Τι έγινε με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με το άρθρο 5

15/02/2019

Ολοκληρώθηκε εχθές η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει σε ένα μήνα.

Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε από την αυξημένη πλειοψηφία. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων εκτός του Γιάννη Σαρίδη. Απόντες από την ψηφοφορία ο Πάνος Καμμένος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Αριστείδης Φωκάς και ο Στάθης Παναγούλης.

To άρθρο 5

Υπερψηφίστηκε από 170 βουλευτές, η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος για το άρθρο 5 παράγραφος 2 (εναντίωση στις διακρίσεις λόγω χαρακτηριστικών φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού). Ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν θετικά το άρθρο αυτό κι αυτοί του ΚΚΕ.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ, όπως και ο Ιωάννης Σαρίδης που ήταν ο μόνος από την Ένωση Κεντρώων που παραβρέθηκε στη ψηφοφορία, καθώς η ΚΟ του κόμματος του είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Γενικά

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ολοκληρώνεται από μία, αλλά από δύο διαφορετικές Βουλές με την μεσολάβηση εκλογών. Η σημερινή Βουλή, η προτείνουσα, θα διαπιστώσει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων κι η επόμενη, η Αναθεωρητική, θα συντάξει τις νέες διατάξεις του Συντάγματος. Μάλιστα, το έργο αυτής της Βουλής δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς προβλέπονται δύο ψηφοφορίες με την δεύτερη να διεξάγεται σε έναν μήνα από τώρα.

Μια διάταξη του Συντάγματος για να θεωρηθεί αναθεωρητέα πρέπει να περάσει από την «σκόπελο» και των δύο ψηφοφοριών με τουλάχιστον 151 ψήφους. Στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται 180 ψήφους για να αναθεωρηθεί. Αν πάρει ήδη από τώρα τις 180 ψήφους, στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται μόνο 151 ψήφους.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!