Αίγυπτος, η επανάσταση με τα μάτια των gay

12/02/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Δεν μας εκπλήσσει η συμμετοχή της αιγυπτιακής ΛΟΑΤ κοινότητας στην επανάσταση ενάντια στην κυβέρνησή τους. Οι μαρτυρίες τους, μας δίνουν μια διαφορετική εικόνα της επανάστασης …

Πολλοί είναι οι bloggers αλλά και οι χρήστες Twitter, οι οποίοι εδώ και χρόνια και πολύ καιρό πριν τα τελευταία γεγονότα ήταν δραστήριοι και κατά του Hosni Moubarak. Είναι gay, όχι πάντα ανοιχτοί στη καθημερινή ζωή τους, αλλά κανένας τους δε βάζει μπροστά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή την ταυτότητα του στις διεκδικήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Ο Bahaa Saber (στη φωτογραφία ) είναι ανοιχτά gay, τον έχουν σταματήσει, έχει βασανιστεί και έχει βιαστεί από την αστυνομία το τελευταίο έτος (οι αιγυπτιακές δυνάμειςασφάλειας αποτελούν συχνά αντικείμενο κατηγοριών για σεξουαλικές καταχρήσεις κρατουμένων ). «Κάποια στιγμή, δεν δίνεις πλέον σημασία στις κατηγορίες εναντίον σου», δήλωνε με θάρρος στους Los Angeles Times.

Ο «IceQueer», ένας gay bloger του Καίρου, 22 ετών και φοιτητής ιατρικής μας λέει πολλά από το εσωτερικό της επανάστασης και όσα συνέβαιναν τις τελευταίες ημέρες. Μιλάει για την τύχη που είχε που δε έπεσε θύμα βίας για το «πόσο οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και χαρούμενες». «Σημειώνω με χαρά οτι ο λαός της Αιγύπτου είναι ενοποιημένος! Κράτησα μια πινακίδα στην οποία έγραφε «λαϊκότητα» και οι φίλοι μου (straight, gays, κορίτσια, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι) κράτησαν πινακίδες επίσης και φωνάξαμε ότι η διαδήλωση έγινε από το λαό και χωρίς να την χειριστεί ένα κόμμα ή μια θρησκεία. Όλα ήταν πραγματικά όμορφα και εμοίαζαν με ένα ευρωπαϊκό καρναβάλι», ενώ καθορίζει ότι οι φίλοι του έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Χάρη σε μια σύνδεση στο διαδίκτυο, ενημερώνει το λογαριασμό του Twitter τακτικά και γεμάτος ενθουσιασμό σημειώσει την τεράστια επίδραση των νέων τεχνολογιών σε αυτήν την αμφισβήτηση του καθεστώτος.

 Υπάρχουν ΛΟΑΤ διεκδικήσεις στο κίνημα;

«Δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα συγχρόνως. Ήδη , απαιτούμε «ελευθερία» και «την πτώση της κυβέρνησης» και αυτό το γεγονός έχει παραλήσει όλη χώρα, φαντάζεστε τι θα συνέβαινε εάν απαιτούσαμε και ΛΟΑΤ δικαιώματα; » δήλωσε στην ιστοσελίδα GayMiddleEast

Η ιστοσελίδα τον ρώτησε και για την πλατεία Tahrir, επίκεντρο της επανάστασης, που αποτελούσε ένα τόπο gay συναντήσεων gays πριν την αρχή της επανάστασης . «Ναί , αυτό το γεγονός έχει πλάκα γιατί οπότε δίνω ραντεβού στους φίλους μου στη πλατεία Tahrir για να διαδηλώσουμε, τους λέω «Eάν σας είχα προτείνει μια συνάντηση στη πλατεία Tahrir και ένα περίπατο μέχρι στη γέφυρα Kasr Nil, πριν μια εβδομάδα, θα σκεφτόσασταν κάτι διαφορετικό!»

Διαβάστε και το άρθρο μας Αίγυπτος, μετά Μουμπάρακ εποχή και ΛΟΑΔ δικαιώματα για να μάθετε περισσότερα.

Σημέιωση : Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά. ( Πηγή : Wikipedia )

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!