Στις επικρίσεις του ΟΗΕ απάντησε του Μπρουνέι μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Έριγουαν Γιόσοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η σαρία “επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη και όχι στην τιμωρία. Στόχος της είναι να εκπαιδεύει, να αποτρέπει, να αναμορφώνει και να ανατρέφει και όχι να τιμωρεί”.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, η σαρία δεν ποινικοποιεί μία ομάδα ανθρώπων βάσει της θρησκείας της ή των σεξουαλικών της προτιμήσεων.

Τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου για τα ΛΟΑΤ άτομα σκέφτεται το Μπρουνέι

Η ποινικοποίηση «της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας έχει στόχο να διαφυλάξει τον ιερό χαρακτήρα της οικογένειας και του γάμου των μουσουλμάνων, και κυρίως των γυναικών», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γιόσοφ.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι διευκρινίζει ότι για να επιβληθεί η ανώτατη ποινή του ακρωτηριασμού ή του θανάτου θα πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες τουλάχιστον «δύο άνδρες υψηλού ηθικού φρονήματος και ευσέβειας».

Η ανακοίνωση του Μπρουνέι έρχεται μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε ο ΟΗΕ κατά της απόφασης του σουλτανάτου να εφαρμόσει σε δεύτερη φάση τη σαρία.

Η πρώτη φάση της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, που υιοθετήθηκε το 2014, αφορούσε εγκλήματα που τιμωρούνταν με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έστειλε επιστολή την 1η Απριλίου στην αποστολή του Μπρουνέι στη Γενεύη με την οποία την προειδοποιούσε ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αντιβαίνει στα διεθνή δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία το Μπρουνέι επικύρωσε το 2006.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ