“Έπρεπε να καθίσω πάνω σε ένα μπουκάλι Pepsi” : Γκέι άνδρες στο Ιράκ αποκαλύπτουν σοκαριστικές ιστορίες βασανιστηρίων

29/03/2019

Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν είσαι ΛΟΑΤΚ και υπό τον έλεγχο του ISIS.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, έπεσε υπό τον έλεγχο του ISIS τον Ιούνιο του 2014. Όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες, αλλά το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στοχοποίησε ιδιαίτερα τα γκέι άτομα. Χρειάστηκαν εννέα μήνες έντονων στρατιωτικών επιχειρήσεων από Ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, ώστε να επανακτηθεί η Μοσούλη τον Ιούλιο του 2017.

Αλλά για αυτά τα τρία χρόνια, το ISIS προχώρησε σε εκτελέσεις ΛΟΑΤΚ ατόμων, δένοντας τους τα μάτια και ρίχνοντας τους από ταράτσες ή και λιθοβολώντας τους.

Το Νταές (ISIS) επέβαλε επίσης αυστηρούς ενδυματολογικούς περιορισμούς. Οι άνδρες έπρεπε να φορούν φαρδιά ρούχα και να μην ξυρίζουν το μούσι τους, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν το πρόσωπο τους με μπούρκα. Οι πολιτοφύλακες του ISIS τιμωρούσαν σκληρά οποιονδήποτε δεν ακολουθούσε αυτούς τους κανόνες.

Ο Omar Saadaldean, ένας 25χρονος γκέι άνδρας, έχει ζήσει όλη του τη ζωή στη Μοσούλη και είναι ένας από τους επιζήσαντες της δίωξης του ISIS. Παρ’ ότι όμως το ISIS δεν βρίσκεται πια στη Μοσούλη, παραμένει φοβισμένος. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το ISIS μόλυνε αισθητά τη δημόσια σφαίρα, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη για την ΛΟΑΤΚ κοινότητα.

Οι δυσκολίες του Saadaldean δεν προήλθαν μόνο από το ISIS, αλλά και από τα μέλη της οικογένειας του. Ο μεγαλύτερος του αδερφός, ο Abdullah, “στράφηκε εναντίον του” , μπροστά σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια, προκαλώντας του κατάθλιψη. Ο Saadaldean είπε: “Εκείνη την περίοδο, σκεφτόμουν την αυτοκτονία, αλλά μετά κατάφερα να με μεταπείσω για να ζήσω τη ζωή που μου αξίζει.” 

Ξύλο, μαστιγώματα και “καθίσματα σε μπουκάλι της Pepsi”

Το 2016, κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη, ο Saadaldean γνώρισε έναν αστυνομικό των Ιρακινών δυνάμεων. Ο αστυνομικός του ζήτησε να κάνουν σχέση και ο Omar δέχτηκε. “Από κάποια στιγμή και μετά, κατάλαβα πως ήθελε μόνο να κάνουμε σεξ,” αποκάλυψε ο Saadaldean. “Με ανάγκασε να κάνουμε σεξ πολλές φορές. Ένιωθα απεγνωσμένος, οπότε αποφάσισα να τον αφήσω, αλλά απείλησε να με βάλει στη φυλακή εάν το έκανα,” είπε ο Omar.

Δεν μπορούσε να το αντέξει άλλο, οπότε έφυγε.

Τον Αύγουστο του 2017, οπλισμένες ομάδες συνέλαβαν τον Saadaldean χωρίς καμία γραπτή ειδοποίηση ή προειδοποίηση και τον οδήγησαν στη φυλακή μέσα στη Μοσούλη.

Του προσήψαν ψευδείς κατηγορίες για συνδέσεις με το ISIS.

“Αντιμετώπισα επίσης ποικίλες μεθόδους βασανιστηρίων, όπως να κάθομαι πάνω σε ένα μπουκάλι Pepsi, χτυπήματα και μαστιγώματα σε όλο μου το σώμα αναγκάζοντας με να παραδεχτώ πράγματα που δεν έκανα.” 

Λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, αποφυλάκισαν τον Saadaldean μετά από τρεις μέρες στη φυλακή, αλλά έχει ακόμα πολλές επώδυνες αναμνήσεις.

“Έχω ζήσει πολλές δύσκολες και απίστευτες μέρες,” είπε. “Νιώθω θλιμμένος και απογοητευμένος όταν θυμάμαι τη ζωή μέσα στη φυλακή. Παρά τις σκληρές μέρες, μπόρεσα να κάνω καλό μέσα στη φυλακή. Έμαθα στους άλλους φυλακισμένους πώς να γράφουν και να διαβάζουν αλλά και να κόβουν τα μαλλιά τους” .

Το έγκλημα του να “δείχνεις” γκέι

Ο Ιρακινός ηθοποιός Karrar Noshi ζούσε στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαγδάτη. Λάμβανε θανατικές απειλές τον Ιούλιο του 2017 και δύο μέρες μετά τον απήγαγαν και τον σκότωσαν. Το έγκλημα του; Το “θηλυπρεπές” κούρεμα του και η εμφάνιση του. Όμως ο Noshi δεν είναι το μοναδικό θύμα τέτοιων ανώνυμων ομάδων.

Karar Noshi μοντέλο στο Ιράκ, που σκοτώθηκε

ΛΟΑΤΚ Ιρακινά άτομα αφήνουν την πατρίδα τους και αναζητούν προστασία στο εξωτερικό. Οι χώρες στις οποίες πηγαίνουν είναι γεμάτες ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν άσυλο, καθώς φοβούνται την δίωξη από το ISIS αλλά και από τις ίδιες τις οικογένειες τους.

Όμως ο στόχος δεν είναι μόνο τα ΛΟΑΤΚ άτομα. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι που εστιάζουν στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνουν επίσης συνεχώς θανατικές απειλές. Τα ΛΟΑΤΚ άτομα στο Ιράκ απειλούνται από το ISIS στα βόρεια της χώρας αλλά και από την πολιτοφυλακή στα νότια.

Το 2009, η πολιτοφυλακή προχώρησε σε μια καταστολή ομοφυλόφιλων, επειδή ήταν – ή θεωρούσαν πως είναι- γκέι. Οι συνθήκες έχουν καταστεί όλο και πιο επικίνδυνες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο 28χρονος Ahmed Yousuf είναι ένας social media officer και ερευνητής στο Gender and Body Rights Media Center. Είπε: “Οι πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚ ατόμων είναι ότι καθίστανται εύκολος στόχος της πολιτοφυλακής, της κοινωνικής καταστολής και των διακρίσεων. Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία στο Ιράκ, οι δικαστές μεταλλάσσουν τους νόμους και τα άρθρα παίζοντας με τις λέξεις και τη δομή των άρθρων, ώστε να ποινικοποιούν αυτή την πράξη.” 

Θάνατοι τιμής

Ο Yousuf πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει τα ΛΟΑΤΚ άτομα και να μην χρησιμοποιεί τους νόμους ώστε να καταδικάζει τα γκέι άτομα. Οι αρχές θα έπρεπε να τα προστατεύουν από τους επονομαζόμενους “Θανάτους Τιμής” και να εμποδίζουν την πολιτοφυλακή να ξεκινάει νέες εκστρατείες κατά της ΛΟΑΤΚ κοινότητας.” 

Ο Karrar AL-Lami το έσκασε από την “πολύ συντηρητική πόλη” της Βασόρας στο νότιο τμήμα του Ιράκ, αφού η οικογένεια του αγοριού του τους έπιασε να κάνουν σεξ.

Η οικογένεια μου ήθελε να με αποκληρώσει όταν ανακάλυψε πως ήμουν γκέι,” είπε ο Al-Lami μέσω του Facebook messenger. “Ερωτεύτηκα το αγόρι μου, τον Mohammed.” 

Έπειτα συνέχισε: “Η οικογένεια του αγοριού μου ήθελε να με σκοτώσει σύμφωνα με την Ιρακινή παράδοση των θανάτων τιμής. Μας είδαν να κάνουμε σεξ.” 

Έπρεπε να το σκάσει από το Ιράκ, οπότε πέρασε από την Τουρκία για να φτάσει στη Σουηδία. “Εδώ στη Σουηδία νιώθω άνετα, επειδή είναι μια ασφαλής χώρα για εμάς που ανήκουμε στη ΛΟΑΤΚ κοινότητα,” είπε. “Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιστρέψω σπίτι μου επειδή είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.” Έπειτα πρόσθεσε: “Έζησα αρκετά σκληρά χρόνια στο Ιράκ. Νιώθω θλιμμένος και απογοητευμένος όταν θυμάμαι εκείνες τις μέρες.” 

Πάνω από 200 ΛΟΑΤΚ άτομα δολοφονημένα το 2017

Η Global Voice Agency ανέφερε πάνω από 400 άτομα δολοφονημένα εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή την ταυτότητα φύλου τους, μεταξύ του 2003 και του 2009. Αυτός ο αριθμός όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, μετά την εμφάνιση της πολιτοφυλακής. Αυτή η άνοδος ανάγκασε τη Διεθνή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γκέι και Λεσβιών (IGLHRC) να στείλει ένα γράμμα στον πρώην Ιρακινό Υπουργό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Wijdan Salim, ζητώντας του να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚ Ιρακινά άτομα.

Ο Amir Ashour είναι ο ιδρυτής και ο executive director του IraQueer, μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εστιάζει στη ΛΟΑΤΚ κοινότητα στο Ιράκ και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Και αυτός έπρεπε να το σκάσει από το Ιράκ επειδή είναι γκέι.

Ιδρυτής της IraQueer, Amir Ashour.

“Από το 2006, έχει υπάρξει τουλάχιστον μια ετήσια εκστρατεία δολοφονιών με στόχο τα ΛΟΑΤΚ άτομα,” είπε ο Ashour. Έπειτα πρόσθεσε: “Μόνο το 2017, πάνω από 200 ΛΟΑΤΚ άτομα έχουν σκοτωθεί από την κυβέρνηση, οπλισμένες ομάδες, οικογένειες, κ.ά. Οι διεθνείς κυβερνήσεις πρέπει να κρατάνε υπόλογους τους πολιτοφύλακες του ISIS για τα εγκλήματα τους εναντίον υποκειμένων με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό,” είπε.

Το IraQueer πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία δείχνει ποιοι προχωρούν σε παραβάσεις εναντίον ΛΟΑΤΚ ανθρώπων. Μεταξύ του 2015 και του 2019, οπλισμένες ομάδες ήταν υπεύθυνες για το 31% της βίας, η οικογένεια για το 27%, η κυβέρνηση για το 22%, το ISIS για το 10% και άλλα για το 10%.

Για τον 24χρονο Ιρακινό άνδρα Haider Mary, η πιο σκληρή εμπειρία της ζωής του ήταν όταν και ο πατέρας του και η πολιτοφυλακή τον βασάνισαν επειδή ήταν γκέι, αναγκάζοντας τον να φύγει για την Τουρκία. “Όταν ήμουν 17, ένας από τους πολιτοφύλακες του Mahdi έριξαν πέτρες στο κεφάλι μου, στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη,” είπε. “Το κεφάλι μου έχει ακόμα τα σημάδια.”

“Η δύναμη της φυλής είναι ανώτερη από τον νόμο,” είπε.




Δες και αυτό!