Τουρκία: Εντείνεται η αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ καταστολή με μπλοκάρισμα λογαριασμών και νέες συλλήψεις

18/09/2026
από
Η καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στην Τουρκία, φαίνεται να διευρύνεται, με μαζικές συλλήψεις και αυστηρούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, οι οποίοι στοχεύουν μεταξύ άλλων, δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Την Τετάρτη, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε 419 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είχαν «κοινοποιήσει άσεμνο περιεχόμενο», με τις τουρκικές αρχές να συνεχίζουν την ευρεία αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ καταστολή στο όνομα της «προστασίας της οικογένειας».

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας μετέδωσε ότι, υπό τον συντονισμό του Γραφείου Διερεύνησης Κυβερνοεγκλημάτων, η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είχε πραγματοποιήσει έρευνα με στόχο «την προστασία των οικογενειών, των παιδιών και των νέων από κάθε μορφή κακοποίησης».

«Στο πλαίσιο αυτό, αποκλείστηκε η πρόσβαση σε 419 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνδέσμους που κρίθηκε ότι περιείχαν άσεμνο περιεχόμενο και διαπιστώθηκε ότι είχαν κοινοποιηθεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Μεταξύ των αποκλεισμένων λογαριασμών περιλαμβάνονται προφίλ δημοσιογράφων, ακτιβιστών, μέσων ενημέρωσης και γυναικείων οργανώσεων, χωρίς να γίνεται σαφές ποιο περιεχόμενο θεωρήθηκε άσεμνο.

«Αν πιστεύετε ότι η απαγόρευση δημοσιογράφων και το κλείσιμο λογαριασμών θα λύσουν τα προβλήματα, κάνετε μεγάλο λάθος», σχολίασε η Σιρίν Παϊζίν, έμπειρη δημοσιογράφος της οποίας ο λογαριασμός αποκλείστηκε την Τετάρτη. Το X κατέστησε αμέσως τον λογαριασμό της με 1,8 εκατομμύρια ακολούθυος μη ορατό από την Τουρκία.

Έφοδοι και περιορισμοί στο διαδίκτυο έχουν στοχεύσει τις συγκεκριμένες ομάδες, καθώς και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλύπτουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οργανώσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, δικαστικές αρχές διέταξαν την επίσημη σύλληψη τουλάχιστον 80 ακόμη ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, συμμάχων, καθώς και δημοσιογράφων.

ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην καταπάτηση της ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη μεριά τους, οι αρχές επιμένουν ότι οι έρευνες διεξάγονται απλά στο πλαίσιο εφαρμογής του ποινικού δικαίου.

Ο Γκιουρκάν Οζτουράν, υπεύθυνος παρακολούθησης στο «European Centre for Press and Media Freedom», δήλωσε στο BIRN ότι οι επιχειρήσεις που ξεκίνησε η ακροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δείχνουν ότι οι αρχές ποινικοποιούν τόσο τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα όσο και την πληροφόρηση».




Δες και αυτό!