Gay άνδρες μιλούν για την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν: «Μου έκαναν ηλεκτροσόκ»

24/10/2017
από

Δικηγόροι και ακτιβιστές αναφέρουν, ότι δεκάδες gay άνδρες και τρανς άτομα έχουν συλληφθεί, κρατούνται και βασανίζονται στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την independent.

Την ίδια στιγμή που η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία υπογράφει μνημόνιο για το τέλος στις «διορθωτικές θεραπείες» , στο Αζερμπαϊτζάν η ομοφοβία, η τρανσφοβία κι ο επακόλουθος βασανισμός των LGBT ατόμων καλά κρατεί με εξαναγκασμούς, συλλήψεις και ηλεκτροσόκ.

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στο μουσουλμανικό αυτό κράτος, με πλειοψηφία μάλιστα, το 2000 και παρόλο που επιτρέπεται στους πολίτες να διορθώσουν το φύλο τους νομικά, φαίνεται ότι το μίσος κι η εχθρότητα απέναντι στην LGBT κοινότητα είναι πιο ισχυρά από τον νόμο.

Ένας από τους άνδρες, αναφέρει ότι κρατήθηκε για εννέα ημέρες και βασανίστηκε:

Μου έκαναν ηλεκτροσόκ” , ανέφερε σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe προσθέτοντας: Με χτύπησαν μ’ ένα ραβδί στα γόνατα. Δεν μπορούσα μετά να κουνηθώ.

Δεκάδες gay και τρανς άτομα στο Αζερμπαϊτζάν συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και εξαναγκάστηκαν να απαρνηθούν τους φίλους τους στις αρχές, σύμφωνα με αναφορές δικηγόρων και μαρτυρίες ακτιβιστών της χώρας.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς και καταχρηστικές και εξαναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις αναφορές των δικηγόρων.

Οι τρανς γυναίκες εξαναγκάστηκαν στο να ξυρίσουν το κεφάλι τους, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κοινότητας για τα δικαιώματα των ατόμων της LGBT κοινότητας Stonewall.

Ένας ακτιβιστής που μένει στο Baku, ο οποίος προτιμούσε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ότι οι αρχές στόχευσαν «τους κεντρικούς δρόμους, τους σταθμούς του μετρό και φιλικές προς την LGBT κοινότητα τοποθεσίες, όπως κλαμπ, παμπ και μπαρ» .

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκαν, ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε σεξεργασία, παρόλο που σχεδόν σε όλες οι περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τέτοιους ισχυρισμούς. Κάποια άτομα μάλιστα αποκάλυψαν, ότι εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν συμμετοχή στη βιομηχανία του σεξ.

Ένας άλλος ανώνυμος άνδρας, δήλωσε στο Radio Free Europe ότι υπέγραψε έγγραφα που «είχαν ήδη συμπληρωθεί» καθώς κι άλλα κενά έγγραφα, προτού τον ρωτήσουν αν έβλεπε «πελάτες» . “Είπα ότι δεν βλέπω πελάτες, είμαι απλώς ομοφυλόφιλος” , δήλωσε ο ίδιος.

Το Αζερμπαϊτζάν φέτος κατέκτησε τη χειρότερη θέση στην  ευρωπαϊκή κατάταξη για τα δικαιώματα των LGBT ατόμων.




Δες και αυτό!