Οι Βρυξέλλες γιόρτασαν τα 10 χρόνια “gay γάμου”

24/06/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ήταν πριν από δέκα χρόνια, στις 20 Ιουνίου του 2003, όταν ο δήμαρχος της πόλης, Freddy Thielemans, είχε την τιμή αλλά και το προνόμιο να τελέσει τον πρώτο gay γάμο στις Βρυξέλλες.

Φέτος, ο θεσμός έκλεισε τα δέκα χρόνια και η ευρωπαϊκή αυτή πόλη διοργάνωσε στο δημαρχείο της, επίσημη γιορτή με προσκεκλημένους όλα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί.

Τόσο ο δήμαρχος (Freddy Thielemans), όσο και το επιτελείο που σχετίζεται με τα πολιτικά δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, αποφάσισαν να προβάλλουν την εκδήλωση αυτή, φέρνοντας την στο προσκήνιο.

«Το Βέλγιο αποτελεί την δεύτερη χώρα που έδωσε το πολιτικό δικαίωμα του γάμου στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, δέκα χρόνια πριν. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει η χώρα μας, ως προς την προάσπιση των LGBT δικαιωμάτων. Ως «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, οι Βρυξέλλες αντιπροσωπεύουν την ανεκτικότητα και την προοδευτικότητα. Η πόλη μας θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς τα μπρος, διεκδικώντας μια μεγαλύτερη κοινωνική ποικιλία και θα συνεχίσει να δείχνει την υποστήριξη της στο σεβασμό και στη διαφάνεια.» Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο δήμαρχος την εκδήλωση.

Από το 2003 έχουν τελεσθεί συνολικά 316 gay γάμοι (268 μεταξύ ανδρών, 32 μεταξύ γυναικών) στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός αυτός «ερμηνεύεται» σε 30 γάμους το χρόνο.

Η εκδήλωση έδωσε επίσης, τη δυνατότητα σε όσα ζευγάρια το επιθυμούσαν, να ανανεώσουν τους όρκους τους. Στο κλείσιμο της, όλοι οι παρευρισκόμενοι σήκωσαν τα ποτήρια τους και ευχήθηκαν στο γεγονός αυτό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!