Για τη «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

15/04/2024
Με χαρά και συγκίνηση, μέλη των Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50 και Άνω παρακολουθήσαμε την Αθηναϊκή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Λεσβία», στις 4 Απρίλη στο φιλόξενο «σινέ Τριανόν». Οι Proud Seniors Greece στηρίξαμε επικοινωνιακά τη συγκεκριμένη ταινία, καθώς αναγνωρίζουμε την σημασία της αυθεντικής τεκμηρίωσης του «εαυτού» των λοατκι+ ταυτοτήτων, μετά από δεκαετίες κακοποίησης και παραπληροφόρησης στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50 και Άνω

Το εγχείρημα της Τζέλης εντάσσεται σε μια γενικότερη γενναία προσπάθεια που ξεκίνησε από μέλη της λοατκι+ κοινότητας να δημιουργήσουν ντοκιμαντέρ που να καταγράφουν και να εκφράζουν με ειλικρίνεια τις ζωές, τις ανάγκες, την ιστορία των λοατκι+ ανθρώπων στη χώρα μας, ντοκιμαντέρ που γυρίζονται από μέλη της κοινότητας, αλλά απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η «Λεσβία» βασίστηκε σε ένα τεράστιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, φιλμ, videos, συνεντεύξεις, μαρτυρίες) που συνέλεξε η δημιουργός από το 2011. Διαχειρίστηκε το υλικό με μέτρο, με στόχο να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη μεταμόρφωση της Ερεσού από ξεχασμένο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου σε χώρο συνάντησης και συνεύρεσης λεσβιών από όλο τον κόσμο στη δεκαετία του ’70 και μετά.

Η ταινία δεν αρκείται στην τεκμηρίωση της λεσβιακής ιστορίας. Περιλαμβάνει την προσωπική κατάθεση της Τζέλης, το δικό της ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοσυνείδησης σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο φαινόμενο της «κατάληψης» τμήματος της παραλίας από τις φυλές των λεσβιών που κατάκλυζαν την περιοχή κατά τους θερινούς μήνες και άφησαν το στίγμα τους στην εστίαση, τη διασκέδαση, τις κοινωνικές συναναστροφές. Την αντίφαση ανάμεσα στο οικονομικό όφελος από τη μια και την αμφισβήτηση της παραδοσιακής Ελληνικής «τάξης πραγμάτων» από την άλλη. Με μεγαλοψυχία το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή και στους (ντόπιους) επικριτές.

Το τρίτο μέρος κάνει ένα άλμα στο σήμερα, με τις αλλαγές που έφεραν ο αστικός εξευγενισμός του οικισμού, αλλά και η μεταβολή στην ίδια τη λεσβιακή κοινότητα και το πώς αυτή κάνει γνωριμίες, διακοπές, πώς διασκεδάζει, πώς συναναστρέφεται. Τέλος εποχής για αυτό που γνώρισε μια προηγούμενη γενιά, νέα αρχή για τους λοατκι+ ανθρώπους του σήμερα.

Φτιαγμένη με πολύ ωραία υλικά (φωτογραφία, μουσική), η ταινία αποτελεί ένα ντοκουμέντο που χρειαζόμαστε όλα τα μέλη της λοατκι+ κοινότητας για την ιστορία μας, το από πού ερχόμαστε, αλλά και για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πού πάμε.

Στέλνουμε θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και ευχόμαστε η «Λεσβία» να βρει ανταπόκριση και αποδοχή στο ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ευχαριστούμε πολύ τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ “Lesvia” Τζ. Χατζηδημητρίου, το CineDoc – Greece, την Aliki Koutoura αλλά και το Cine Trianon για την εξαιρετική συνεργασία!
Δες και αυτό!