Genderqueer άτομο από τη Ρωσία: “Οι αντωνυμίες μου δεν υπάρχουν”

23/01/2019
από

Το genderqueer άτομο με το όνομα Dasha, που ασχολείται με τον χορό, μεγάλωσε στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες they/them, αλλά επιστρέφοντας στη Ρωσία ανακάλυψε ότι ήταν μεγάλη δοκιμασία να εκφράσει το φύλο του.

Αυτό συμβαίνει, γιατί τα ρώσικα είναι μία γλώσσα με ξεκάθαρη την έκφραση του θηλυκού και του αρσενικού γένους στους γραμματικούς κανόνες.

“Νιώθω ότι το φύλο μου είναι πολύ περίπλοκο κι είναι επίσης πολύ ρευστό. Είναι αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί στην αγγλική γλώσσα, απλώς και μόνο, γιατί η γλώσσα αυτή δεν αποδίδει φύλο στις λέξεις. Θα μπορούσα να περάσω μέρες ολόκληρες, χωρίς να χρειαστεί πραγματικά να χρησιμοποιήσω το “αυτή” ή το “αυτός.”

Η Καλιφόρνια, όχι μόνο είναι πιο ανοιχτή στους genderqueer ανθρώπους, αλλά της το επιτρέπει κι η γλώσσα της.

“Ήμουν μέλος της κοινότητας καλλιτεχνών και ακτιβιστών [στην Καλιφόρνια]. Είχα αρκετό χώρο για να είμαι ο εαυτός μου, χωρίς να κατονομάζω τον εαυτό μου, οπότε πιστεύω ότι το πραγματικό μου coming out συνέβη μόνο όταν επέστρεψα στη Ρωσία και έγινα μέλος της τρανς κοινότητας” .

Στη Ρωσία, το άτομο Dasha διαχειρίζεται το Telaboratoria, ένα εργαστήριο για τα LGBT+ άτομα, που εργάζονται για να επανασυνδεθούν με το σώμα τους και με το περιβάλλον γύρω τους.

“Το ίδιο το όνομα προέρχεται από δύο ρωσικές λέξεις” , εξηγεί, το “Telo” που σημαίνει σώμα και το “laboratoria” που σημαίνει εργαστήριο.” 

“Πώς είναι η αίσθηση του να αισθάνεσαι ασφάλεια στο σώμα σου; Πώς είναι το συναίσθημα να είσαι σε χαλαρή κατάσταση, ή να αισθάνεσαι χαρά; Προσπαθούμε να δουλέψουμε με αυτές τις έννοιες και προσπαθούμε ακόμη να τις σωματοποιήσουμε, να μείνουμε σ’ αυτές και να χορέψουμε μαζί τους.” 

Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από τη συνομιλία με έναν ακτιβιστή από τη Ρωσία, τον Jonny Dzhibladze, που ήθελε να παρακολουθήσει μαθήματα χορού, αλλά δεν υπήρχε ένας ασφαλής και διαθέσιμος χώρος για τα gender-non-conforming άτομα.

“Ο στόχος ήταν να βρεθεί ένα μέρος που θα μπορούσες να είσαι στο σώμα σου, με άνεση και ασφάλεια. Ήταν κάτι καινούργιο, ήταν κάτι που απλώς δεν συμβαίνει εδώ, δεν υπάρχουν μέρη που τα τρανς άτομα μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους με φυσική παρουσία.” 

Μπορείτε να υποστηρίξετε το Telaboratoria εδώ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!