And the Oscar goes to… Απογοήτευση

25/02/2019

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που περιμένουν ελάχιστες βραδιές μέσα στην χρονιά γα να περάσουν καλά, με μία διοργάνωση. Για όσους πάντως περίμεναν πώς και τι την 91η Απονομή των Βραβείων Oscar, μάλλον δεν πέρασαν καλά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τα Oscar, χωρίς να έχουν οικοδεσπότη φέτος, “ανοίγουν” με τους Queen, στα φωνητικά ο Adam Lambert, ο οποίος είναι πλέον ο frontman της μπάντας και όλα καλά και άγια. Για το πρώτο βραβείο εμφανίζονται πάνω στην σκηνή Tina Fey, Maya Rudolph, και Amy Poehler, μιλάνε λίγο παραπάνω, εμείς ξεχνάμε ότι δεν έχουμε παρουσιαστή και τις ευχαριστιόμαστε.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός. Και ας μην μιλήσουμε για το inclusivity των φετινών βραβείων, γιατί όσο να πεις η Ακαδημία φέτος το πέτυχε και με το παραπάνω.

Περισσότερες γυναίκες κατάφεραν φέτος να κερδίσουν: Για την μικρή μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων, “Bao”, κέρδισε η πρώτη γυναίκα παραγωγός της Pixar. Για την καλλιτεχνική διεύθυνση κέρδισε η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα υποψήφια στην κατηγορία, για λογαριασμό του “Black Panther”. 3 από τα 4 βραβεία ερμηνειών δόθηκαν σε ηθοποιούς που ενσάρκωσαν queer χαρακτήρες. Α’ Γυναικείου για την Olivia Colman (The Favourite), A’ Ανδρικού για τον Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Β’ Ανδρικού για τον Mahershala Ali (Green Book). Και άλλα πολλά…

Αλλά αφού αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε, η ίδια η Ακαδημία έθεσε κι άλλα εμπόδια στον δρόμο μας, στα οποία πέσαμε με τα μούτρα.

Η Glenn Close εξαιτίας της χθεσινής απονομής είναι η κάτοχος του χειρότερου ρεκόρ αυτή την στιγμή στην ιστορία του θεσμού: 7 υποψηφιότητες για Α’ Γυναικείου, 7 ήττες, για εν ζωή ερμηνευτή. Όχι ότι απαξιώνουμε την νίκη της Colman. Αλλά όταν ακόμα και η ίδια που κέρδισε, συγχαίρει την Close, λέγοντας ότι δεν περίμενε να συμβεί έτσι η βράβευσή της, αυτό μιλάει από μόνο του.

Το βραβείο του μοντάζ ήταν επίσης ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της ελπίδας μας ότι τα Oscar έδωσαν τα βραβεία εκεί που έπρεπε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την νίκη του “Bohemian Rhapsody”, σε αυτή την κατηγορία, όταν απέναντί του είχε  τα “Vice” και “The Favourite”.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το βραβείο οπτικών εφέ πήγε στο “First Man”. Διότι σου λέει, και σιγά τα εφέ που είχε το “Ready Player One”, ή το “Avengers: Infinity War”.

Αλλά τι τα θες; Εδώ το Καλύτερης Ταινίας πήγε στο “Green Book”. Πώς; Κανείς δεν ξέρει! Γιατί; Κανείς δεν έχει καταλάβει.

Αλλά μισό λεπτάκι: Μια χαρά ταινία ήταν το “Green Book”, και την ευχαριστήθηκα πολύ. Άρα που το πρόβλημα;

Όσο feel good ταινία κι αν ήταν, δεν είχε την ποίηση του “Roma”. Δεν είχε την πυγμή του “BlacKkKlansman”. Δεν είχε την αφηγηματική τεχνική του “Vice” (ούτε και την υποκριτική δύναμη του Christian Bale). Δεν είχε την αισθητική του “The Favourite”. Τα υπόλοιπα, καθαρά υποκειμενικά, δεν με αφορούν.

Ωστόσο, το εκλεκτικό σώμα των Oscar, αυτό ήθελε…

Μέχρι του χρόνου λοιπόν, κουράγιο αγαπημένοι cine buffs. Έρχεται και Eurovision.

konstantinos karaganis

Με λένε Κωνσταντίνο, και προσπαθώ να είμαι καλά... Όταν δεν είμαι, στρέφομαι είτε στην δουλειά μου, που δεν είναι άλλη από την υποκριτική τέχνη, είτε στον κινηματογράφο, που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από το κόλλημα της ζωής μου... Μην ξεχνάτε: όπως και κάθε άλλο πράγμα στη ζωή, ο κινηματογράφος δεν πρέπει να έχεις ταμπέλες... Καλές Προβολές...




Δες και αυτό!