Το έργο του Robert Mapplethorpe βρίσκει τη θέση του στα μουσεία του Los Angeles

12/02/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Το πιό μεγάλο μέρος των φωτογραφιών του αμερικάνου φωτογράφου, ο οποίος πέθανε το 1989, καθώς και μεγάλο του αρχείου του αποκτίθηκαν από τα δύο μεγάλα ιδρύματα του Los Angeles. Μια μετά θάνατο αναγνώριση για το έργο αυτού του καλλιτέχνη, του οποίου κάποιες φωτογραφίσεις είχαν κάνει σκάνδαλο.

Δύο από τα μεγαλύτερα μουσεία του Los Angeles, το LACMA (Los Angeles County Museum of art) και το Getty Museum, ανακοίνωσαν οτι απέκτησαν μεγάλο μέρος έργων και του προσωπικού αρχείου του gay αμερικάνου φωτογράφου Robert Mapplethorpe ( αριστερά, αυτοπορτραίτο του καλλιτέχνη ), του οποίου η αξία εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια δολλάρια.

Αυτή η απόκτηση, η πρώτη που πραγματοποιείται από κοινού από τα δύο ιδρύματα, «κάνει το Los Angeles νευραλγικό κέντρο μελετών του έργου του Mapplethorpe, με τη συγκέντρωση στην ίδια πόλη του σημαντικότερου και πιο αντιπροσωπευτικού μέρους του έργου του, και τη πιό μεγάλη συλλογή αρχείων που αφορούν τον καλλιτέχνη και το έργο του», δήλωσαν τα δύο μουσεία μέσα σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο Robert Mapplethorpe, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1989 σε ηλικία 42 ετών, έχει μείνει διάσημος για τα μεγάλα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, τις εξαιρετικές του συνθέσεις, τα σχεδόν υπερρεαλιστικά στερεότυπα των λουλουδιών του, αλλά επίσης και για τα ανδρικά γυμνά του. Μια ομο-ερωτική παραγωγή που προκάλεσε συχνά τις αντιδράσεις των συντηρητικών αμερικανικών ενώσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής ( έργα και αρχείο ) η οποία πλέον θα βρίσκεται στα δύο μουσεία αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Robert Mapplethorpe, ενώ το υπόλοιπο μέρος έχει χρηματοδοτηθεί από τον παραγωγό του κινηματογράφου Ντέιβιντ Geffen (ένας εκ των τριών ιδρυτών της Dreamworks) και το ϊδρυμα Getty.

Η συλλογή αποτελείται από 2,000 έργα του καλλιτέχνης, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες Polaroid, σχέδια, κολάζ και άλλα. 120,000 αρνητικά ανήκουν πλέον στις συλλογές των δύο μουσείων καθώς και το «Still moving», το ντοκιμαντέρ που έκανε ο Mapplethorpe το 1978 σχετικά με τη φίλη του, την τραγοuδίστρια Patti Smith, καθώς και πολλές ταινίες με συνεντεύξεις του καλλιτέχνη.

Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης την προσωπική αληλογραφία του φωτογράφου με φίλους και κοντινά του πρόσωπα, μια πλήρη συλλογή με καταλόγους των εκθέσεων του, καθώς επίσης εγγράφων σχετικών με τη δίκη του κέντρου σύγχρονης τέχνης του Cincinnati, που είχε κατηγορηθεί για «αισχρότητα» το 1990 επειδή είχε εκθέσει τις πιο gay φωτογραφίες του καλλιτέχνη.

Δείτε το βίντεο με τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη

Πηγή : Robert Mapplethorpe Foundation / www.mapplethorpe.org

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!