Το 40% των gay και bi ανδρών θέλει φίλτρο εθνικότητας στα dating apps

21/01/2019
από

Έρευνα σε πάνω από 500 gay και bi άντρες, που χρησιμοποιούν την εφαρμογή γνωριμιών Chappy, εστιάζει στο πρόβλημα του ρατσισμού μέσα στη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Η νέα αυτή έρευνα, που έγινε στη Βρετανία, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 40% των gay και bi ανδρών θέλουν φίλτρα για την εθνικότητα στις εφαρμογές γνωριμιών. Συγκεκριμένα, το 38% των ερωτηθέντων επιθυμούν από τις εφαρμογές γνωριμιών να περιλαμβάνουν την κατάλληλη επιλογή, που θα τούς επιτρέπει να φιλτράρουν τα άτομα ανάλογα με την εθνικότητά τους. Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (27%) είπαν ότι η εθνικότητα αποτελεί παράγοντα, όταν επιλέγουν ερωτικό παρτενέρ.

Τα σοκαριστικά ευρήματα προκύπτουν, όταν το Chappy αναφέρει ότι οι εθνικές μειονότητες των μη λευκών (BAME) gay αντρών είναι 5 φορές πιο πιθανό να δεχτούν φυλετικές διακρίσεις, σε σύγκριση με λευκούς gay άνδρες. Σύμφωνα με την αναφορά της έρευνας, περισσότερο από το ένα τρίτο των μη λευκών gay ανδρών νιώθουν ότι έχουν υποστεί φυλετικές διακρίσεις, συγκριτικά με το μόλις 7% των λευκών gay ανδρών.

Το 11.31% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Chappy ήταν gay και bi μη λευκοί BAME άνδρες, αριθμός ο οποίος αντανακλά περίπου τις πληθυσμιακές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάποιοι μη λευκοί ερωτηθέντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τα φίλτρα εθνικότητας, ως μορφή “προστασίας” από τις φυλετικές διακρίσεις, που δέχονται συχνά στις gay εφαρμογές γνωριμιών.


Ο Ozzy Amir, ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης BAME LGBT, η οποία αγωνίζεται για να εμψυχώνει και να γιορτάζει τα μη λευκά queer άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν μια αντανάκλαση του βαθιά ριζωμένου προβλήματος του ρατσισμού μέσα στη gay κοινότητα:

«Με την πρόφαση των “προτιμήσεων” , κάποιοι νιώθουν άνετα να είναι φανερά ρατσιστές προς τα μη λευκά άτομα» , δήλωσε, προσθέτοντας ότι «Φράσεις όπως “όχι μαύροι, όχι θηλυπρεπείς, όχι Ασιάτες” έχουν γίνει η νέα νόρμα» .
Συνέχισε λέγοντας: «Ένας σημαντικός αριθμός μη λευκών ατόμων επιλέγουν πια να απομακρύνονται από τη mainstream gay κουλτούρα, καθώς φοβούνται μην αντιμετωπίσουν την ίδια διάκριση και επιθετικότητα, όπως στο διαδίκτυο. Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο αποκλεισμού και αορατότητας, που ενισχύεται από τους ίδιους» .

Το Chappy, το οποίο ξεκίνησε το 2017 ως μία εναλλακτική με επίκεντρο περισσότερο στις σχέσεις, από ό,τι οι συνήθεις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για gay άνδρες, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό στις εφαρμογές με πολιτική μηδενικής ανεκτικότητας προς τη ρατσιστική γλώσσα και συμπεριφορά.


«Κατανοούμε τον αντίκτυπο που μπορεί να είχαν προηγούμενες εμπειρίες στα άτομα μέσω της εφαρμογής μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα άτομο στο Chappy να φιλτράρει με βάση την εθνικότητα» , δήλωσαν, υπογραμμίζοντας ότι:

«Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή μας πρέπει να είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλα τα άτομα και όταν άτομα δεν είναι “φιλόξενα” αλλά εκφράζονται με ρατσισμό, τα αποκλείουμε από την εφαρμογή. Χωρίς δεύτερες ευκαιρίες. Χωρίς συζήτηση»
.

Πηγή: attitude
Απόδοση: Ελευθερία Κατόπη




Δες και αυτό!