Οι μισοί άνδρες «είναι πιθανόν μολυσμένοι» με τον ιό HPV

02/03/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Οι μισοί άνδρες στον γενικό πληθυσμό είναι πιθανότατα μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλες μορφές καρκίνου όπως του στόματος, του πέους και του ορθού.

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξαν ειδικοί του Κέντρου για τον Καρκίνο H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute στην Tampa της Φλόριντα, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ανησυχητικά ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι το εμβόλιο για τον ΗPV πρέπει να χορηγείται ευρέως και στα αγόρια. Η έρευνα έγινε σε 1.100 ατόμα, στις Η.Π.Α, τη Βραζιλία και το Μεξικό, ηλικίας 18-70 ετών.

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών με μολύνσεις από τον HPV, το οποίο έφθανε το 50%» ανέφερε η δρ Anna Giuliano, η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.

Αρκετές μορφές του HPV (συμπεριλαμβανομένων των τύπων 16, 18, 31 και 45) είναι μορφές υψηλού κινδύνου και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού, καρκίνο του αιδοίου και καρκίνο του πέους. Έπιδημιολογικά, πάνω από το 90% των περιστατικών καρκίνου που οφείλονται στον HPV εμφανίζονται στον τράχηλο της μήτρας. Μερικοί τύποι του HPV και ειδικά ο τύπος 16, έχει ανακαλυφθεί πως σχετίζεται με ορισμένου καρκίνους του λαιμού και του στόματος. Συνεχής μόλυνση με τις επικίνδυνες μορφές του HPV – και πιο συγκεκριμένα τους τύπους 16, 18, 31, 45, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59, και 68 – μπορεί να προκαλέσει ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου(VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προ-καρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Διάγνωση του HPV γίνεται μέσω δειγμάτων βιοψίας από τις ύποπτες περιοχές, κολποσκόπηση και Τεστ Παπανικολάου. ( πηγή Wikipedia )

Στην Ελλάδα η εισαγωγή του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών έγινε τον Ιανουάριο του 2008 και το ΙΚΑ, όπως τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, καλύπτουν από τον Σεπτέμβριο του 2008 τον δωρεάν εμβολιασμό για τα κορίτσια 12-15 ετών. Από τον Ιανουάριο του 2009 γίνεται δωρεάν κάλυψη και των νεαρών γυναικών ηλικίας 16-26 ετών.

Όσο αφορά τα αγόρια και τους νέους άνδρες δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για τον εμβολιασμό τους αν και όλα τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ότι θα αποτελούσε μια «σοφή» κίνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πολλές ΛΟΑΤ οργανώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οργανώσεις για τα δικαιώματα των οροθετικών, καθώς και ιατροί, ζητούν από τα κράτη τους, το εμβόλιο για τον HPV να καθιερωθεί και για τους άνδρες, ενώ οι εξετάσεις για HPV να περιλαμβάνονται στις εξετάσεις των οροθετικών, διότι ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Το εξασθενημένο ανοσοποιητκό σύστημα ευνοεί την ανάπτυξη του HPV και τη “μετατροπή” του σε μια μορφή καρκίνου. ( διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά ) .

Για αυτό το λόγο ομάδα γάλλων ερευνητών επιμένει οτι όλοι οι οροθετικοί πρέπει να εξετάζονται για τον ιό HPV, μιας και μέχρι τώρα έρευνες τους, έχουν δείξει την παρουσία επικίνδυνης μορφής HPV, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού και σε οροθετικούς. ( International Journal of Cancer, Human paillomavirus genotype distribution in anal cancer in France: the EDiTH V study. By L. Abramowitz, A-C Jacquard, F. Jaroud, J. Haesebaert, L. Siproudhis, P. Pradat, O. Aynaud, Y. Leocmach, B. Soubeyrand, R. Dachez, D. Riethmuller, C. Mougin, J-L Pretet, F. Denis ) Διαβάστε περισσότερα εδώ στα αγγλικά.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!