράδυ της Πέμπτης, μετά από μια εισβολή στο Creggan από ένοπλες βρετανικές δυνάμεις που προκάλεσαν ταραχές, ο IRA ζήτησε από τους εθελοντές του να αναλάβουν δράση.”

«Έχουμε δώσει εντολή στους εθελοντές μας να δείχνουν τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον όταν εμπλέκονται με τον εχθρό και να εφαρμόσουν μέτρα για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Κατά την επίθεση  η Lyra McKee τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ στεκόταν δίπλα στις δυνάμεις του εχθρού. Εκφράζουμε την ειλικρινή συγνώμη στη σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους της Lyra McKee για το θάνατό της ».

Η New IRA αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία. Επίσης, πρόσφατα ανέλαβε την ευθύνη για τις βόμβες που στάλθηκαν στο Λονδίνο και τη Γλασκόβη τον Μάρτιο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!