Οι gay γάμοι διχάζουν τους Γάλλους

30/01/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Η κοινωνία της Γαλλίας διαδηλώνει υπέρ και κατά της νομιμοποίησης των gay γάμων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Francois Hollande.

Στις 13 Ιανουαρίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – 340.000 σύμφωνα με τη αστυνομία – διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού ενάντια στην πρόταση – η ο οποία δεν έχει ακόμη ψηφιστεί – του γάλλου Προέδρου περί νομιμοποίησης των γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι Γάλλοι δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ο Francois Hollande είχε ήδη κάνει σχετική αναφορά στην προεκλογική του ατζέντα. Και όπως λένε πληροφορίες του πολιτικού του γραφείου δεν θα κάνει πίσω. Άλλωστε, σε 11 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ψηφιστεί η νομιμοποίηση των gay γάμων.

Παρ’ όλα αυτά, οι συντηρητικοί Γάλλοι – με πολλούς νέους ανάμεσα τους – πήραν ό,τι μέσο είχαν για να βρεθούν στην προγραμματισμένη παρέλαση και να φωνάξουν την διαφωνία τους με το συγκεκριμένο νόμο. Γέμισαν οι δρόμοι με σημαίες, πανό και μπαλόνια – ροζ και μπλε για να δηλώνονται και τα δυο φύλα! Χαρακτηριστικό ήταν ένα πλακάτ που απεικόνιζε ένα μωρό και το συνοδευτικό μότο «Made in Papa+Mama».

Παράλληλα, οι «αντιρρησίες» φρόντισαν να μην ταυτίσουν τη δράση τους με κάποιο θρησκευτικό ή άλλο κίνημα. Επέλεξαν να αφήσουν να φανεί ως μια αυθόρμητη κοινωνική αντίδραση.

Όπως υποστηρίζει και το πρωταγωνιστικό πρόσωπο όλης αυτής της καμπάνιας, η 50χρονη με το ψευδώνυμο Frigide Barjot, «δεν είμαι ενάντια στους gay αλλά στο πλαίσιο αυτού του νόμου. Θα προκαλέσει ρήξη στην οικογένεια, στο θεμελιωμένο ρόλο της μητέρας και του πατέρα.»

Αυτό, εξάλλου, είναι και το βασικό σημείο διαφωνίας. Ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα στα gay παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Το δεύτερο σημείο που δημιουργεί εντάσεις είναι το γεγονός του υποχρεωτικού πολιτικού γάμου που ισχύει στη Γαλλία – ο θρησκευτικός δεν αναγνωρίζεται. «Στις υπόλοιπες χώρες οι ετερόφυλοι παντρεύονται στην εκκλησία και έχουν την αίσθηση ότι δεν τους αφορά και δεν τους αγγίζει ο πολιτικός στον οποίο καταφεύγουν οι ομοφυλόφιλοι. Στην χώρα μας δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Ο,τι αλλαγές θα υπάρξουν στους κανονισμούς του πολιτικού γάμου θα αφορούν όλους μας» δηλώνει η Frigide Barjot.

Η άλλη πλευρά

Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι υποστηρικτές των gay γάμων οι οποίοι διοργάνωσαν την δική τους πορεία την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – υπολογίζονται στους 125.000.

Μαζί τους και ο Bernard Delanoe – ο «δηλωμένος» gay δήμαρχος του Παρισιού – ο οποίος δήλωσε « Η πλειοψηφία των Γάλλων είναι υπέρ αυτού του νόμου και θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις αυτές τις άκαμπτες, συντηρητικές και πολλές φορές επιθετικές συμπεριφορές».

Και οι υπέρμαχοι της πρότασης Hollande έχουν τα επιχειρήματα τους: είναι θέμα ισότητας, είναι δίκαιο, δεν υπάρχει κανένα βάσιμο στοιχείο περί διατάραξης της κοινωνικής ισορροπίας, τα παιδιά που μεγαλώνουν με gay ζευγάρια είναι πολύ ευτυχισμένα, τα διαζύγια στα ετερόφυλα ζευγάρια όλο και αυξάνονται…

της Ιωάννα Ζυμαρίτη / gamos.gr




Δες και αυτό!