Τα πορτραίτα 16 υπέροχων ανθρώπων που τυχαίνει να είναι τρανς

24/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα τρανς άτομα (20 Νοεμβρίου), σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τη δουλειά ενός Νεοϋορκέζου φωτογράφου, του Amos Mac. Τα τελευταία επτά χρόνια ο Mac, μέσω της τέχνης του, επικεντρώνεται αποκλειστικά στην φωτογράφηση τρανς ατόμων, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει αλλά και να συνειδητοποιήσει τον ίδιο του τον (τρανς) εαυτό.

«Τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου τον έχω περάσει τραβώντας φωτογραφίες. Τα τελευταία επτά χρόνια, χρησιμοποιώ την φωτογραφία σαν έναν τρόπο να καταλάβω τις δικές μου εμπειρίες ως τράνς αλλά και για να κοιτάξω βαθύτερα στις ζωές των ανθρώπων γύρω μου.

 Όταν μου ζητήθηκε να παρουσιάσω ένα πορτοφόλιο με πορτραίτα τρανς ανθρώπων, είχα ενθουσιαστεί με την ευκαιρία να δείξω το έργο μου στο κοινό. Ήμουν όμως και νευρικός. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να διεκδικήσω το δικαίωμα της τρανς ταυτότητας για τα άτομα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες μου. Κάποιοι από αυτού είχαν αποδεχτεί από την αρχή τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλαξαν στην πορεία και τον αποδέχτηκαν, ενώ άλλοι βιώνουν ακόμα μια κατάσταση ρευστότητας. Η ιστορία του αυτοπροσδιορισμού αποτελεί μια πολυσύνθετη κατάσταση και μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί.

Αντί λοιπόν να δείξω τις φωτογραφίες μου, αποφάσισα να σας παρουσιάσω 16 ανθρώπους και να τους αφήσω να περιγράψουν οι ίδιοι πως προσδιορίζονται αυτήν τη στιγμή. Η διαφορετικότητα των μοντέλων μιλάει από μόνη της και μας δείχνει ότι το να είσαι τρανς αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτό που κάνει τον κάθε άνθρωπο μοναδικό».

Arisce Wanzer

«Αισθάνομαι παρηγοριά αλλά και μια αίσθηση υπερηφάνειας με το να είμαι ένα διαφορετικό άτομο από όλους τους άλλους. Αντλώ δύναμη με το να μην συμβιβάζομαι με τα στάνταρτ, τα οποία δεν είναι δικά μου, σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι αρσενικό ή θηλυκό. Αγαπώ αυτό το άτομο που βλέπω στον καθρέφτη, γιατί βλέπει ότι είναι ο πραγματικός εαυτός της.»

Elias

«Transfag»

Rae Spoon

«Προσδιορίζω τον εαυτό μου, ως μουσικό, συγγραφέα και συνθέτη. Επίσης ως queer και ως gender-retired.»

Dominic

«Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες ή να βάζω τον εαυτό μου σε κάποιο κουτί, οπότε μένω απλά στο Dominic. Είναι αυτό που είμαι. Αν έπρεπε να διαλέξω μια ταμπέλα για εμένα, θα επέλεγα αυτή του άνδρα με τρανς εμπειρίες.»

Janet Mock

«Είμαι συγγραφέας και μια τρανς γυναίκα που ζει ανοικτά. Η κόρη μιας μητέρας από τη Χαβάη και ενός αφροαμερικανού πατέρα. Ένα άτομο που αγαπά τα βιβλία λαϊκής κουλτούρας και συγγραφέας του Redefining Realness.»

Black Cracker

«Λεπτό δέρμα κυρίως στα γόνατα. Τίποτα λιγότερο από ένα δέντρο. Πολύ λιγότερο από όλη την άμμο. Χάνεται. Ένα κρυμμένο σύνολο. Μια σιωπηλή θάλασσα.»

James Darling

«Είμαι ένας queer αυτοδημιούργητος τρανς άνδρας.

 Juliana Huxtable

«Ένα σάϊμποργκ μουνί ιέρειας μάγισσας nuwaubian πριγκίπισσας.»

Auston Bjorkman

«Αναγνωρίζω τον εαυτό μου, ως σχεδιαστή ανδρικών εσωρούχων. Η σεξουαλική μου ταυτότητα είναι αυτή ενός ανδροπρεπή ατόμου. Ποτέ δεν έχω νιώσει κάπως αλλιώς, ακόμα κι αν εκπαιδεύτηκα να πιστεύω το αντίθετο. Η σύμβαση πάντως αυτή δεν με επηρέασε ποτέ.»

D’hana Perry

«Προσδιορίζομαι ως ένα genderqueer ανδρόγυνο.»

Zackary Drucker

«Προσδιορίζομαι ως άνθρωπος.»

Stephen Boyer

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν με την ‘ταυτότητα’. Από αυτούς εγώ ακούω όσους συνδέονται με τα συναισθήματα μου, προσπαθώντας συνέχεια να έχω επίγνωση των εξωτερικών επιρροών. Η σεξουαλική διέγερση και οι πολιτισμικές εκδηλώσεις βοηθάνε σημαντικά στο πως προσδιορίζω τον εαυτό μου κάθε μέρα. Κάποιες μέρες είμαι περισσότερο ένα ανδρόγυνο, κάποιες άλλες περισσότερο ‘butch’, μερικές περισσότερο θηλυπρεπής, άλλες ‘queerfreak’, ενώ υπάρχουν και αυτές οι μέρες που είμαι ‘κανονικός’. Αλλά αλήθεια τη σημασία έχει, όσο αγαπώ και με αγαπούν και κάνω σεξ.»

 Quay Dash

«Είμαι μια μαύρη τρανς γυναίκα της γνώσης, της σοφίας και της κατανόησης, η οποία ζει τη ζωή αγαπώντας κάθε πτυχή της.»

Rocco Katastrophe

«Υπάρχουν πολλά επίπεδα σχετικά με την προσωπικότητα μου. Πρώτον και κυρίως αγαπώ τις γάτες, δεύτερον είμαι φεμινιστής, μετά ένα σωρό από άλλες βλακείες- όπως ένας που είναι μέσα για κάθε περιπέτεια, κάποιος που υποφέρει από λογοδιάρροια, που είναι καλός φίλος, που φοβάται τα αεροπλάνα, ένας υπέρ ευαίσθητος τύπος της νέας γενιάς, Καλιφορνικέζος, νηφάλιος, ένας μαγικός στοχαστής αλλά και straight άνδρας που είναι  queer/τρανς.»

Colin Self

«Η λέξη τρανς δε χρειάζεται να αναφέρεται πάντα σε κάποιο είδος σεξουαλικότητας. Προσπαθώ να συνενώσω ή να βρίσκομαι σε μια διαρκή κατάσταση κίνησης. Βλέπω κατά μία έννοια το φύλο μου σαν ένα κομμάτι των προτιμήσεων μου, όπως η μουσική, ο χορός, η εμφάνιση. Είναι μια αφοσιωμένη πρακτική ύπαρξης στο κόσμο.»

Ayden

«Είμαι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας και ένας μίζερος Εβραίος που φανερώθηκα δημόσια μια δεκαετία πριν. Μιας και μετακόμισα σε μια μικρή συντηρητική πόλη για το διδακτορικό μου (και δεν το μισώ), κυρίως προσδιορίζομαι ως ξεπέρασε το.»

πηγή: www.polycimic.com

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!