Colour Youth: “Η ανοχή στην ομοφοβία και τον σεξισμό αποτελούν συνενοχή”

15/01/2019
από

Η Colour Youth με σχετική ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “χρησιμοποιεί ομοφοβία και σεξισμό ως μέσο επίθεσης σε πολιτικό του αντίπαλο” .

Επιπλέον, τα μέλη της Colour Youth υπογραμμίζουν, την σιωπηλή στάση των άλλων κομμάτων: “Θέλουμε να θυμίσουμε στα κόμματα που σιωπούν απέναντι στην ομοφοβία και το σεξισμό πως η σιωπή σημαίνει συνενοχή και κανονικοποίηση. Η διατήρηση σε θέση εξουσίας πολιτικών και στελεχών που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας και συμβάλλουν με το λόγο και τα έργα τους στη ενίσχυση της συστημικής καταπίεσης και της βίας που βιώνουμε καθημερινά αποτελεί ντροπή για πολιτικούς και κόμματα που θέλουν να παρουσιάζουν του εαυτούς τους ως συμμάχους της κοινότητάς μας. Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει.” 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ:

Τα μέλη της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας χωρίς καμία έκπληξη παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για άλλη μια φορά τον Πάνο Καμμένο να χρησιμοποιεί ομοφοβία και σεξισμό ως μέσο επίθεσης σε πολιτικό του αντίπαλο. Εντός της Ολομέλειας, και κατά τη διάρκεια τοποθέτησης από την πλευρά του βουλευτή Γιώργου Αμυρά, ο Πάνος Καμμένος προσβλητικά παρενέβη λέγοντας χυδαία πως «Για νυφούλα καλό σας βλέπω πάντως». Ο Πάνος Καμμένος επανήλθε στο θέμα κατά τη συνέντευξη τύπου του την Κυριακή προσπαθώντας -τελείως άστοχα- να ανακαλέσει, προφανώς φοβισμένος από την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εις βάρος του το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Δεν είναι πρώτη φορά που στέλεχος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων χρησιμοποιεί ομοφοβία και σεξισμό στον πολιτικό του λόγου. Με εμβληματικότερη περίπτωση αυτή του βουλευτή Κατσίκη, ο οποίος εντός της Ολομέλειας συνέκρινε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων (και τα πρώην και τα νυν) δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν τη βαθιά ομοφοβική, σεξιστική και υπερσυντηρητική στάση τους απέναντι σε βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας.

Με το κείμενο αυτό δε θα θέλαμε, όμως, να σταθούμε στον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του. Οι απόψεις του Σωματείου μας για αυτούς είναι ξεκάθαρες και αντικατοπτρίζονται στην απόφασή μας, σε ανώτατο επίπεδο, να μην προσκαλούμε εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκδηλώσεις μας και να μην διαδρούμε μαζί τους σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Με το κείμενο αυτό θα θέλαμε να σταθούμε στην χλιαρή, αν όχι ανύπαρκτη, αντίδραση από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο περιστατικό. Με εξαίρεση ελάχιστες γραμμές σε διαδικτυακό άρθρο της Αυγής, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε την οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από την πλευρά του δικαιωματικού μέρους της κυβέρνησης. Αντίθετα, το διαδίκτυο και τα Μ.Μ.Ε. σφύζουν από δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει την αξία του Πάνου Καμμένου, ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και την καλή του συνεργασία με το πρώην συγκυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα, ο εκείνη την ώρα προεδρεύων στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κ. Κουράκης – Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής τους ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεώρησε σημαντικότερο να κάνει υπόδειξη στον κ. Αμυρά να μην απευθύνεται προς τον Υπουργό παραμερίζοντας τελείως το σεξισμό και την ομοφοβία των παρεμβάσεών του Πάνου Καμμένου.

Καταδίκες για το περιστατικό δεν καταφέραμε να βρούμε από κανένα άλλο κόμμα της Βουλής με εξαίρεση το Ποτάμι, στελέχη του οποίου όμως, αντιδρώντας στα αποκρουστικά σχόλια Καμμένου, δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη χρήση σεξιστικού λόγου και από την πλευρά τους. Ο Γιώργος Αμυράς αντιδρώντας ετεροχρονισμένα στο σχόλιο του Πάνου Καμμένου τον αποκάλεσε «ζωντοχήρα», ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός αποφάσισε να αντιδράσει αποκαλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους «γκιόσες που τραβάνε τα βυζιά τους».

Θέλουμε να θυμίσουμε στα κόμματα που σιωπούν απέναντι στην ομοφοβία και το σεξισμό πως η σιωπή σημαίνει συνενοχή και κανονικοποίηση. Η διατήρηση σε θέση εξουσίας πολιτικών και στελεχών που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας και συμβάλλουν με το λόγο και τα έργα τους στη ενίσχυση της συστημικής καταπίεσης και της βίας που βιώνουμε καθημερινά αποτελεί ντροπή για πολιτικούς και κόμματα που θέλουν να παρουσιάζουν του εαυτούς τους ως συμμάχους της κοινότητάς μας. Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει.




Δες και αυτό!