«Έφυγε» ο διάσημος Γάλλος χορογράφος Roland Petit

10/07/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Πέθανε την Κυριακή 10 Ιουλίου, σε ηλικία 87 ετών ο διάσημος Γάλλος χορογράφος Roland Petit.

Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου του 1924 στη Villemomble (Seine Saint-Denis) από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Παριζιάνο, γράφτηκε στην Σχολή Χορού της Όπερας του Παρισίου σε ηλικία δέκα ετών.

Το περασμένο φθινόπωρο επέστρεψε στην Όπερα του Παρισίου με τρία από τα σπουδαιότερα και ιστορικά πλέον μπαλέτα του: «Ραντεβού», «Ο Νέος και ο Θάνατος» και «Ο Λύκος», τα οποία χορογράφησε την δεκαετία του ’50.

Στην πολύχρονη καριέρα του, εργάστηκε για το Ballets des Champs-Elysées (1945), το Ballets de Marseille (1972-1998), στο Hollywood που έγινε γνωστός για μοναδικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του κλασικού χορού. Μέλος από το 1945 του “Ballets des Champs-Elysées”, δημιούργησε χορογραφίες όπως “Les Forains”, το “Le Jeune homme et la mort” ενώ το 1948, ίδρυσε το “Ballets de Paris” και δημιούργησε το“Les Demoiselles de la nuit” για τη διάσημη μπαλαρίνα Margot Fonteyn. Το 1974 είχε δημιουργήσει τη χορογραφία για το υπέροχο έργο Proust Ou Les Intermittences Du Coeur , το οποίο το κοινό έίδε πάλι στην Όπερα του Παρισιού το 2007 με τον διάσημο γάλλο χορευτή Mathieu Ganio μεταξύ των πρωταγωνιστών ( δείτε παρακάτω το βίντεο ).

Στην είδηση του θανάτου του Roland Petit, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy έκανε λόγο για έναν σημαντικό δημιουργό που άφησε το σημάδι του στην τέχνη του χορού τον 20ο αιώνα.

Ο Roland Petit, που ήταν παντρεμένος με τη χορεύτρια και μούσα του Zizi Jeanmaire, ζούσε εδώ και μια δεκαετία στη Γενεύη της Ελβετίας.

Δείτε ένα απόσπασμα από το έργο Proust Ou Les Intermittences Du Coeur, σε χορογραφία Roland Petit.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!