Νιγηρία: Προεδρική υπογραφή σε νομοσχέδιο που στοχοποιεί τους gay

14/01/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Goodluck Jonathan, υπέγραψε εχθές το νομοσχέδιο που θέτει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις ποινικό αδίκημα, παρά την πίεση της Δύσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 χρόνια και απαγορεύει τους gay γάμους και γενικά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αλλά και τη συμμετοχή σε gay ομάδες, πέρασε από την εθνοσυνέλευση τη χώρας τον περασμένο Μάιο. Η διαδικασία όμως είχε παγώσει εξ αιτίας της αναποφασιστικότητας του προέδρου.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε στο Reuters ότι «έφτασε η ώρα να το κάνει».

Όπως και σε ένα μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής, το αντί-gay συναίσθημα και οι διώξεις των ομοφυλόφιλων γνωρίζουν μεγάλη «άνθηση» στη Νιγηρία. Ο Jonathan προσβλέπει στην επανεκλογή του το 2015 και ήδη αντιμετωπίζει την πίεση μιας ομάδας κυβερνητών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση,

Αν και ο υπάρχει ήδη ένας ομοφοβικός νόμος στη χώρα (περί σοδομισμού), η νέα αυτή νομοθετική σύσταση στοχεύει απόλυτα τους ομοφυλόφιλους τους χώρας που ζουν ήδη στο περιθώριο.

Ο γραμματέας των Η.Π.Α, John Kerry, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα με αυτήν την εξέλιξη.

«Πέρα από την απαγόρευση των gay γάμων, αυτός ο νόμος περιορίζει επικίνδυνα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης των Νιγηριανών».

«Είναι κάτι που εναντιώνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Νιγηρίας που σχετίζονται με τις δημοκρατικές αλλαγές και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η Βρετανία και κάποιες άλλε χώρες της δύσης έχουν απειλήσει να κόψουν την υποστήριξη σε κυβερνήσεις που ψηφίζουν νόμους που εκτελούν ομοφυλόφιλους, μια απειλή που έχει αποτρέψει αρκετές χώρες από τα χειρότερα, όπως την Ουγκάντα και το Μαλάουι. Κάτι που δεν συμβαίνει με την Νιγηρία, μιας και ο προϋπολογισμός της στηρίζεται κυρίως στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο: «Τα άτομα που συνάπτουν ομοφυλοφιλικούς γάμους ή σύμφωνο συμβίωσης διαπράττουν αδίκημα και θα πρέπει να υποστούν την αντίστοιχη ποινή».

«Όποιο άτομο ιδρύει, διαχειρίζεται ή συμμετέχει σε gay ομάδες, κοινωνίες ή οργανισμούς- άμεσα ή έμμεσα-προχωρά σε δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας στη Νιγηρία, διαπράττοντας ποινικό αδίκημα».

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!