Αν Δεν Παίρνεις Θέση Υπέρ των Gay, Ναι, Είσαι Ομοφοβικός

Έχοντας διαβάσει από τρεις φορές όλα τα σχόλια κάτω από τη διαφήμιση της Lacta με το ομόφυλο ζευγάρι, μπορώ να συνοψίσω την εικόνα ως εξής. Από τη μία ήταν οι ομοφοβικοί που ένιωσαν την ανάγκη να επιβεβαιώσουν την ετεροφυλοφιλία τους γράφοντας πόσο πολύ αηδιάζουν με την εικόνα. Από την άλλη ήταν τα κουήρ άτομα και οι υποστηρικτές τους που λίγο πολύ έλεγαν στους πρώτους να το βουλώσουν. Και στη μέση βρισκόταν μία μερίδα ισαποστάκηδων σοκαρισμένων με την σφοδρότητα της απάντησης προς τους ομοφοβικούς και καλώντας για έναν πολιτισμένο διάλογο.

Στην πραγματικότητα η μερίδα αυτή αντιπροσωπεύει την ειδική κατηγορία ομοφοβικών που θεωρούν οτι υπάρχει ένα είδος ομοφοβίας το οποίο μπορεί να είναι άκακο και άρα είναι υπερβολικό να επισύρει όλες αυτές τις υπερβολικές στα μάτια τους αντιδράσεις.
Η μερίδα αυτή των ανθρώπων, που πάνω από όλα θέλουν να τηρούν τους τύπους και το savoir vivre, δε θα χλευάσει ούτε θα επιτεθεί (σωματικά ή φραστικά) στους gay. Θα κάτσει απλά ως ένας δήθεν αντικειμενικός και ουδέτερος παρατηρητής παίζοντας τον διαιτητή την ίδια ώρα που τα κουήρ άτομα παλεύουν για το δικαίωμά τους να υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα μοιράζοντάς τους κόκκινες κάρτες όποτε παραφέρονται και γίνονται λίγο αγενείς. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν την θεωρία των δύο άκρων, καταπιέζονται από την λεγόμενη “πολιτική ορθοτητα” και θεωρούν ότι υπάρχει αριστερός φασισμός και φεμιναζί, και πως όλες οι απόψεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές -ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για την ομοφοβική βία που ασκείται καθημερινά στα LGBTQ+ άτομα όταν δεν επιτελούν “σωστά” το φύλο τους και στα κουήρ ζευγάρια που τολμούν να επιδείξουν τον ίδιο βαθμό οικειότητας που δείχνουν και τα ετεροφυλόφιλα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι υποτιθέμενοι οπαδοί του διαλόγου είναι πως όταν κάποιοι άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς τρόμου οποιαδήποτε άποψη που δεν παίρνει ρητά θέση υπέρ τους, είναι ομοφοβική και ως ομοφοβική είναι και επικίνδυνη. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή συστημικής βίας, για τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, για την τοξικοφοβία. Αν δεν πάρεις τη θέση του αδύναμου απλά υποστηρίζεις το status quo. Και το status quo είναι θανατηφόρo για τις ομάδες αυτές. Δεν είναι απλά ενοχλητικό ή προσβλητικό. Σε αυτό το καθεστώς ΔΕΝ υπάρχει χώρος για διάλογο ούτε θα επιτρέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να αναχθούν σε debate. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η ομοφοβία δεν είναι απλά μια άποψη, όποιος αρνείται να αντιληφθεί ότι το επιχείρημα “μου χαλάει την αισθητική” είναι φασιστικό όταν χρησιμοποιείται εναντίον ανθρώπων και όχι αντικειμένων, είναι ομοφοβικός, όσο κι αν κρύβεται πίσω από τους καλούς τρόπους και την δήθεν καλοπροαίρετη ουδετερότητα.

Οι υποστηρικτές του διαλόγου είναι ίσως η πιο επικίνδυνα ύπουλη κατηγορία ακριβώς επειδή δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν δύο ισότιμα μέρη στη συζήτηση αυτή και θα πρέπει να ακουστούν και τα δύο λες και οι χιλιοειπωμένες ομοφοβικές απόψεις έχουν κάτι νέο να προσφέρουν που δεν το έχουμε ακούσει εδώ και δεκαετίες. Παρουσιάζοντας τους ομοφοβικούς ως κάποιους που απλά διαφωνούν μαζί μας και όχι ως κάποιους που απειλούν την ίδια την ύπαρξη και το δικαίωμα στην ορατότητα των gay, δίνουν στην ομοφοβία το μικρόφωνο και αυτοί αυτοπαρουσιάζονται ως οι αμερόληπτοι παρουσιαστές.




Δες και αυτό!