Δυο κουβέντες για την υπόθεση του Ν. Γεωργιάδη

28/02/2019

Για την υπόθεση του Ν. Γεωργιάδη, μόνο δύο κουβέντες για να μην το χάσουμε εντελώς: δεν πρέπει να κατασκευάζουμε μια καταδίκη για παιδεραστία, ενώ η ποινή δεν αφορά αυτό.
Πρέπει να μιλάμε για την ποινή και την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, που είναι ότι ένας άνθρωπος σε πολιτική θέση, με ο,τι προνόμια και ισχύ του δίνει αυτό, λευκός, άνδρας, οικονομικά εύρωστος, δέχτηκε να κάνει χρήση υπηρεσιών κυκλώματος που αφορά μια από τις πιο παραβιαστικές, ανήθικες, παράνομες έννοιες και δράσεις, αυτή της εμπορίας ανθρώπων, με οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση. 2 μέρες τώρα λίγοι επιμένουν σε αυτό στη δημόσια κουβέντα, αντίθετα όλοι λένε για την υποτιθέμενη παιδεραστία. Δεν είναι τυχαίο: το συλλογικό θυμικό αφυπνίζεται μπροστά στην εκμετάλλευση “αθώων παιδιών”, αλλά μάλλον χαμηλώνει το κεφάλι με κρυφή συνενοχή μπροστά στο έγκλημα του trafficking. Γιατί αυτό που δε συζητάμε είναι ότι 1 στους 2 άνδρες Έλληνες έχει κάνει χρήση τέτοιων υπηρεσιών. Και ότι υπάρχει μια ακραία σεξιστική υπόνοια από πίσω, ότι “όποιος πηδάει και πληρώνει είναι μάγκας ή τουλάχιστον…συνηθισμένος”, ακόμα και αν “πηδάει” θύματα εκμετάλλευσης.

Ε λοιπόν όχι, δεν είναι οκ να γίνεσαι συνένοχος, εσύ και τα προνόμιά σου, σε τέτοιο έγκλημα, σε βάρος εννοείται των λιγότερο προνομιούχων (ή αυτών με κανένα σχεδόν προνόμιο από όταν γεννήθηκαν) αυτής της γης. Δεν είναι οκ να ζητάς ασυλία για αυτό. Δεν είναι οκ να λες ότι δεν είναι πολιτικό θέμα.

Δεν είναι οκ επίσης, όλοι εμείς οι κριτές να αφυπνίζουμε συντηρητικά αντανακλαστικά μιλώντας για παιδεραστία, ΟΤΑΝ αφορά σε άτομα άνω των 15. Η έλλειψη συναίνεσης είναι δεδομένη λόγω του ότι εξαναγκάζονταν σε πράξη ως θύματα ακραίου καθεστώτος εκμετάλλευσης, όχι επειδή διεπράχθη παιδεραστία.

Έχουν γίνει αγώνες στη χώρα, έναντι των συντηρητικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, για να περάσει επιτέλους αυτή η συναίνεση από τα 15. Και βέβαια για να σπάσει το στερεότυπο του “γκέι παιδεραστή”.

Και τώρα ως μέλη κινημάτων μιλάμε για “ανώμαλο παιδεραστή”, αντί π.χ για “ακραίο εκμεταλλευτή θυμάτων εμπορίας” και “πολιτικά ανήθικο άνθρωπο”;;

Έλενα – Όλγα Χρηστίδη 
Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Orlando lgbt+




Δες και αυτό!