Οι όχι τόσο αθώες φωτογραφίες με τον Αμβρόσιο και η προεκλογική συνήθεια του ξεπλύματος

12/04/2019

Ξέρετε; Δεν είναι μόνο ο Κουρουμπλής που έχει φωτογραφηθεί με τον Αμβρόσιο. Τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και οι αντίστοιχες φωτογραφίες της κυρίας Κουντουρά – υποψήφια ευρωβουλευτής κι αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Ιούλιο του 2017, όταν η κ. Κουντουρά άνηκε στους ΑΝΕΛ. Όχι ότι έχει κάποια σημασία, το αναφέρω απλά για την ιστορία.

“Και τι μ΄αυτό;”, θα αναρωτηθεί κάποιος. “Όταν φωτογραφίζεσαι με ένα άτομο σημαίνει ότι ενστερνίζεσαι αυτομάτως και τις απόψεις του;” Δεν ξέρω, αλλά ακόμη κι αν η απάντηση είναι “όχι”, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα “γιατί να το κάνεις;”. Πιθανότατα γιατί αναγνωρίζεις το άτομο αυτό ως σημαντικό και δημοφιλές και θες με τον τρόπο σου να εκμεταλλευθείς αυτή τη σημαντικότητα και τη δημοφιλία του (κυρίως αν είσαι υποψήφιος/α σε κάποιο ψηφοδέλτιο).

Όταν κάναμε μήνυση στον Αμβρόσιο θυμάμαι πολλές φωνές να μας λένε: “Γιατί ασχολείστε μαζί του; Ποιος του δίνει σημασία; ένα γραφικός παπάς είναι”. Πόσο λάθος έκαναν. Γιατί αν είχαμε να κάνουμε απλά με μια ασήμαντη και γραφική προσωπικότητα, γιατί κάποιοι/ες – που διεκδικούν, μάλιστα την ψήφο μας – δεν χάνουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του και μάλιστα τρέχουν να κοινοποιήσουν τις -με χαμόγελα- φωτογραφίες τους; Γιατί στις δύσκολες εκείνες μέρες της δίκης, είδαμε πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης να τον υπερασπίζονται;

Νομίζω, πως οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν ότι ο – ομοφοβικός, φασίστας, λάτρης της Χρυσής Αυγής – Αμβρόσιος αποτελεί γι΄αυτούς ένα σημαντικό πρόσωπο. Έτσι τον αναγνωρίζουν και συμπεριφέρονται αναλόγως. Ακόμη λοιπόν κι αν δεν ενστερνίζονται ακριβώς τις όποιες απόψεις του, το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο με τέτοιες απόψεις σημαντικό είναι εξίσου προβληματικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιρετικό προσβλητικό. Για εμάς, για τους ίδιους, για το κόμμα που εκπροσωπούν.

Φυσικά, αυτή η παθογένεια που εμφανίζεται προεκλογικά και θέλει να ξεπλένουμε την ομο/τρανσφοβία στο όνομα μιας ψήφου και μιας μεγαλύτερης προβολής δεν είναι κάτι καινούρια ούτε και για την ίδια τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου, το να φωτογραφίζεσαι με τον Αμβρόσιο είναι το ίδιο προβληματικό με το να δίνεις συνεντεύξεις σε -κίτρινα- ραδιόφωνα, προσπερνώντας έτσι απλά τη σπίλωση μνήμης σημαντικών για εμάς ανθρώπων ή να δίνεις συνεντεύξεις σε μέσα φασιστικής προπαγάνδας.

Υ.Γ. Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. απάντησε: “Νομίζω ότι ήταν ατυχές”. Με συγχωρείτε κ. Τζανακόπουλε, αλλά δεν ήταν ατυχές. Λάθος ήταν και μάλιστα μεγάλο!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!