Ρωσία: 20 ιστορίες ομοφοβίας που πρέπει να ξέρεις…

13/08/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο το σκηνικό βίας ενάντια στη LGBT κοινότητα που σημειώνεται στη Ρωσία έχει γίνει ευρέως γνωστό στη κοινή γνώμη, χάρη στη μεγάλη αναπαραγωγή του από τα ΜΜΕ. Δυστυχώς όμως, αυτές οι επιθέσεις και πολλά άλλα περιστατικά πάνε αρκετά πίσω.

Σας παραθέτουμε λοιπόν, κάποια από τα πιο σοκαριστικά γεγονότα στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας. Από ένα πατέρα που έκλεισε το γιο του σε ένα κέντρο για να αποτοξινωθεί από την ομοφυλοφιλία, μέχρι τα πρόσφατα περιστατικά βίας σαν κι αυτό του gay ακτιβιστή, Peter Tatchel, ο οποίος γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο το 2007, κατά τη διάρκεια του gay pride.

1.Βασάνισαν και σκότωσαν ομοφυλόφιλο άνδρα. Τον βίασαν με μπουκάλια μπύρας

Τον Μάιο, ένας ομοφυλόφιλος από την πόλη Volograd της Ρωσίας, βασανίστηκε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά του. Συγκεκριμένα, κακοποιήθηκε σεξουαλικά με μπουκάλια μπύρας, ενώ έσπασαν το κρανίο του με μια πέτρα.

Το κακοποιημένο σώμα του άτυχου 23χρόνου, βρέθηκε στην αυλή του διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας.

«Βιάστηκε με μπουκάλια μπύρας, ενώ είχαν σπάσει το κεφάλι του με μία πέτρα» είχε δηλώσει η Natalia Kunitskaya, εκπρόσωπος της ερευνητικής επιτροπής στην περιοχή.

Μια μεταγενέστερη δήλωση από την εν λόγω επιτροπή, επιβεβαίωσε ότι δύο άνδρες (22 και 27 ετών) είχαν τεθεί υπό κράτηση, ως ύποπτοι για την υπόθεση.

Η ιστορία θέλει τον άτυχο νεαρό να πίνει μαζί με τους υπόπτους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού μιας εθνικής εορτής για τη Ρωσία. Οι δύο άνδρες, άρχισαν να χτυπάνε το θύμα, όταν τους αποκάλυψε ότι ήταν gay.

2.Η αστυνομία συνωμοτεί με νεοναζί στο gay pride του 2011

Το 2011, η αστυνομία της Μόσχας συλλαμβάνει και θέτει υπό κράτηση μια σειρά από γνωστούς gay ακτιβιστές συμπεριλαμβανομένου και του «open gay» στρατιώτη των ΗΠΑ Dan Choi, τη στιγμή που οι ρώσοι νεοναζί εισβάλλουν στην πορεία του pride της Μόσχας.

Μια μεγάλη ομάδα από gay ακτιβιστές μαζί με τον βρετανό παρατηρητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Peter Tatchell κυμάτιζαν τις σημαίες του ουράνιου τόξου, ενώ κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν ότι «η Ρωσία δεν είναι Ιράν». Η συγκεκριμένη ομάδα δέχτηκε επίθεση από φανατικούς ορθόδοξους και νεοναζί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή του pride (απαγορευμένο για 6 χρονιά από τις αρχές της Μόσχας).

Ο Peter Tatchell ανέφερε: «Γίναμε μάρτυρες μιας συνεργασίας ανάμεσα στους νεοναζί και στην αστυνομία της Μόσχας. Είδα νεοναζί να βγαίνουν και να μπαίνουν ξανά σε οχήματα της αστυνομίας».

«Η υποψία μας είναι ότι πολλοί νεοναζί ήταν στην πραγματικότητα αστυνομικοί με δημόσια περιβολή, οι οποίοι έκαναν σε εμάς ότι οι υπόλοιποι ένστολοι συνάδερφοι τους δεν τόλμησαν να κάνουν μπροστά στα διεθνή ΜΜΕ».

«Ή συνέβη αυτό ή η αστυνομία διευκόλυνε τις μετακινήσεις ακροδεξιών εξτρεμιστών».

3. Η ρωσική κυβέρνηση θέλει να κατεβάσει νόμο που θα επιτρέπει το μαστίγωμα ομοφυλόφιλων σε δημόσιους χώρους

Το Ιούνιο, ο εισαγγελέας της νομοθετικής συνέλευσης της βουλής, Alexander Mikhailov, δήλωσε ότι προτίθεται να περάσει έναν νόμο με τον οποίο θα επιτρέπεται το μαστίγωμα των ομοφυλόφιλων ατόμων από πεζοναύτες.

Περιέγραψε επίσης την ομοφυλοφιλία ως δημόσια ντροπή.

Αναφερόμενος επίσης, σε ένα γιατρό, ο οποίος κριτίκαρε την απόφαση διάφορων ευρωπαϊκών χωρών να νομιμοποιήσουν τους gay γάμους, ο κ. Mikhailov τον εξήρε λέγοντας: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα πράγματα». Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να κατεβάσει έναν νόμο με τον οποίο οι πεζοναύτες θα μπορούν, όπως χαρακτηριστικά είπε «να μαστιγώνουν τους κώλους των ομοφυλόφιλων ατόμων».

«Στη Ρωσία για πολλούς αιώνες το μαστίγωμα στα οπίσθια χρησιμοποιούταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για ερωτική διασκέδαση. Οπότε, πρέπει να το χρησιμοποιούμε σύμφωνα με σκοπό αυτό».

Τον Ιούλιο μια ομάδα που δρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε από τους εισαγγελείς να εξετάσουν αυτά τα ομοφοβικά σχόλια.

Ο Vitaly Cherkasov, διευθυντής του κέντρου Zabaikalsky για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι πιστεύει πως τα σχόλια του Mikhailov υποκινούν το μίσος ενάντια στην gay κοινότητα. Το γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα δεσμεύτηκε ότι θα ανταποκριθεί στην αίτηση της ομάδας, σχετικά με την αξιολόγηση της νομιμότητας στα σχόλια αυτά.

4. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές επιτίθενται σε gay ακτιβιστή στην Αγία Πετρούπολη

Τον Αύγουστο, ένας μοναχικός ακτιβιστής υπέρ των gay δικαιωμάτων, ο Krill Kalugin, δέχτηκε βίαιη επίθεση από μια ομάδα ρώσων αλεξιπτωτιστών στην πόλη που «γέννησε» την αντί-gay νομοθεσία της χώρας.

Ο κ. Kalugin κρατούσε ένα πανό με το ουράνιο τόξο που έγραφε: «Αυτή είναι μια εκτεταμένη ανοχή», όταν δέχτηκε επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

5. Πατέρας «φυλακίζει» το γιο του σε κέντρο απεξάρτησης για να τον θεραπεύσει από την ομοφυλοφιλία

Τον περσινό Απρίλιο, ένας 16χρονος αναγκάστηκε να δραπετεύσει από την κλινική απεξάρτησης που τον τοποθέτησε ο πατέρας του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Ivan Kharchenko, ένας έφηβος από τη Μόσχα πέρασε 12 μέρες στο κέντρο απεξάρτησης Marshak, με τη δικαιολογία ότι έχει εθισμό στα ναρκωτικά. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τη συνεχή διαμαρτυρία των φίλων του αλλά και πολλών άλλων υποστηρικτών, μεταξύ των οποίων ο υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, Dmitry Aleshkovsky και ο επαρχιακός αναπληρωτής της DUMA, Illya Ponomaryov.

Τοποθετήθηκε στο εν λόγω κέντρο, παρά τη θέληση του, αφού πρώτα η γιαγιά του τον παρέσυρε να επισκεφθεί μια μάγισσα, η οποία προσπάθησε να εξορκίσει «το πνεύμα της ομοφυλοφιλίας» από αυτόν. Όταν η τελετή απέτυχε, ο πατέρας αποτάθηκε στους γιατρούς και στη φαρμακευτική βοήθεια.

«Θα προτιμούσα να είσαι ανάπηρος ή φυτό, από το να είσαι gay» είπε ο πατέρας στον γιο του, σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι ο Kharchenko είχε καταφέρει να τοποθετήσει μια πινακίδα στο παράθυρο του που έγραφε «Σε αγαπώ» και αναφερόταν στο αγόρι του.

6.Φασίστες επιτίθενται σε gay ακτιβιστές στο Voronezh

Τον Ιανουάριο, μια ομάδας ομοφοβικών Ρώσων επιτέθηκαν σε ομοφυλόφιλους ακτιβιστές στην πόλη Voronezh, μετά από μια διαμαρτυρία ενάντια στους αντί-gay νόμους.

Οι ακτιβιστές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην πόλη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε εκατοντάδες αντί-gay υποστηρικτές να συγκεντρωθούν για να εμποδίσουν τη διαμαρτυρία.

7. Ρώσος νομοθέτης απαντά στον Stephen Fry: «Οι gay έφηβοι προσποιούνται ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού»

Στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ο Stephen Fry ταξίδεψε στη Ρωσία τον Μάρτιο, παίρνοντας συνέντευξη από τον δημιουργό του «περίφημου» νομοσχεδίου περί ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν συμπεριφορές εκφοβισμού για τη σεξουαλικότητά τους.

Ο κ. Milonov δεν πίστευε ότι οι gay έφηβοι «υπέφεραν» εξ αιτίας της ταυτότητας τους και ισχυρίστηκε ότι προσποιούνται ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού, προκειμένου να «προσηλυτίσουν» και άλλους νέους.

Υποστήριξε επίσης, ότι ο φιλελευθερισμός έχει καταστρέψει τη Βρετανία προωθώντας τα δικαιώματα των gay.

Μετά την αποχώρηση του από τη Ρωσία, ο Fry σχολίασε: «Θα αγαπώ για πάντα τη χώρα αυτή και θα εύχομαι, ώστε η νεολαία δεν θα επιτρέψει στο τοξικό μείγμα του εθνικισμού και της θρησκείας, να την καταστρέψει».

8. Τριάντα συλλήψεις για το Pride της Μόσχας

Τον Μάιο, περίπου 30 ακτιβιστές συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού του gay Pride της Μόσχας.

Η αστυνομία κινήθηκε, μόλις οι θεατές της εκδήλωσης άρχιζαν να κυματίζουν πολύχρωμες σημαίες και πανό. Οι αστυνομικοί άρχιζαν να φωνάζουν από τα μεγάφωνα ότι ενοχλούν τους περαστικούς και άρχισαν να οδηγούν κάποιους διαδηλωτές στα αστυνομικά οχήματα.

Η Galina Kovtun, μία από τις διοργανώτριες του pride, δήλωσε: «Η κράτηση των συμμετεχόντων είναι αηδιαστική και άδικη. Υπάρχει κάτι που λέγεται ελευθερία του λόγου».

Από την άλλη, ο Alexander Asman δήλωσε στο Al Jazeera, ότι ως υπεύθυνος παρατηρητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συμπαθεί τους διαδηλωτές του Pride, αισθάνεται εξοργισμένος που παρεμπόδισαν την παρέλαση αλλά και χαρούμενος που δεν υπήρχαν περιστατικά όπως αυτά της Γεωργίας. Το Al Jazzera ανέφερε ότι συνελήφθη λίγο αργότερα.

9. Τέσσερις Ολλανδοί σκηνοθέτες συλλαμβάνονται από την αστυνομία στα πλαίσια «της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας»

Τον Ιούλιο, τέσσερις ολλανδοί σκηνοθέτες ανακρίθηκαν από την αστυνομία, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι έρχονται σε σύγκρουση με τον νέο νόμο περί «gay προπαγάνδας».

Η ομάδα γύριζε μια ταινία σχετικά με τα δικαιώματα των LGBT στη Murmansk της βόρειας Ρωσίας, όταν συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία κατάσχεσε όλο το υλικό τους.

Η Maria Kozlovskaya, δικηγόρος από την Αγία Πετρούπολη ειδικευμένη στο LGBT δίκτυο, δήλωσε ότι οι Ολλανδοί τιμωρήθηκαν με ποινή 3.000 ρουβλιών, ο καθένας.

Ένας από αυτούς, ο Kris van der Veen, δήλωσε ότι δεν θα είναι αντιμέτωποι με κάποια δικαστική υπόθεση.

Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter: «Μετά από μια περίεργη μέρα, απομακρυνόμαστε με το αυτοκίνητο από το δικαστήριο. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποια δίκη. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ και τη σεξουαλική προπαγάνδα. Όλα θα είναι εντάξει, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα κάνουμε μετά. Υπήρξε πολύ υποστήριξη και βοήθεια από τους ακτιβιστές και το προξενείο».

10. Ο Peter Tatchell δέχεται χτύπημα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του Pride της Μόσχας, το 2007

Το 2007, ο Peter Tatcell μίλησε στον τύπο μετά από την μπουνιά που δέχτηκε στο πρόσωπο από έναν νεοναζί.

«Κανένας δεν θα με αποθαρρύνει από το να διαδηλώσω ξανά στη Μόσχα» υποστήριξε ο ίδιος και συνέχισε: «Οι gay της Ρωσίας χρειάζονται στήριξη από το εξωτερικό, ώστε να προστατευθούν από το κράτος των νεοναζί».Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπερηφάνειας στη Μόσχα. Γύρω στους 20 ακτιβιστές συνελήφθησαν εκείνη τη μέρα. Ανάμεσα τους και ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Nikolai Alekseev, οποίος όπως ανακοινώθηκε δεν επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.

Εθνικιστές και θρησκευτικές ομάδες πέταξαν αυγά και φώναζαν συνθήματα τύπου «Θάνατος στους ομοφυλόφιλους».

11. Νομοθέτης υποστηρίζει ότι οι συναυλίες της Lady Gaga και της Madonna, είναι παράνομες

Ένας ρώσος νομοθέτης βάζει στο στόχο την Madonna και την Lady Gaga, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τους όρους διαμονής τους στη Ρωσία. Πρόσθεσε επίσης, ότι η είσπραξη χρημάτων από αυτές τις συναυλίες είναι παράνομη.

Ο λόγος για τον Vitaly Milanov, ο οποίος ζήτησε να εκτιμηθεί κατά πόσο οι τραγουδίστριες παραβιάζουν τη μεταναστευτική ή φορολογική νομοθεσία της χώρας.

Υποστηρίζει ότι βίζα που χορηγείται δεν επιτρέπει την συλλογή λεφτών από παραστάσεις ή συναυλίες «Η βίζα που εκδίδεται αφορά στην πολιτιστική ανταλλαγή και όχι στην εμπορική εκμετάλλευση».

Η Lady Gaga ως απάντηση στο συγκεκριμένο γεγονός, δήλωσε: «Η ρωσική κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η καταπίεση θα πρέπει να καλυφθεί με επανάσταση. LGBT στη Ρωσία δεν είστε μόνοι. Θα παλέψουμε για την ελευθερία σας. Γιατί δεν με συνέλαβες όταν είχες την ευκαιρία Ρωσία; Γιατί δεν ήθελες να λογοδοτήσεις στον υπόλοιπο κόσμο;»

Κατηγορίες πάντως, ότι η Madonna έσπασε την ομοφοβική απαγόρευση λογοκρισίας στην Αγία Πετρούπολη, απαγγέλθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Οι ομοφοβικοί ακτιβιστές προσπάθησαν να κατηγορήσουν την αμερικανίδα τραγουδίστρια ότι παραβίασε το νόμο σχετικά με την προώθηση της ομοφυλοφιλίας.

12. Το φεμινιστικό πανκ συγκρότημα «Pussy Riot» καταδικάζεται σε φυλάκιση 2 χρόνων

Τον Αύγουστο του 2012, μέλη του ρωσικού συγκροτήματος «Pussy Riot» φυλακίστηκαν για δύο χρόνια, εξ αιτίας της διαμαρτυρίας του ενάντια στο Vladimir Putin, μέσω ενός τραγουδιού που αναφερόταν στους διωκόμενους LGBT πολίτες. Η διαμαρτυρία αυτή συνέβη μέσα σε ένα καθεδρικό ναό.

Η δικαστής Marina Syrova υποστήριξε ότι οι πράξεις των γυναικών «υπομόνευσαν βάναυσα την κοινωνική τάξη». Πρόσθεσε ότι το έγκλημα ήταν η συνωμοσία που οδηγείται από μίσος για την θρησκεία και ότι το δικαστήριο δεν εμπιστεύεται τη μαρτυρία τους, μιας και προσπαθούν να διαφύγουν από τη δικαιοσύνη.

13. Ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας προειδοποιεί ότι οι gay γάμοι είναι σημάδι της αποκάλυψης.

Τον Ιούλιο, ο αρχηγός της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, καταδίκασε το δικαίωμα του γάμου για τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια, αποκαλώντας το σύμπτωμα της επερχόμενης αποκάλυψης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στον καθεδρικό ναό Kazan, ο πατριάρχης σχολιάζοντας τον αυξανόμενο αριθμό των χωρών που δέχονται του γάμους ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα της αποκάλυψης… Σημαίνει ότι οι άνθρωποι βαδίζουν στο μονοπάτι της αυτοκαταστροφής».

Ο ρώσος Πατριάρχης έπαιξε ρόλο κλειδί στην επικράτηση του αντί-gay νόμου και συνέβαλε στην διατήρηση της άποψης ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται αμάρτημα για την εκκλησία.

Αν και ο ίδιος τάθηκε ενάντια στην τιμωρία των ατόμων για τη σεξουαλικότητα τους. «Αυτοί που πράττουν μια αμαρτία δεν πρέπει να τιμωρούνται… Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα εναντίον των διακρίσεων σε ανθρώπους με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά».

14. Ομάδα καλεί να απαγορευτεί στο διαδίκτυο το εικονίδιο του ομοφυλοφιλικού γάμου

Τον Ιούλιο, μια ομάδα από ρώσους ορθόδοξους ακτιβιστές στην νότια πόλη Saratov, υποστήριξε ότι το Facebook συμμετέχει στην «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».

Το κοινωνικό δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνουν το προφίλ τους, χρησιμοποιώντας ειδικά εικονίδια. Για αυτό και κυκλοφόρησε πρόσφατα κάποια που αναφέρονται στο γάμο ατόμων με το ίδιο φύλο.

Οι ομοφυλόφιλοι χρήστες έπρεπε προηγουμένως να χρησιμοποιούν ένα εικονίδιο που απεικόνιζε έναν γαμπρό και μια νύφη για να «υποδηλώσουν» την ημέρα του γάμου τους.

Ο αρχηγός της εν λόγω ομάδας, υποστήριξε ότι συγκέντρωσε 34.000 υπογραφές μέσα σε 3 μέρες σε μια έκκληση με την οποία ζητά από το Facebook να σταματήσει να «φλερτάρει με σοδομιστές». «Απαιτούμε μόνο ένα πράγμα. Να μπλοκαριστεί το Facebook σε ολόκληρη τη χώρα γιατί κάνει την ομοφυλοφιλία πιο δημοφιλή».

15. Ομοφυλοφιλική προπαγάνδα και τα ρούχα του Elton John, από κομμουνιστική ομάδα

Θέμα δημιουργήθηκε λίγο πριν από την συναυλία του Elton John στη Ρωσία, μιας και τα κοστούμια του δημιουργού χαρακτηρίστηκαν ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».

Ο τραγουδιστής επρόκειτο να τραγουδήσει στη πόλη Krasnodar στις 14 Ιουλίου. Ο αρχηγός όμως μια τοπικής κομμουνιστικής ομάδας, πρότεινε να ακυρωθεί με τη πρόφαση ότι ο τρόπος που ντύνεται o Elton John προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Συγκεκριμένα ο Mikhail Abramyan, ηγέτης του RIA Novosti, δήλωσε ότι τα κοστούμια του Σερ Elton αποτελούν ομοφυλοφιλική προπαγάνδα και ότι θα ήταν δόκιμο να φορέσει τη παραδοσιακή ρωσική στολή που περιλαμβάνει ένα καφτάνι μέχρι τα γόνατα, καπέλο και δερμάτινες μπότες.

Επίσης, υποστήριξαν ότι αν η συναυλία πραγματοποιηθεί με τα αρχικά κοστούμια, θα διαδηλώσουν εναντίον.

Οι διοργανωτές πάντως, αρνήθηκαν την προτεινόμενη εμφάνιση.

16. Βία και συλλήψεις στο Pride του 2009 ενόψει Eurovision

Ανάμεσα σε 20 με 40 ακτιβιστές συνελήφθηκαν στο Pride της Μόσχας από την αστυνομία, την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε και ο τελικός της Eurovision.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοργανωτή της Pride διοργάνωσης, Nikolai Alekseev: «βίαιη συμπεριφορά χρησιμοποιήθηκε για να διαλύσει την ειρηνική διαδήλωση, η οποία είχε απαγορευτεί από τις αρχές της Μόσχας».

Ο Ολλανδός τραγουδιστής Cor Gordon Heuckeroth είχε δηλώσει τότε ότι: «Σκοπεύουμε να μποϊκοτάρουμε τον διαγωνισμό της Eurovision, αν η αστυνομία της Μόσχας χρησιμοποιήσει βία ενάντια στους gay ακτιβιστές».

«Εάν οι άνθρωποι του είδους μου πέφτουν θύματα διάκρισης με τέτοιον τρόπο, δεν έχω τίποτα να περιμένω από τη Ρωσία και θα πάρω το πρώτο αεροπλάνο για να γυρίσω πίσω».

Οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές και οπαδοί της Eurovision, είχαν προειδοποιηθεί για τη βία που θα συναντούσαν στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση του ο Alekseev κάλεσε όσους καλλιτέχνες συμμετέχουν στο διαγωνισμό, να μποϊκοτάρουν τον τελικό «στέλνοντας το μήνυμα ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία, δεν είναι αποδεκτή»

«Η Ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φετινό διαγωνισμό για να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πόσο έχει προχωρήσει η χώρα από τις αρχές του 1990. Δυστυχώς όμως, αυτά που είδαμε να συμβαίνουν το απόγευμα στους δρόμους της Μόσχας, δείχνουν πόσο λίγο έχει ταξιδέψει η Ρωσία σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

17. Ο ορθόδοξος ιερέας που υποστήριξε το μέλος του συγκροτήματος «Pussy Riot», μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου

Τον Αύγουστο, ένας ορθόδοξος ιερέας που υποστήριξε ανοιχτά το φυλακισμένο μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot, βρέθηκε νεκρός μετά από πολλαπλές μαχαιριές.

Ο Pavel Adelgeim, 75 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο σπίτι στην πόλη Pskov. Ένας 27χρονος άνδρας συνελήφθηκε από την αστυνομία, ως ο βασικός ύποπτος για το φόνο. Σύμφωνα με τις αρχές μαχαίρωσε τον Adelgeim στο στομάχι. Μετά τη σύλληψη του από τη αστυνομία προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στον εαυτό του.

Η αστυνομία των μετέφερε στο νοσοκομείο όπου και περίμενε να συνέλθει για να τον ανακρίνει. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Lev Shlosberg, δήλωσε ότι ο ύποπτος ήταν ψυχολογικά άρρωστος και διέμενε με τον ιερέα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έγινε δεκτός από τον ιερέα και τη γυναίκα του, μετά την παρότρυνση μιας γυναίκας από τη Μόσχα, που γνώριζαν και οι 2. Πρόκειται για ένα ψυχολογικά άρρωστο άτομο».

Το κίνητρο παρόλα αυτά του φόνου, παραμένει άγνωστο.

Ο Adelgeim είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού νόμου, ενώ ήταν γνωστός για την κριτική που ασκούσε συχνά στη ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.

18. Η Duma επικυρώνει νόμο που θέτει παράνομη κάθε «προσβλητική» θρησκευτική άποψη

Στον απόηχο του περιστατικού που προξενήθηκε από τις «Pussy Riot», ένας νόμος πέρασε από τη Duma, με βάση τον οποίο θεωρείται εγκληματική κάθε προσβολή των θρησκευτικών φρονημάτων. Η τιμωρία φτάνει μέχρι και τα 3 χρόνια φυλάκισης.

Η αξιόποινη πλέον «προσβολή των θείων» περιλαμβάνει τον βανδαλισμό, η την άσεμνη χρήση ιερών συμβόλων, όπως ο σταυρός κτλ. Επίσης, την παρεμπόδιση διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών.

19. Ο διοργανωτής του gay Pride ξυλοκοπείται, μετά την απαγόρευση του φεστιβάλ

Φέτος τον Ιούνιο, ο διοργανωτής του φεστιβάλ Υπερηφάνειας ξυλοκοπήθηκε βίαια, μετά από την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, ότι απαγορεύουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Οι αρχές της πόλης Syktyvkar δήλωσαν ότι αποφάσισαν την απαγόρευση του gay pride, εξ αιτίας των θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων της πόλης, οι οποίες απαγορεύουν οτιδήποτε προάγει την ομοφυλοφιλία.

Πρόσθεσαν επίσης, ότι ο ίδιος ο δήμαρχος ζήτησε από το νομοθετικό σώμα την σύνταξη ενός νόμου που θα απαγορεύει a priori αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Οι διοργανωτές του pride δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν, ανεξάρτητα από τις απειλές θανάτου που δέχονται τον τελευταίο καιρό.

Την ίδια ακριβώς μέρα, ο βασικός διοργανωτής και υπεύθυνος για την τοπική LGBT κοινότητα, Artem Kalinin, πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τον αρχηγό μιας ομάδας νεοναζί.

Μπροστά στους δημοσιογράφους και στις κάμερες, ο Alex Kolegov άρχισε να χτυπάει τον Kalinin. Το πράγμα έγινε χειρότερο, όταν ο Kalinin αποκάλεσε τον Kolegov ναζί.

Παρόλα αυτά όμως, ο Kalinin δεν επηρεάστηκε από την επίθεση.

«Το περιστατικό αυτό δεν θα αλλάξει την απόφαση μου» δήλωσε. «Πρόκειται να κρατήσουμε τον θεσμό ανεξάρτητα από το οτιδήποτε».

20. Ο Putin υπογράφει τον νόμο περί «gay προπαγάνδας» και αποκλείει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια από την υιοθεσία.

Στα τέλη του Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας επικυρώνει δύο ομοφοβικά νομοσχέδια.

Το πρώτο ποινικοποιεί οτιδήποτε προάγει τη ομοφυλοφιλία, καθιστώντας την παράνομη και τιμωρώντας της με μεγάλες ποινές.

Το δεύτερο απαγορεύει σε οποιοδήποτε ζευγάρι ίδιου φύλου να υιοθετήσει.

Η δικαιολογία και στις δύο περιπτώσεις η ηθική προστασία της ρωσικής παράδοσης αλλά και η διαφύλαξη της νέας γενιάς.

πηγή: www.pinknews.co.uk

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!