Και λίγα έγραψα, κύριε Αμβρόσιε

21/04/2019
από

Μην ενοχλείστε όταν σας λένε χουντικό, γιατί ΕΣΕΙΣ υπηρετήσατε στη Χωροφυλακή επί χούντας. Μην οργίζεστε όταν σας αποκαλούν «φασίστα» γιατί ΕΣΕΙΣ ονομάσατε τη Χρυσή Αυγή «γλυκιά ελπίδα του Εθνους

Κύριε Αμβρόσιε, εσείς που με αποκαλείτε «ξετσίπωτη» ξέρετε τι σημαίνει η λέξη; «Τσίπα» στο Βυζάντιο ήταν η καλύπτρα που φόραγαν οι παντρεμένες – σε αντίθεση με τις εταίρες που είχαν ακάλυπτο το πρόσωπο. «Τσίπα» στον Μεσαίωνα ήταν το πέπλο που φορούσαν υποχρεωτικά οι θρησκευόμενες γυναίκες. Τσίπα στα χωριά ήταν το τσεμπέρι των «καθωσπρέπει», ενώ οι παρδαλές να το πω, άφηναν το πρόσωπό ξεσκέπαστο.

Και ναι, είμαι «ξετσίπωτη» με αυτή την έννοια. Εμένα οι γονείς μου δεν με μεγάλωσαν ούτε με μαντίλες, ούτε με τσαντόρ, ούτε με μπούργκες και τσεμπέρια. Μου έμαθαν να λέω την αλήθεια και να υπερασπίζομαι την ελευθερία του λόγου χωρίς να κρύβομαι πίσω από τα πέπλα των συμβάσεων. Με ακάλυπτο πρόσωπο με ανάθρεψε η μάνα μου, με ακάλυπτο πρόσωπο την ανέθρεψε η δική της μάνα η Λουκία, μια γυναίκα εκατό χρόνια μπροστά από την εποχή της.

Καταλάβατε κύριε Αμβρόσιε; Σόι πάει το βασίλειο κι είναι πια κομμάτι αργά να αλλάξω. Ασε που δεν θέλω ν’ αλλάξω. Μου αρέσει αυτό που είμαι. Ξετσίπωτη για σας. Ελεύθερη για μένα και για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται χωρίς παλιόπανα που κρύβουν το πρόσωπό τους.

Αλήθεια ποιος είστε εσείς που θα μου κάνετε μαθήματα; Ποιος είστε εσείς που θα με πείτε «δαιμονισμένη» και «μοχθηρή»; Ποιος είστε εσείς που θα με αποκαλέσετε «ανθρωπάριο» με «στόμα απύλωτο» που «χύνει δηλητήριο»;

Να σας πω εγώ ποιος είστε εσείς. Είστε εκείνος που με απειλεί με δικαστήρια διότι μετέφερα δικά σας λόγια – λόγια για τα οποία σας τιμώρησε η Δικαιοσύνη. Καταπληκτικό; Καταδικαστήκατε σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο επειδή ΕΣΕΙΣ κι όχι εγώ είπατε «φτύστε τα αποβράσματα τους ομοφυλόφιλους». ΕΣΕΙΣ κι όχι εγώ είπατε πως αν είχατε όπλο θα τους σκοτώνατε. ΕΣΕΙΣ κι όχι εγώ είπατε «αν είχα ραβδί θα τους χτυπούσα». ΕΣΕΙΣ τα είπατε κι εγώ δημοσιογραφικά τα σχολίασα. Ως όφειλα. Καταλάβατε, κύριε Αμβρόσιε που θα με πάτε και δικαστήριο; Αντί με την… αγία σας γραφή να καταριέστε τους άλλους, να κοιτάτε τα δικά σας. Που μπαίνει Μεγάλη Εβδομάδα και βρίζετε άγιος άνθρωπος.

Μην ενοχλείστε όταν σας λένε χουντικό, γιατί ΕΣΕΙΣ υπηρετήσατε στη Χωροφυλακή επί χούντας. Μην οργίζεστε όταν σας αποκαλούν «φασίστα» γιατί ΕΣΕΙΣ ονομάσατε τη Χρυσή Αυγή «γλυκιά ελπίδα του Εθνους». ΕΣΕΙΣ το 1979 πήγατε μάρτυρας κατηγορίας κατά του ήρωα παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, του ιερέα που στη δικτατορία αντιστάθηκε σθεναρά στους συνταγματάρχες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Τέτοιους ιερείς θέλουμε, καταλάβατε κύριε Αμβρόσιε; Σαν τον παπά Γιώργη Πυρουνάκη. Σαν τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου της Κιβωτού του Κόσμου. Σαν τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Σαφές, κύριε Αμβρόσιε; Και μην υποδύεστε τον μεγάθυμο, γιατί ΕΣΕΙΣ διώξατε έναν ανήμπορο γεροντάκο από το ίδρυμά σας – επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Το ίδρυμα που ετίμησε δια της παρουσίας του ο έτερος Καππαδόκης ο Κουρουμπλής. Ο οποίος μας δήλωσε πως η δημοκρατία είναι «ανεκτική» λες και την έφερε προίκα απ’ το σπίτι του και μιλάει εξ ονόματός της. Καλά, σ’ αυτό δεν φταίτε σεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που δεν τον έστειλε σπίτι του με συνοπτικές.

Λάθος πόρτα χτυπήσατε μαζί μου, κύριε Αμβρόσιε. Οσο για τη μήνυση που εσείς ο καταδικασμένος με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο απειλείτε εμένα με το λευκό, πείτε μου πού και πότε θα γίνει η δίκη και θα είμαι εκεί μισή ώρα νωρίτερα. Και μην ανησυχείτε, θα με γνωρίσετε εύκολα: θα έχω το πρόσωπό μου ακάλυπτο και το κεφάλι ξέσκεπο. Οπως με δίδαξαν οι γονείς μου.

Υ.Γ. «Το λεξιλόγιο (του Αμβρόσιου) είναι λεξιλόγιο Χίτλερ, το συναντάμε στα καθεστώτα αγιατολάχ». Νίκος Αλιβιζάτος, τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Έλενα Ακρίτα

πηγή: in.gr
Δες και αυτό!